Kyllä niin selititkin mutta eihän siinä ole mitään järkeä.
Se saattaa tuntua järjettömältä, jos ei ole tottunut käsitteelliseen ajatteluun.
Katsos kun on olemassa tällainen asia kuin
arvo. Maallikkotermein selitettynä se tarkoittaa suurin piirtein samaa kuin asia, jota ihminen pitää elämässä tärkeänä. Arvot ohjaavat ihmisen toimintaa ja valintoja. Jos esimerkiksi arvostaa rehellisyyttä luonteenpiirteenä, pyrkii puhumaan totta, ja jos arvostaa terveyttä, haluaa todennäköisesti syödä fiksusti ja käydä välillä lenkillä.
Kaikilla meillä on tietenkin enemmän kuin yksi arvo. Meillä on niitä itse asiassa tosi monta. Kaikki arvot eivät kuitenkaan ole tasavertaisia keskeään, vaan ne muodostavat enemmän tai vähemmän pysyvän
arvojärjestyksen. Ihmiselle voi olla tärkeää tehdä aina työnsä mahdollisimman huolellisesti ja olla hyvä työntekijä, mutta hän voi hyvin arvostaa myös perheen parissa vietettyä aikaa. Kumpi arvo on tärkeämpi, määrittää sen, jääkö hän aina ylitöihin vai koettaako neuvotella itselleen joustavammat työajat päästäkseen ajoissa kotiin.
Arvoilla on vielä yksi tärkeä ominaisuus: jokaisella meistä on oma arvojärjestys! Kyllä, luit aivan oikein. Sinä ja minä todennäköisesti arvostamme osittain samoja ja osittain eri asioita, mutta aivan varmasti laitamme nämä arvot jossain väärin erilaiseen järjestykseen. Tämä on eräs keskeinen syy, miksi kaksi ihmistä tekevät samassa tilanteessa aivan erilaisia päätöksiä. Jos he ovat fiksuja, he ymmärtävät toimivansa eri tavoin ei siksi, että toinen olisi järjetön vaan siksi, että he arvostavat asioita eri tavoin.
Tässä keskustelussa on tullut esiin ainakin yksi keskeinen arvoero: toiset meistä arvostavat enemmän aikuisen ihmisen toteutunutta elämää ja toiset lapsen potentiaalista elämää. Se takia ihmisillä on erilainen näkemys oikeasta ratkaisusta tässä hypoteettisessa tilanteessa. Keskustelun on mahdotonta jatkua, jos kekustelijat eivät ymmärrä erojen johtuvan erilaisesta arvojärjestyksestä.
Toivottavasti tämä selvensi asiaa.