Okei. Ensinnäkään: Kukaan ei alunperin puhunut päiväkodeista, se lähti sieltä "kotihoito ainoa oikea" -leiristä. Pienemmälle lapselle erityisesti, on siis paljonkin muita vaihtoehtoja kuin päiväkoti, tai edes perhepäivähoito.
Toiseksi: Jos kivenkovaa väität, että jokainen lapsi menee täysin rikki siitä, että hänet laitetaan hoitoon liian nuorena (Keltikangas-Järvinen ja Sinkkonenhan liputtavat vähän vaihtelevasti jopa 2-3 vuotiaiden olevan siinä rajoilla, että kykenevät äidin helmojen ulkopuolelle), miksi ihmeessä Suomessa näillä lapsilla ei ole automaattisesti enemmän ongelmia kuin kotihoidetuilla, ja mikä selittää suuret erot muuhun Eurooppaan, jossa lapset menevät hoitoon jopa 3kk ikäisenä, mutta joihin verrattuna Suomessa voidaan todella paljon huonommin henkisesti (siis lapset ja nuoret erityisesti)?
Tottakai kiintymyssuhde on tärkeä asia, ei kai sitä kukaan yritä kiistää? Mä yritän tuoda esiin sen, ettei se ole absoluuttinen fakta, että lapsi menisi täysin henkisesti soseeksi siitä, ettei äiti hoida häntä edes vuotiaaksi kotona.
Ymmärrät toki senkin, ettei kaikilla vain ole kapasiteettia hoitaa lapsiaan kotona edes vuotiaaksi, ja tukalien olojen takia lapsen on aidosti parempi olla kodin ulkopuolella hoidossa tai vähintään ydinperheen ulkopuolisen hoitajan vastuulla. Tämäkään ei ole sellainen fakta joka voidaan vain sivuuttaa koska huvittaa. Nämä ovat todellisia tapauksia joita on, niistä vaan useimmiten ihmiset pysyvät hiljaa koska tietävät mikä leima asiasta tulee. Saati sitten 1-2-vuotiaat jotka ovat "virikehoidossa".
Puhutaan toki faktoista, nimenomaan siitä lapsen parhaasta. Lapsen paras on vanhempi, joka pystyy ja haluaa huolehtia hänestä tasapainoisesti ja täysipainoisesti. Jos vanhempi ei tähän kykene, lapsen paras on jokin muu järjestely. Miksi tämä pitää kääntää keskusteluksi vanhempien vapaudesta valita (vaikka tietenkin kyse on osittain siitäkin), kun fakta on, että lapsi on ensisijaisesti se joka kärsii jos vanhemmat kärsivät. Ei se jää lapselta huomaamatta.
Tiedätkö kuinka moni kärsii hirveästä syyllisyydestä teininä ja aikuisena siksi, että vanhemmat ovat "tehneet niitä valintoja lapsen parhaaksi", jolloin vanhemmilla on ollut talous tiukilla, parisuhde karikolla, asiat oikeasti huonosti, ja se luonnollisesti heijastuu aivan suoraan lapsiin. Jotkut jopa syyttävät lapsiaan suoraan asiasta. Miten silloin voidaan puhua lapsen parhaasta kun painostetaan hoitamaan lapset kotona ja "uhrautumaan", jos se jostain syystä on ylivoimaista perheelle? Tätä mä en vain ymmärrä. Ja näitä tapauksia on oikeasti paljon.