"Jeps"
Kiitos ap:lle. En ole itse keksinyt mutään kysyttävää, mutta olet vastaillut hyvin perusteellisesti. En ole oikeastaan mitään näistä asioista tiennyt ennempää. Jos jaksat ja ehdit, niin kirjoittele lisää.
Tälläistä asiaa olen miettinyt joskus. Jos romaneille syntyy vammainen lapsi (esim. autisti, cp-vammainen tai kehitysvammainen lapsi), niin kuinka te romanit suhtaudutte kyseiseen lapseen? Tätä kysymystä olen pohtinut siksi, että vaikka olen tavannut usein romaneja, niin en ole koskaan nähnyt vammaista romania, en ainakaan sellaista, jonka vamma olisi sellainen että olisin huomannut sen. Laitetaanko vammainen romanilapsi laitokseen vai miksi heitä ei näy muiden romanien joukkossa?Tulipahan vain mieleeni että voisin aloittaa tällaisen ketjun. En ole se nainen, joka on aikaisemmin näitä ketjuja aloitellut ja niihin vastaillut. En ehdi istumaan koneen ääressä koko ajan, eli vastaukset ei välttämättä tule hetimmiten. Olen tässä paikalla nyt hetken aikaa ja palaan vastaamaan loppuihin sitten myöhemmin.
Kaikkea voi ja saa kysyä, mutta toivon, että kysymykset ja keskustelu pidetään asiallisena.
Täällä taas. Itse toivoisinkin ettei meidän tytöt kovin nuorena ottaisi mitään läpi elämän sitovaa kumppania vaan opiskelisivat itseään kiinnostavaan ammattiin jossa tienaisivat hyvin, koska silloin heillä olisi paremmat mahdollisuudet pärjätä elämässään monella tavalla. Tietysti toivon, että sopiva puolisokin löytyy sitten kun aika on kypsä, mutta ei sillä tavalla, että 14-vuotiaana tapaavat miehen, jonka kanssa sitten perustavat perheen,... Sillä tavalla heillä on oma vapaus ja pääsevät toisella tavalla kokeilemaan omia siipiään. Miun elämä on mennyt toisella tavalla ja vaikka olen onnellinen siitä mitä miulle on annettu ja mitä olen elämässäni saavuttanut, enkä vaihtaisi tätä nykyistä elämääni mihinkään, toivon silti omien lasteni saavan enemmän, jos ymmärrät mitä ajan takaaAlkuperäinen kirjoittaja entäs...;28237996:Mites sitten jos toinen siun tytöistä ilmottas teini-ikäsenä että hän haluaa opiskella lääkäriksi eikä halua laittaa päälleen romanivaatteita eikä alkaa katselemaan itselleen aviomiestä. Olisko mahdollista että hän vois opiskella ja olla väleissä perheen kanssa? Hyväksyiskö esim. isovanhemmat tätä? Pysyisikö 'luotto' tyttäreen jos hän muuttais opiskelun perässä toiselle paikkakunnalle yksinään asumaan?
Me käytämme yleensä sanoja tummat, kaaleet (=tummat) tai mustalaiset. Joskus myös romanit, tosin itse pidän enemmänkin sanasta tumma tai mustalainen. Romani on korrekti ja hyvin kelpo sana monissa asiayhteyksissä mutta esim. mustalaisten kesken puhuttaessa miusta tuntuisi kovin pidättyväiseltä ja teeskennellyltä käyttää tuota sanaa.Tälläistä asiaa olen miettinyt joskus. Jos romaneille syntyy vammainen lapsi (esim. autisti, cp-vammainen tai kehitysvammainen lapsi), niin kuinka te romanit suhtaudutte kyseiseen lapseen? Tätä kysymystä olen pohtinut siksi, että vaikka olen tavannut usein romaneja, niin en ole koskaan nähnyt vammaista romania, en ainakaan sellaista, jonka vamma olisi sellainen että olisin huomannut sen. Laitetaanko vammainen romanilapsi laitokseen vai miksi heitä ei näy muiden romanien joukkossa?
Edelliselle kun vastasin, niin sanoinkin, että laitoshoito tuntuisi ainakin itsestä eräänlaiselta hylkäämiseltä. Oli tosin puhe vammaisista henkilöistä, mutta kyllähän samalla tavalla voi ajatella vanhustenkin kohdalla. Vaikka kyllä romanivanhuksia on vanhainkodeissakin, kaikilla ei ole mahdollisuuksia, voimia tai haluakaan hoitaa vanhuksiaan kotoa käsin/kotona, vaikka perinteisesti siihen on pyritty.teidän kulttuurissa ihailen sitä, että vanhoista pidetään huolta.. siks varmaan romaneja ei juuri asu vanhainkodeissa. tyttäreni tuossa taannoin ET:n tunnilla piti esitelmän juuri romanikulttuurista kun puhe oli etnisistä vähemmistöistä
Sanoo totta kai, meillä sanotaan ainakin kerran päivässäsanooko romanipuolisot koskaan toisilleen "rakastan sinua"
Vanhemmat on juuri ne, joiden tehtävä on joko antaa hyväksyntänsä parisuhteelle tai tyrmätä se, ja yleensä vanhempia uskotaan ja toimitaan sen mukaan. Kun puhutaan parisuhteen hyväksymisestä, niin meillä käytetään sellaista sanontaa kuin "päästää läpi". Kun seurusteleva pari ensimmäisen kerran tekee seurustelustaan julkista ja omat vanhemmat saavat tietää, vanhemmat eivät yleensä päästä läpi. Tämä on ikään kuin kirjoittamaton sääntö ja niin tavallaan kuuluu tehdä, jotta nähdään, olisiko yritys johtanutkaan mihinkään vai jättääkö pari leikin sikseen. Suhde tulisi "päästää läpi" yleensä viimeistään kolmannella kerralla, ja jos yhdessäoloa ei silloin saada läpi, niin sitä tuskin saadaan myöhemminkään, vaikka kolmannen kerran hylkäämisen jälkeenkin totta kai voi lähteä ja näin on käynytkin.miten teillä toimitaan jos lapsen puoliso on vaikak rikollinen tms jota ette halua hyväksyä?