Jep..
Usein se asuntosäästäminen on kaikenlisäksi ainut säästämisen muoto jolla voi kerätä omaisuutta varsinkin pienituloiselle .
Lasket sillälailla, että asumiskustannuksiin saa mennä 40% tuloista olettaen laskemalla sen niin, että korko olisi 4%.No joo. En oikein tiedä, mitä mä tuolla kysymyksellä hain Kyllä mä lainalaskureita oon pyöritellyt.
Kai tarkoitin jotain, jolla voisi arvioida esim. 4000e/kk nettotuloilla, että minkä suuruista kk lyhennystä voisi järkevästi maksaa, menettämättä kuitenkaan elintasoaan. Tämä tietysti riippuu siitä, mitä tarkoitetaan elintasolla, mutta varmaan kaikkien menojen jälkeen pitäisi jäädä joku 1000e ruokaan ja huvituksiin.
Thanks.Lasket sillälailla, että asumiskustannuksiin saa mennä 40% tuloista olettaen laskemalla sen niin, että korko olisi 4%.
Tämä on totta. Meillä asia on järjestetty niin että käytämme vuokra-asuntojemme tulot näihin menoihin tarvittaessa tai sijoitamme muuten eteenpäin . Ei tarvitse sen enempää miettiä mistä kulut saa sitten tarvittaessa hoidettua.Moni tässä ketjussa näyttää täysin unohtavan sen, että omistusasunto ei ole "maksettu", kun se on velaton. Oli sitten kyse ok-talosta tai osakehuoneistosta, isoja ja kalliita remontteja tulee aika ajoin (putkiremontti pienellä paikkakunnalla vanhassa taloyhtiössä voi maksaa lähes asunnon arvon verran, jne.).
Ja isojen remonttien välissä koko ajan muuta pientä korjaamista ja laittamista, eli rahaa kuluu, vaikka sitä ei huomaa.
Yhtälailla ne kulut peritään vuokran muodossa tavalla tai toisella.Moni tässä ketjussa näyttää täysin unohtavan sen, että omistusasunto ei ole "maksettu", kun se on velaton. Oli sitten kyse ok-talosta tai osakehuoneistosta, isoja ja kalliita remontteja tulee aika ajoin (putkiremontti pienellä paikkakunnalla vanhassa taloyhtiössä voi maksaa lähes asunnon arvon verran, jne.).
Ja isojen remonttien välissä koko ajan muuta pientä korjaamista ja laittamista, eli rahaa kuluu, vaikka sitä ei huomaa.
Varmaan, mutta ehkä tuossa oli kyse siitä, että ei omistusasujan elämä ole pelkkää makeaa elämää ja Kuubassa lomailua, kuten näissä ketjuissa usein tuppaa kärjistymään.Yhtälailla ne kulut peritään vuokran muodossa tavalla tai toisella.
En mä tuommosta käsitystä ole saanut.Alkuperäinen kirjoittaja Mörköäiti;30222512:Varmaan, mutta ehkä tuossa oli kyse siitä, että ei omistusasujan elämä ole pelkkää makeaa elämää ja Kuubassa lomailua, kuten näissä ketjuissa usein tuppaa kärjistymään.
Olen itse ns. asuntosijoittaja ja minulla on useita vuokra-asuntoja. Noin kahdenkymmenen vuoden "urani" jälkeen voin sanoa, että aina kulujen periminen vuokran muodossa ei onnistu. Esim. juuri mainitsemani putkiremontti vanhassa talossa pienehköllä paikkakunnalla. Minulla on tällä hetkellä vuokrauskohde, jonka koko vuokra tulee menemään seuraavat 15 vuotta täysin yhtiö- ja hoitovastikkeeseen. Vuokraa ei voi enää nostaa, kun ehkä mahdollisen hoitovastikkeen nousujen verran. Tappiolle kohde menee jos ja kun vuokralainen lähtee ja tulee mahdollisesti välikuukausia. Toinen vuokrauskohde tekee joka kuukausi tappiota samasta syystä. Toki minulla on useita voittoakin tuottavia kohteita, mutta ohessa nuo kaksi esimerkkiä siitä, että aina ei voi siirtää kuluja suoraan vuokraan, niin että voittoa vielä jäisi.Yhtälailla ne kulut peritään vuokran muodossa tavalla tai toisella.
Aika hyvätuloinen saa olla että on varaa maksaa 100 000 euron (tai pienempikin) laina 5 vuodessa.No ei ihan kaikille mutta jos nyt ajatelllaan että vaikka 30v aloittaa asuntosäästämisen 100 000 kaksiosta joka on maksettu n 35v jonka jälkeen sitten ostaa vaikka 200k kämpän joka on maksettu 50v ja eläkkeeseen asti asustelee sitten minimi asumiskuluilla niin onhan siinä jo melkoinen omaisuus kerätty ennen 65ikävuotta..
Tai vastaavasti 20senä ostaa sen kaksion joka on maksettu ennen kuin 30v on taulussa niin kyllä se vaan mahdollistaa aika mukavasti varallisuuden keräämistä JOS asumiskuluja ei käytännössä ole.
Asuntosäästäminen nyt vaan sattuu olemaan ylivoimaisesti helpoin tapa kerryttää varallisuutta halusit tai et.
No ei se Helsinki yksin niin erinomainen ole... kai kaikissa suurissa kaupungeissa vuokria voi periä ihan huoletta ja jää vielä voitolle.Olen itse ns. asuntosijoittaja ja minulla on useita vuokra-asuntoja. Noin kahdenkymmenen vuoden "urani" jälkeen voin sanoa, että aina kulujen periminen vuokran muodossa ei onnistu. Esim. juuri mainitsemani putkiremontti vanhassa talossa pienehköllä paikkakunnalla. Minulla on tällä hetkellä vuokrauskohde, jonka koko vuokra tulee menemään seuraavat 15 vuotta täysin yhtiö- ja hoitovastikkeeseen. Vuokraa ei voi enää nostaa, kun ehkä mahdollisen hoitovastikkeen nousujen verran. Tappiolle kohde menee jos ja kun vuokralainen lähtee ja tulee mahdollisesti välikuukausia. Toinen vuokrauskohde tekee joka kuukausi tappiota samasta syystä. Toki minulla on useita voittoakin tuottavia kohteita, mutta ohessa nuo kaksi esimerkkiä siitä, että aina ei voi siirtää kuluja suoraan vuokraan, niin että voittoa vielä jäisi.
Ironista kyllä ns. pienet remontit, eli tapetoinnit, jne. voivat usein nostaa vuokraa, mutta ne isot remontit (putket, katot, jne.) vievät usein vuokranantajan ansiot. Tosin tässäkin tulee muistaa, että pääkaupunkiseutu on oma alueensa ja muu Suomi sitten omansa. Tämä myös asuntojen hankinta- ja myyntihintojen suhteen...
Tuskin unohtaa, ne kulut on vaan vuokraan nähden yhä niin pienet ettei niillä ole loppulaskelmaan vaikutusta.Moni tässä ketjussa näyttää täysin unohtavan sen, että omistusasunto ei ole "maksettu", kun se on velaton. Oli sitten kyse ok-talosta tai osakehuoneistosta, isoja ja kalliita remontteja tulee aika ajoin (putkiremontti pienellä paikkakunnalla vanhassa taloyhtiössä voi maksaa lähes asunnon arvon verran, jne.).
Ja isojen remonttien välissä koko ajan muuta pientä korjaamista ja laittamista, eli rahaa kuluu, vaikka sitä ei huomaa.
Moni myös samoin yliampuu noita remonttien kustannuksia ihan hitokseen, laitetaans omista kohteista.Moni tässä ketjussa näyttää täysin unohtavan sen, että omistusasunto ei ole "maksettu", kun se on velaton. Oli sitten kyse ok-talosta tai osakehuoneistosta, isoja ja kalliita remontteja tulee aika ajoin (putkiremontti pienellä paikkakunnalla vanhassa taloyhtiössä voi maksaa lähes asunnon arvon verran, jne.).
Ja isojen remonttien välissä koko ajan muuta pientä korjaamista ja laittamista, eli rahaa kuluu, vaikka sitä ei huomaa.
Tätä juuri tarkoitin. Asiat unohtuvat laskelmissa. Putkiremonttien lisäksi on julkisivusaneerauksia, kattoremontteja, parvekeremontteja, ikkunaremontteja, jne., jne. eli sen "toisen samanmoisen" lisäksi tarvitaan vähintäänin "kolmas samanmoinen" sen 30 vuoden aikana. Kun vielä lisätään päälle vuosittaiset asunnonomistajan itsensä tekemät kunnostukset vaikkapa noin 1000 euron edestä (tämä tosiaan kuluu huomaamatta), niin yllättäen voittoa vuokralle asumisen suhteen ei enää jää niin paljon. Toki asunnonomistajalla on sitten se asunto pääomana, mutta samoin vuokralaisella voi olla erilaisia sijoituskohteita ja hän on hyvinkin voinut kerätä vastaavan omaisuuserän, vaikkapa kuukausittaisella osakesäästämisellä.Tuskin unohtaa, ne kulut on vaan vuokraan nähden yhä niin pienet ettei niillä ole loppulaskelmaan vaikutusta.
Jos ajatellaan että ostetaan upouusi asunto ja maksetaan sitä 20 vuotta. Asunto olisi velaton esim. 50 vuotiaana. Siitä 30 vuotta eteenpäin säästää vuokraajaan verrattuna esim. 500-1000e/kk. Tekee yhteensä 270 000 euroa (750e/kk keskisäästöllä laskien). Tästä voi käyttää putkiremonttiin 50 000e ja muihin vielä toisen samanmoisen, ja vielä on 170 000e voitolla.
Ööööö? Oliks tä sarkasmia?Reilu 70 tuhatta nettoa 14v aikajanalla ja samaan syssyyn asuminen on ollut ilmaista Mites vuokralla jos lasketaan vaikka keskikuukausi vuokraksi 500 x12x14= --------------84 000 olisi loppusumma, hmm olisikohan kuitenkin kannattanut asua vuokralla
Oli.. Mutta varmaan löytyy ihmisiä joiden mielestä olisi kannattanut toi 14v aikajakso asua vuokralla, vähemmän huolia ja kato kaikkee.Ööööö? Oliks tä sarkasmia?
No, kukin tyylillään. Toisaaltaan mulle on ihan sama, miten joku muu rahansa käyttää. Itse olisin toki mielummin netonnut tuon 70 000 euroa.Oli.. Mutta varmaan löytyy ihmisiä joiden mielestä olisi kannattanut toi 14v aikajakso asua vuokralla, vähemmän huolia ja kato kaikkee.
Toiset onnistuu ja toiset ei.Oli.. Mutta varmaan löytyy ihmisiä joiden mielestä olisi kannattanut toi 14v aikajakso asua vuokralla, vähemmän huolia ja kato kaikkee.
Mä en henkilökohtaiusesti tiedä kuinka usein teillä remontoidaan vaikka putket tai muut mainitsemasi remontit, mutta olen nähnyt sellaisen laskeman joskus että uuden OKT:n rakentajan pitäisi säästää kuukaudessa 200 niin vältytään siltä että ikinä tarvitsisi ottaa mihinkään remonttiin lainaa.Tätä juuri tarkoitin. Asiat unohtuvat laskelmissa. Putkiremonttien lisäksi on julkisivusaneerauksia, kattoremontteja, parvekeremontteja, ikkunaremontteja, jne., jne. eli sen "toisen samanmoisen" lisäksi tarvitaan vähintäänin "kolmas samanmoinen" sen 30 vuoden aikana. Kun vielä lisätään päälle vuosittaiset asunnonomistajan itsensä tekemät kunnostukset vaikkapa noin 1000 euron edestä (tämä tosiaan kuluu huomaamatta), niin yllättäen voittoa vuokralle asumisen suhteen ei enää jää niin paljon. Toki asunnonomistajalla on sitten se asunto pääomana, mutta samoin vuokralaisella voi olla erilaisia sijoituskohteita ja hän on hyvinkin voinut kerätä vastaavan omaisuuserän, vaikkapa kuukausittaisella osakesäästämisellä.
Mutta jokaisen asumispäätös on puhtaasti oma asia ja laskelmat kannattaa tehdä itse. Halusin tässä vain tuoda esiin, että vaikka omistusasuminen on usein "kannattavampaa", kun vuokralla asuminen, niin "voitot" eivät ole loppupelissä niin isot mitä usein kuvitellaan. Lisäksi eri ihmiset arvostavat eri asioita. Toisille vuokrallaasuminen on turvatonta ja toisille taas vapaata ja huoletonta.
Mulla on jokaikisessä asunnossani paitsi ensimmäisessä kaksiossa jokaikinen penni ja talokansioon merkitty mukaanlukien maalit..Toiset onnistuu ja toiset ei.
Tosin vahvasti epäilen, että kuulut ns. pelureiden ryhmään, jotka iloisesti unohtavat käyttämänsä todelliset eurot ja tappiot, vaan laskevat pelkät voitot...
??? Yksinkertaista matematiikkaa. Omistajan tilillä on silti 70 000 euroa ja vuokraajalla 0.Toiset onnistuu ja toiset ei.
Tosin vahvasti epäilen, että kuulut ns. pelureiden ryhmään, jotka iloisesti unohtavat käyttämänsä todelliset eurot ja tappiot, vaan laskevat pelkät voitot...
Niin? Kaikkien remonnttien jälkeen omistusasuja jää vielä satoja tuhansia euroja voitolle.Moni tässä ketjussa näyttää täysin unohtavan sen, että omistusasunto ei ole "maksettu", kun se on velaton. Oli sitten kyse ok-talosta tai osakehuoneistosta, isoja ja kalliita remontteja tulee aika ajoin (putkiremontti pienellä paikkakunnalla vanhassa taloyhtiössä voi maksaa lähes asunnon arvon verran, jne.).
Ja isojen remonttien välissä koko ajan muuta pientä korjaamista ja laittamista, eli rahaa kuluu, vaikka sitä ei huomaa.