Onko sinulla kysyttävää romanikulttuurista? Romaninainen paikalla.

  • Viestiketjun aloittaja kaalo juuli
  • Ensimmäinen viesti
kaalo juuli
saunatonttu-sandra
äitini Tino-nimeä ehdottikin, kun halusin pojalle lyhyen miehekkään nimen, joka ei ole ihan suosituimpien joukossa.. Minust Tinot ovat sellaisia oikeita velikultia, ainakin he keitä tunnen =P
 
zooliggg
Tuosta ympäristö ym. luontohommasta... Vastasit että siula on oma hame siivousta varten ja siinä on tahroja valkaisuaineista. Miksi käytät noita kovia pesuaineita? EN USKO että teillä on niin likaista että tarvitsisit niitä!! Kerran vaan sattu kaupassa yks romanirouva siivousosastolle samaan aikaan ja hän osti Klorittia ym. pesuaineita, vähemmälläkin tulee puhdasta!!

Anna joku hyvä siivousvinkki! Miten saa kodin pysymään siistinä.
 
"vieras"
saunatonttu-sandran kommentista tuli mieleen: muistaakseni jossain aiemmassa ketjussa toinen romaninainen sanoi, että romanivanhemmat eivät juuri leiki tai puuhaa mitään lastensa kanssa. Totta vai tarua?

Jos totta, mitä te teette päivät ja miten lapsi oppii ne leikkiessä ja puuhatessa karttuvat taidot (tavaroiden sovussa jakaminen, sorminäppäryys, lukeminen jne.)? Jätetäänkö ne kaikki koulun tai päiväkodin opetettavaksi? Jos se olikin tarua niin unohda nämä jatkokysymykset. :D
 
kaalo juuli
Tuosta ympäristö ym. luontohommasta... Vastasit että siula on oma hame siivousta varten ja siinä on tahroja valkaisuaineista. Miksi käytät noita kovia pesuaineita? EN USKO että teillä on niin likaista että tarvitsisit niitä!! Kerran vaan sattu kaupassa yks romanirouva siivousosastolle samaan aikaan ja hän osti Klorittia ym. pesuaineita, vähemmälläkin tulee puhdasta!!

Anna joku hyvä siivousvinkki! Miten saa kodin pysymään siistinä.
En oikein tiedä. Kloritti on sellainen meidän yhteisössä arvostettu pesuaine, jolla varmasti tulee puhdasta, ja sitä tulee käytettyä pesutiloihin ja keittiön lattian pesuun. Vaikka tuskin tosiaan on niin likaista, kun lähes joka päivä tulee muutenkin mopattua. Tuossa tietysti olisi taas yksi asia, mihin voisin kiinnittää enemmän huomiota.

Tavarat kannattaa laittaa heti käytön jälkeen omille paikoilleen ja jälkensä kannattaa muutenkin heti siivota, ei jää sotkut tai tavarat sitten ajelehtimaan. Jollei ole aikaa tai kiinnostusta siivota jatkuvasti, niin ainakin kerran viikossa kannattaa tehdä perusteellinen siivous, ja ainakin sen pari kertaa viikossa jos imuroi sen lisäksi. Silloin paikat pysyy kotona siistimpinä ja siivoaminen on mukavampaakin kun sitä siivottavaa ei ole niin paljon. Eihän se koti tietenkään pysy siistinä, ellei aina uuden asian ilmaantuessa ota heti siitä kiinni... Niin mie koitan tehdä, meillä se on toiminut ihan hyvin.
 
kaalo juuli
[QUOTE="vieras";28235801]saunatonttu-sandran kommentista tuli mieleen: muistaakseni jossain aiemmassa ketjussa toinen romaninainen sanoi, että romanivanhemmat eivät juuri leiki tai puuhaa mitään lastensa kanssa. Totta vai tarua?

Jos totta, mitä te teette päivät ja miten lapsi oppii ne leikkiessä ja puuhatessa karttuvat taidot (tavaroiden sovussa jakaminen, sorminäppäryys, lukeminen jne.)? Jätetäänkö ne kaikki koulun tai päiväkodin opetettavaksi? Jos se olikin tarua niin unohda nämä jatkokysymykset. :D[/QUOTE]

Riippuu kai ihan vanhemmasta. Kyllä miusta on yleistä, että lasten kanssa touhuillaan paljon kaikenlaista, mutta esim. askarteluhommat jää monesti toisarvoiseksi asiaksi ja niitä ei välttämättä harrasteta ollenkaan. Mie olen kuitenkin koittanut tätäkin asiaa vaalia, ei tarvitse sitten ihan kaikkea opetella kun menee joskus päiväkotiin/eskariin/kouluun. Mutta siis tämmöiset asiat monesti jätetään siihen hamaan tulevaisuuteen, kun lapsi menee päivähoitoon tai kouluun. Kyllä lasten kanssa muuten leikitään ja puuhastellaan.

Meillä tavaroiden jakamista opetellaan jo ihan siinä, että lapsia on useampi, eli vähän niin kuin muun elämän joukossa. Koetan myös kerran päivässä lukea lapsille niitä satuja, mitkä he valitsevat hyllystä luettavaksi.

Mutta siis riippuu ihan vanhemmista. Jotkut kyllä keskittyy ihan omiin hommiinsa ja antavat lasten tehdä mitä tekevät.
 
"vieras"
Tää on tosi nolo kysymys ja jos on liian tungetteleva niin jätä vastaamatta. Mutta onko totta vai urbaanilegenda, että mustalaismiehet käy heti synnärillä (=lapsivuodeosastolla) hoitamassa hommat vaimon kanssa vaikka vaimo on juuri synnyttänyt?
 
kaalo juuli
[QUOTE="vieras";28235904]Tää on tosi nolo kysymys ja jos on liian tungetteleva niin jätä vastaamatta. Mutta onko totta vai urbaanilegenda, että mustalaismiehet käy heti synnärillä (=lapsivuodeosastolla) hoitamassa hommat vaimon kanssa vaikka vaimo on juuri synnyttänyt?[/QUOTE]

Taitaa olla urbaanilegenda, synnytyksen jälkeen nainen on ns. likainen kuukauden verran, eikä naisen ja miehen välillä tulisi sinä aikana olla seksiä (tai ennen kuin jälkivuoto on päättynyt). Mutta enhän mie tietenkään osaa kaikkien puolesta sanoa. Itse en osaa kuvitella että miulta mies vaatisi moista, olisi saanut kuulla kunniansa jos olisi tällaisia toiveita elätellyt.. :D
 
"vieras"
Saanko vielä jatkaa tällä tungettelevalla linjalla, taas saat jättää vastaamatta jos tuntuu oudolta. Eli miten kun seksi on ilmeisesti kuukautisten aikaan kiellettyä myös, niin kerrotko sä miehellesi millon ne on vai seuraako hän sitä jotenkin itse? Anteeksi taas nää kysymykset.
 
kaalo juuli
Alkuperäinen kirjoittaja yksi juttu vielä;28235956:
Onko romaneilla omaa kieltä, vai onko teillä vain yksittäisiä omia sanoja kuten nämä ketjussa mainitut kaajee ja kaalee?

Ja kiitos hyvästä ketjusta! :)
On kyllä, romanikieli tai mustalaiskieli, omalla kielellämme romano tsimb tai kaalengo tsimb :) Murre-erot verran ulkomaalaisiin romaneihin on kuitenkin kohtuu suuriakin, eli ymmärrystä muiden maiden romanien puhumiin murteisiin ei välttämättä juurikaan ole.
 
kaalo juuli
Onko mustalaisilla villi seksielämä, siis harrastatteko villiä seksiä erinasennoissa jne, vai hoidatteko hommat nopeasti pimeässä peiton alla?
Mie en tiedä kenenkään seksielämän sisällöstä, koska nämä kuuluu niiden asioiden piiriin, joista ei ole oikein sopivaa keskustella edes hyvienkään ystävien (jos ovat romaneja) kanssa. Mutta sanoisin, että kukin tavallaan, ihmisethän on erilaisia muissakin asioissa niin miksipä ei sitten tässäkin.
 
kaalo juuli
[QUOTE="vieras";28235987]Saanko vielä jatkaa tällä tungettelevalla linjalla, taas saat jättää vastaamatta jos tuntuu oudolta. Eli miten kun seksi on ilmeisesti kuukautisten aikaan kiellettyä myös, niin kerrotko sä miehellesi millon ne on vai seuraako hän sitä jotenkin itse? Anteeksi taas nää kysymykset.[/QUOTE]

Tässä nyt on joitakin vuosia elelty yhdessä, joten mies on kai jo oppinut suunnilleen sen rytmin, milloin miulla nämä vaivat alkaa. Tuskin seuraa sen kummemmin. (Tuli mieleen hassu mielikuva, jossa mies merkkaa ylös puhelimensa kalenteriin, että Akan "hytskät" alko... :D) Mutta jollei mies ole asiaa huomannut muutoin, niin annan ymmärtää asioiden laidan tai sanon asiasta suoraan kun ollaan kahden.

Vielä senkin lisäisin, että vaikka kuukautisten aikaan seksiä ei tulisi harrastaa, niin eihän tätä asiaa käytännössä mikään instituutio valvo. Eli varmasti on pareja, joille kuukautiset ei ole mikään este.
 
"Sara"
Mielenkiintoinen ketju ja kivan ja fiksun oloinen ap :)
Kiva saada tällainen positiivinenkin kuva teidän kulttuurista, kun ikävä kyllä usein kuulee ja näkee ylimielisyyttä ja jopa törkeää käytöstä.
 
kaalo juuli
[QUOTE="vieras";28236028]Onko esiaviolliset suhteet kiellettyjä? Onko samat säännöt jos kumppani onkin valtaväestöön kuuluva? Mitä tapahtuu jos jää kiinni?[/QUOTE]

Meillä esiaviollinen seksi ymmärretään yleensä siten, että tapahtumassa mukana ollut tyttö ei vielä kanna varsinaista mustalaisvaatetusta. Ihanteellisena pidetään kylläkin sitä, että kullakin olisi vain yksi seksikumppani, jonka kanssa sitten jaetaan se peti myöhemminkin.

Jos asiasta jää kiinni, joutuu useimmiten vähintäänkin julkisen häpeän kohteeksi, meillä kun piirit on tällaisissa tilanteissa vähän turhankin pienet ja yhteisö todella tiivis. Ts. huhupuheet ja tieto kulkevat nopeasti, asiassa kuin asiassa. Juttu on nolompi tytön kuin pojan kannalta.

Riippuu pojasta (tai miehestä, miten tämä nyt halutaan sanoa) ja tytön vanhemmista, mitä seuraavaksi tapahtuu. Jos poika haluaa pitää kiinni maineestaan ja kantaa vastuunsa ihan oikeasti, hän kustantaa tytölle mustalaisvaatetuksen ja mikäli tytöstä muuten välittää, ottaa hänet matkaansa ja pyrkii elämään tämän rinnalla. Jos näin ei käy, voivat vanhemmat kustantaa tytölle romanivaatteet. Tällaisessa tilanteessa on tytölle nolompaa, jos vaatteiden hankkijoina ovat vanhemmat eikä mies, mutta joka tapauksessa on kunniakkaampaa sekä tytön vanhemmille että tytölle, että mustalaisvaatteet kuitenkin teetetään mahdollisimman pian ja että tyttö myös ne päällensä pistää.

Niin kauan, kun tytöllä ei ole romanivaatteita päällään, häntä ei saa päästää kyläilemään muiden mustalaisten asuntoihin (paitsi niihin, jotka ovat jo tuolla tavoin likaisia = joissa on oleskeltu myös ilman mustalaisvaatetusta) eikä muihinkaan julkisiin paikkoihin ja hänen pitää pysytellä pois muiden mustalaisten silmistä osoittaakseen kunnioittavansa vanhempiaan ja vanhempaa väkeä muutenkin. Omia vanhempia on hävettävä elein, esim. heitä ei saa katsoa silmiin, ennen kuin vaatetus on vaihtunut.

Ne vanhemmat, joiden mielestä väkivalta on ratkaisu, saattavat antaa tytölle sellaisen opetuksen. Mahdollisesti myös joku ulkopuolinen saattaa käydä tytön kimppuun, jos näkee tämän kuljeskelevan ilman romanivaatteita julkisilla paikoilla.
 
kaalo juuli
[QUOTE="vieras";28236057]Saanko mä yhden henkilökohtaisen kysymyksen vielä kysyä, sitten lupaan että lopetan. :)
Onko ehkäisyn suhteen sääntöjä? Saako valita vapaasti mitä käyttää?[/QUOTE]

Saat totta kai :) Ei ole mitään erityisiä sääntöjä, eli kukin toimii tavallaan. Me ollaan päätetty ainakin toistaiseksi ottaa vastaan se, mitä meille annetaan :)
 

Yhteistyössä