Testaa kirkon valaistus etukäteen (mene kirkkoon puoli tuntia ennen siunaustilaisuuden alkamista). Ja jos kamerassasi on riittävästi valovoimaa, eikä se ole täysin automaattinen, voit koettaa kuvata ilman salamaakin. Kuvista tulee ilman salamaa luonnollisen värisiä ja tunnelmallisia. Jos taas olet epävarma kuvaaja, käytä salamaa, mutta jos se on suora salama, niin se käy ikävästi ihmisten silmiin. Älä siis räpsi liikaa kuvia siunaustilaisuudessa.
Kuvaajana voit istua etupenkillä sellaisessa kohdassa, josta voit nousta ottamaan kuvat ihmisistä kuitenkaan liikkumatta paikaltasi. Kuvaa vain se hetki, kun he laskevat kukat tai lukevat tekstin. Anna heille rauha hiljaiseen hetkeen, mikä on yleensä lyhyt seisahtuminen arkun ääressä ja sen jälkeen kumarrus/nyökkäys omaisille. Sitä hetkeä et saa pilata kameran kanssa!
Kuvaaja menee aina ensin muita. Ihmiset ymmärtävät sen, joten kun arkkua lähdetään viemään voit kirkon seinustaa pitkin livahtaa pääovelle ja kuvata sieltä käsin arkun kantoa ja ihmisiä. Mutta ota vain pari kuvaa.
Älä kuvaa enää haudan äärellä ihmisiä. Jos arkku lasketaan hautaan koeta ottaa ilman salamaa ja tarpeeksi kaukaa. Koeta saada se tilanne vangittua kokonaisuutena, ei yksityiskohtina. HAudan voi palata kuvaamaan myöhemminkin kukkineen esim. muistotilaisuuden jälkeen ja voit tehdä sen rauhassa.
Muistotilaisuudessa kuvat muistopöydästä, puheiden pitäjistä omalta paikaltasi ja sitten yleiskuvia kun tunnelma kevenee (ja jolloin voit liikkua vapaammin,koska muutkin niin tekevät)
Kuvia ei tarvitse ottaa paljon, jos mietit valmiiksi mistä saat parhaimmat kuvat. Tämän voit sopia omaisten kanssa jo nyt.
Varmista vielä, ettei sinulla ole kopisevat kengät.