Onko sinulla kysyttävää romanikulttuurista? Romaninainen paikalla.

  • Viestiketjun aloittaja kaalo juuli
  • Ensimmäinen viesti
[QUOTE="vieras";28253963]Miten nuo pukeutumis- ja yläkertasäännöt toimivat jos nainen on vaikka lähihoitaja? Siinähän on pakko pitää työvaatteita eikä kukaan tietenkään saa valita missä kerroksessa työskentelee tai kenen ohi käytävällä kävelee. Toimiiko näissä tilanteissa sellainen "teeskennellään ettei huomattukaan" periaate? Entä voiko lähihoitajanainen sitten tosiaan hoitaa romanipotilasta, vai pyritäänkö tätä välttelemään mahdollisuuksien mukaan (entä jos ei voikaan välttää)?[/QUOTE]

Tuohon ei ole mitään yleistä sääntöä. Periaate on se, ettei muissa kuin romanivaatteissa, kertakaikkiaan saisi muiden mustalaisten nähden olla (edes töissä). Mutta koska nyky-yhteiskunnan vaatimuksiin on mukauduttava, on alettu menemään enempi siihen, ettei asiasta tehdä niin isoa numeroa. Asia voidaan hoitaa kolmella tavalla, ja kaikkia näitä kolmea tapaa kyllä tiedän käytettävän (siis en just välttämättä lähihoitajan työssä, mutta kuitenkin työpaikoilla joissa on oltava muissa kuin mustalaisvaatteissa). Yksi tapa on juuri se, ettei tehdä asiasta numeroa. Teeskennellään, ettei toista olla huomattu lainkaan. Toinen tapa on se, että työvaatteissa olija osoittaa häpeänsä ihan konkreettisesti (jos työntekijä on nuori ja potilas/asiakas vanhempi) ja osoittaa siten tavallaan pyytävänsä anteeksi. Asia joko on tai ei ole sillä selvä, riippuu toisesta osapuolesta. Kolmas tapa on se, että mennään ja hoidetaan asia ihan reilusti lainkaan häpeilemättä.

Mikään näistä vaihtoehdoista ei ole välttämättä toistaan parempi tai huonompi. Kulttuurin kannalta mikään näistä vaihtoehdoista ei ole "hyvä", joten varmasti aina löytyy joku jolla on asiaan huomauttamista.

Lähihoitajana naisen pitäisi vältellä muiden mustalaisten hoitamista. Parasta olisi tehdä niin, että joku muu käy kysymässä romanipotilaalta, voiko toinen romani hoitaa häntä. Tässä sitten pitäisi toimia vastauksen mukaan. Jos saatavilla ei ole ketään muuta hoitajaa, potilas voi pahimmassa tapauksessa kieltäytyä hoidosta.

Jos asiaa ei voi mitenkään välttää, niin... sitten kai sitä ei voi, ja asia on pakko hoitaa.
 
[QUOTE="Vieras";28254323]Kuulostaa rasistiselta, aivan kammottavalta. Teillä on siis ihan rakenteissa tuo valkolaisten halveksunta. Älkää ihmetelkö, miksi teistä ei koskaan tule täällä hyväksyttyjä, ettehän hyväksy itsekään valtaväestöä.[/QUOTE]

Tässä on nyt puhe vain joistakin, ei suinkaan kaikista. Lisäksi tuo tapa ei itsessään valtaväestöä väheksy tai ole hyväksymättä, vain tiettyjä asioita, joita mahdollisesti tehdään ja jotka ei ole meidän kulttuurissa sopivia.

Mutta mie alleviivaan edelleen sanoja jotkut. Esim. meillä ei noin ajatella tai tehdä. Meillä valkolainen pääsee kyllä keittiöön ihan siinä missä kuka tahansa muutkin, koska me ajatellaan asia niin, että mustalaiskulttuuri kuuluu mustalaisyhteisössä eläville eikä sitä muiden tarvi noudattaa.
 
"jep"
Minua kiinnostaisi, että kun romanivaatteissa erityisesti naisilla, ja muutenkin kulttuurissa pyritään peittävyyteen, tiedätkö, esiintyykö romaneilla samalla tavalla esim. syömishäiriöitä, tyytymättömyyttä omaan kehonkuvaan tai "ikuista laihduttamista" kuin valtaväestön nuorilla naisilla? Tietenkin anoreksia ja bulimia ovat vakavia psyykkisiä sairauksia, joissa ei ole kyse pelkästään ulkonäköpaineista, mutta lievempi tyytymättömyys ja oman vartalon kritisointi tuntuu olevan kovin tavallista. Oletko huomannut tuollaista, tai noita varsinaisia häiriöitä, kulttuurierosta huolimatta?
 
saunatonttu-sandra
ottavatko romanimiehet yleensä valintoja tehdessään naisen mielipiteet huomioon? jos esim teille pitää ostaa uusi sohva ja sinä haluaisit jonkun tietyn niin ottaako miehesi sen huomioon ja yritätte löytää kompromissin vai miten teillä toimitaan?
 
Minä lisäilen tähän vielä toisen kysymyksen :)
Eli eikö teitä ns. hävetä esim. ulkomailla käyttää noita erikoisia vaatteita, kun minkään muun maan romanit ei käytä yhtä... no outoja vaatteita kuin te?
Itse tykkään niistä vanhanaikaisista, kaunnista, hippityylisistä "gipsy-vaatteista", mutta suomen romanien puvut ovat aika hurjat, sori.

Suomen romanien pukeutuminen – Wikipedia
Ei hävetä :) Heillä on siellä niiltä osin oma kulttuuri ja meillä omamme. Mutta tilanteen ja mahdollisuuksien mukaan suomalainen mustalainenkin pukeutuu kevyemmin ainakin lämpimissä maissa (jos katsoo sen sopivaksi).
 
[QUOTE="jep";28254890]Minua kiinnostaisi, että kun romanivaatteissa erityisesti naisilla, ja muutenkin kulttuurissa pyritään peittävyyteen, tiedätkö, esiintyykö romaneilla samalla tavalla esim. syömishäiriöitä, tyytymättömyyttä omaan kehonkuvaan tai "ikuista laihduttamista" kuin valtaväestön nuorilla naisilla? Tietenkin anoreksia ja bulimia ovat vakavia psyykkisiä sairauksia, joissa ei ole kyse pelkästään ulkonäköpaineista, mutta lievempi tyytymättömyys ja oman vartalon kritisointi tuntuu olevan kovin tavallista. Oletko huomannut tuollaista, tai noita varsinaisia häiriöitä, kulttuurierosta huolimatta?[/QUOTE]

Mie tiedän yhden entisen bulimikon ja kaksi, jotka tappelivat pitkään anoreksian kanssa. Eli kyllähän näitä esiintyy. Osa ulkonäköpaineista tulee silti "suuresta maailmasta", esim. näyttelijät ym. on ihan yhtä lailla mustalaisnuorten roolimalleja. Vaikka siis onhan tuossa muitakin tekijöitä. Mutta kyllä näitä siis on, kulttuurista riippumatta.
 
ottavatko romanimiehet yleensä valintoja tehdessään naisen mielipiteet huomioon? jos esim teille pitää ostaa uusi sohva ja sinä haluaisit jonkun tietyn niin ottaako miehesi sen huomioon ja yritätte löytää kompromissin vai miten teillä toimitaan?
Kyllä ottaa. Meillä olikin muuten kiistaa sohvanostosta tuossa jokunen kuukausi sitten. Mies olisi tykännyt massiivisen näköisistä, isoista sohvista ja mie taas halusin kevyemmän ja siromman näköiset. Miun mielipidettä kuunneltiin ja "nätimmät" sohvat saatiin :D
 
saunatonttu-sandra
Kyllä ottaa. Meillä olikin muuten kiistaa sohvanostosta tuossa jokunen kuukausi sitten. Mies olisi tykännyt massiivisen näköisistä, isoista sohvista ja mie taas halusin kevyemmän ja siromman näköiset. Miun mielipidettä kuunneltiin ja "nätimmät" sohvat saatiin :D

ja onhan se miehelle miellyttävämpää ku vaimo siivoaa niin vaimon helpompi siirrellä kevyempiä =))))
 
"heips"
Mielenkiintoinen ketju! Täytyy sanoa että olen aika järkyttynyt, en todellakaan tiennyt että mustalaiskulttuuri on noin naista alentava ja että outoja sääntöjä on noin paljon. Mutta opin paljon uutta, aikaisemmin en tiennyt mustalaisista juuri mitään. Omakohtaista kokemusta mustalaisista ei hirveesti ole, julkisilla paikoilla olen vain nähnyt heitä...

Minkälaisia muuten ne miesten mustalaisvaatteet ovat? Ja joutuvatko miehetkin käyttämään niitä aina esim. keittiössä ja julkisilla paikoilla?
 
"Neljän äiti"
Asun pienellä paikkakunnalla, jossa mustalaisia on hyvin paljon. Täällä suurin osa on ns. huonotapaisia. Osa aiheuttaa suurempaakin harmia kuten puukotuksia ja istuu linnassakin sen takia vähän väliä. Eräs todella ÄRSYTTÄVÄ asia on, että poikkeuksetta mustalaiset ajavat auton kaupan oven eteen tai inva paikalle. Jos siitä huomauttaa niin tulee todella pahaa tekstiä. Miksi jotku pitävät sitä etuoikeutenaan? Lisäksi käy sääliksi monen mustalaisperheen lapsia, kun heitä ei autoissa kuljeteta turvallisesti. Lapsia on etupenkillä sylissä ja yleensäkin aina ilman turvaistuimia tai turvavöitä. Tämä sama sakki varastelee kaupoissa ja lapset riehuu eikä heitä kielletä mistään. Terveyskeskuksessa he olettavat saavansa avun jonojen ohitse ja tulevat aina suurelal joukolla pienenkin asian takia. Onko tämä yleistä, että koko suku on seuraamassa kuinka kuumeista lasta hoidetaan?
Tälläinen huonosti käyttäytyvä joukko tekee kyllä todella paljon hallaa koko yhteisölle!

On minulla hyviäkin kokemuksia romaneista.
Eräs ystäväni on Romanisukua ja tämä hänen perheensä on sitä ns. parempaa sakkia. En tältä ystävältä kauheasti kesele romanikulttuurista. Tuntuu, että hän ei välttämättä halua vaikka itse onkin tavoiltaan hyvin "valkolainen" (käyttää tavallisia vaatteita, farkkuja, värjää ja leikkuuttaa hiuksiaan, valkolainen mies yms..) Onko romanikulttuurista puhuminen valkolaisen kanssa aina vähän tabu kysymys tai kiellettyä kertoa liikaa? Hän ei elä romanisääntöjen mukaan kotonaankaan, varmasti paljolti asiaan vaikuttaa se, että oma äiti on valkolainen ja oma mies myöskin. Hänen kanssaan Kaikki sujuu siis ihan kuin kenen muun ystävän kanssa tahansa, mutta romaniperimästä ei tule puhetta. No minua jännittää vähän toinen ystäväni joka meni naimisiin romanimiehen kanssa. He ovat tulossa kylään ja he elävät täysin romanikulttuurin mukaan. Jännittää vähän tämän miehen kohtaaminen. Onko jotakin syytä ottaa huomioon?
 
"Neljän äiti"
Minä jatkan vielä :)
Miten te pesette vaatteenne, lähinnä onko siihen jotain sääntöä? Saako miehen, lasten ja naisten vaatteet sekoittaa? Entä miten ihmeessä teidän hameenne mahtuu pesukoneeseen vai kuinka se puhdistetaan?
 
kysyjää
Kiitos todella mielenkiintoisesta ketjusta! Vastaat todella hyvin ja perinpohjaisesti ja noista välihuutelijoista ei kannata välittää.

Miellättekö te romanit itsenne suomalaisiksi? Seurataanko esim. urheilua ja kannatetaan Suomea? Vai onko suomalaisuus vain valtaväestön juttu ja te olette "omaa rotuanne"?

Vaikuttaako suvun tekemiset kuinka paljon muihin suvun jäseniin? Entä päteekö sama valkolaisten suhteen? Tiedän isäni olleen nuoruudessaan hyvissä kunnioittavissa väleissä kotikaupunkimme tiettyjen romanien kanssa ja välillä lapsena tuntui, että minut tiedettiin isäni tyttärenä. Joskus varhaisteininä olimme kaverien kanssa kaupungilla ja muulta porukalta hävisi erään romaniporukan mukaan kännykät repuista, minulta ei. Voiko tässä olla joku juttu, että isäni hyvän maineen takia minut jätettiin rauhaan?
 
[QUOTE="heips";28255602]Mielenkiintoinen ketju! Täytyy sanoa että olen aika järkyttynyt, en todellakaan tiennyt että mustalaiskulttuuri on noin naista alentava ja että outoja sääntöjä on noin paljon. Mutta opin paljon uutta, aikaisemmin en tiennyt mustalaisista juuri mitään. Omakohtaista kokemusta mustalaisista ei hirveesti ole, julkisilla paikoilla olen vain nähnyt heitä...

Minkälaisia muuten ne miesten mustalaisvaatteet ovat? Ja joutuvatko miehetkin käyttämään niitä aina esim. keittiössä ja julkisilla paikoilla?[/QUOTE]

Ne on siis suorat housut, kauluspaita, kravatti, päällyspaita ja/tai takki sekä lakerikengät. Miehet joutuu ihan yhtä lailla käyttämään niitä jokaisessa tilanteessa missä naisetkin. Miehillä kauluspaita vastaa alusvaatetta ja pelkästään sillä ei voi siksi olla mm. keittiössä tms., joten päällyspaita tai takki on aina kuvioissa mukana.
 
Sara Jessika
Miksi isäni varoittaa ja käskee pysymään mustalaisista kaukana?

Miksi hän varoittaa että mustalaisten kanssa saattaa myös helposti lähteä henki? et saattaa puukottaa vaan sinua yhtäkkiä

Miksi te mustalaiset varastelette niin helvetisti kaikkea tavaraa? Sen takia teillä on huono maine, eikä teitä töihin mielellään oteta.

Miksi teitä näkee kaduilla kerjäämässä? Miten pääsette kerjäämään tänne? Eikö oma maanne osaa hoitaa oikein asioita, jotta siellä olisi hyvä olla?

Miten näette asian jos mustalaisteinityttö elää samanlaista teinin elämää kun valkoiset, perus suomalaiset teinitytöt? Käyttää siis h&m:ltä ostettuja vaatteita jne. Ei pukeudu niihin isoihin pukuihin.

Miksi me suomalaiset pelkäämme teitä mustalaisia ylipäätään????
 
"jep"
Mietin, miten on, kun sanoit että on pienet piirit, niin tiedätkö esim sinä suurelta osin ihan sukunimen perusteella, mitä ja millaista porukkaa toinen romani on? Tai esim sukunimen ja sen, mistä päin on? Vai onko paljon sellasia, joista ei osaa sanoa noilla tiedoilla?

Toinen kysymys, käykö usein/joskus sellaista, että romanityttö ei olisikaan muilta nuorilta (esim jos siskoja ei ole eikä suvussa nuoria tyttöjä) kuullut esim kuukautisista, ja peelästyisi että on vakavasti sairas tai kuolemassa? Mietin vaan että tiedän omasta suvusta ihan valtaväestöstä parikin tällaista, ettei äiti vaan ole saanut puhuttua. Nostaako tuo kulttuuri tällaisen riskiä?
 
"vieras"
Vaivaako sua yhtään ajatus, että kasvatat tyttäresi uskomaan että he ovat likaisempia ja alempiarvoisia kuin miehet? En ikinä voisi kuvitellakaan opettavani omalle tyttärelleni, että hän on jotenkin miestä huonompi ja että miestä pitäisi aina totella, saati sitten että ruumiillinen väkivalta on ok kun naista saa kurittaa.
 

Yhteistyössä