Juuh, toki asiassa on muutakin kuin vilpitön halu auttaa, mutta tuo vallankäytön väline - no, voi olla niinkin että vallankäyttö on väline yrittää ottaa oma ahdistus haltuun. Tai siis onkin, ellei kysymyksessä ole narsisti, jonka tarkoitus on nimenomaan mitätöidä ympäröivien ihmisten ego, jotta todennäköisyys valtataistelun voittamiseen kasvaa.
Jotenkin olen taipuvainen tulkitsemaan, että anopin tapauksessa on enemmän kysymys rajattoman ihmisen hullusta "rakkaudesta" vauvaan, kuin varsinaisen narsistin touhuista. Toki hänellä varmasti on narsistisia piirteitä paljon, ja siksipä laitan rakkaudenkin sitaatteihin: anoppi ei kykene ottamaan huomioon lapsen todellisia tarpeita kovin hyvin. Siksi kannattaa olla hiukan varuillaan.
Mutta toisaalta, sama kyvyttömyys näkyy suhteessa miniään. Jos anoppi olisi varsinainen narsisti, hän tekisi itsensä tarpeelliseksi olemalla mielin kielin ja kuuntelisi tosi tarkkaan miniän toiveita ja sitten vasta vetelisi naruista kun kala on käynyt turvallisesti koukkuun. Anoppi sen sijaan on kuin hulluksi tullut runsaudensarvi, joka antaa ja antaa. Ja koska hän pelkää kovasti torjuntaa, hän torjuu kaikki siihen viittaavat asiat (=kyvyttömyys kuulla sanaa EI), ja rajaongelmaisena hän jyrää muiden ihmisten yli pelossaan, arvostelee varomattomasti jne.
Ja koska anoppi on pelokas ihminen, hän ei pärjää töissään eikä ole siirtynyt 70-luvulta minnekään. Jos hän on onnellinen menneisyydessään, ei häntä saa sieltä pois kuin asteettain houkutellen. Ap voisi tehdä itselleen palveluksen ja opetella ystävällistä rajojen asettamista, koska jos hyvin käy, hän oppii siinä hyödyllisiä elämäntaitoja ja anoppikin rauhoittuu asteettain.
Mutta rajat ovat siinä reseptissä tärkeämmät kuin ystävällisyys, vaikka kannattaa miettiä miten voisi tehdä kompromisseja, joissa anopille heittää täkyjä, joihin tämä voi tarttua, ilman että omasta tilasta luovutaan. Hiukan kuin uhmaikäisen kanssa. Esim. kun katastrofi on valmis ja anoppi siivoaa vieraiden aikana, niin kertakaikkiaan pitäisi osata hallita tilanne ja käydä vetämässä se keittiöön, todeta että kuule ei tuommoinen passaa että vieraiden aikaan siivotaan ja jos anoppi haluaa olla hyödyksi niin voisi käydä kaupassa ja tuoda muutaman pirun vaikeasti löydettävän asian, ja ennenkuin anoppi ehtii takaisin, voitte lähteä kavereiden kanssa kävelylle.
Vähitellen oppii sitten ohjaaman toisen ovelta jo toisaalle niin, että siihen sisältyy selvät toimintaohjeet joita noudattamalla pysyy hyvissä väleissä: kuule nyt on vieraita joten sovitaanpa huomiseksi kello se ja se ja nyt minun täytyy mennä juttelemaan vierailleni, heihei. Mutta tämäkin on vaikeampi tilanne oikeasti kuin ajattelisi. Moni täällä esittää miten laitetaan ehdottomat rajat, mutta jos ap ei kykene niihin muuten kuin repimällä, niin välit voivat viiletä liikaakin ja sitten anoppi voi heittäytyä epätoivoiseksi ja tulee lisää vaikeuksia. Eli ensin kannattaa yrittää muuta, ja se pelihousujen repiminen on vielä hätävarana. Ja toisaalta, normaali anoppi olisi helppo esitellä vieraille pikaisesti hyvien tapojan mukaisesti, ja ongelma onkin siinä, että täytyy olla todella taitava kurinpitäjä että kykenee pitämään anopin käytöksen joissain rajoissa tuossa tilanteessa. Ja jos sitten kohtelee anoppia tosiasiallisen käytöksen eikä hänen asemansa mukaan, niin anoppi on aiheesta hädissään, koska hän tuskin kuitenkaan itse ymmärtää miten epänormaali on. Ja kun anoppi hätääntyy, tungettelu lisääntyy...
Mutta tosiaan estely ja kieltely on huonoin mahdollinen konsti, koska ne vain turruttavat anopin entisestään. Ehkä pyykkikoriangsti oli sellainen kohta, jossa ap onnistui pääsemään läpi, ja anoppi hetkeksi samaistui miniään ja ymmärsi ja uskoi. Jos samanlainen yhteys onnistuisi jatkossa useammin, ehkä anopin pahin tunnemyrsky laantuu.
Ja ehkä paras konsti olisi kääntää huomio anoppiin. Jos hän hakee miniälle töitä, voi tosiaan nopeasti todeta että idea ei ollut paras mahdollinen, koska en ole lähdössä töihin vielä enkä halua omituisen työntekijän mainetta joka ei tiedä onko hän tulossa töihin vai ei ja vielä laittaa anoppinsa asialle. Älykkäänä ihmisenä anoppi silloin väkisin ymmärtää, että sinun maineesi pilaaminen ei edistä työllistymistäsi: eikö vain, kyllä hän ne asiat ymmärtää jotka ovat hänen välitavoitteensa mukaisia.
Ja sen jälkeen alkaisin samaan hengenvetoon kysellä, mikä anopin töissä on niin vaikeaa että hän haluaisi lapioida miniän töihin kesken kaiken. Ehkä ap jopa pystyy tukemaan ja rohkaisemaan anoppia jaksamaan töissään paremmin, ja pystyy saamaan vähitellen jopa anopin ystävien tuen, jolloin nämä pääsisivät puolestaan harrastaa sosiaalista kontrollia ja valaisemaan miniän tarpeita.
Mutta anopin poika tosiaan on tässä keskeinen muuttuja. Hän ei ehkä itsekään ole tajunnut äitiään tässä valossa, ja voi olla aika sokissa. Ehkä tarvitaan hiukan aikaa, ennen kuin mies oivaltaa että hänenkin täytyy muuttua. Mutta jos muutosta ei ala näkyä, lopultakin miehen avuttomuuden aste voi olla se paras avain siihen, miten häiriintynyt anoppi on. Nyt anoppi voi vaikuttaa hämäävän hullulta, koska hän yrittää intohimoisesti päästä jengiin ja tekee sen pätemällä.
Kannattaa ehkä jättää täysin välittämättä siitä, että anoppi ei ole kiinnostunut miniästään ihmisenä ollenkaan. Sen sijaan miniän olisi hyvä selvittää juurta jaksain, minkälainen ihminen anoppi on. Ja ehkä tässä olisi suora konsti sitoa anopin käsiä: kertakaikkiaan otat häneltä siivousvermeet käsistä, laitat ne komeroon ja menet oven eteen seisomaan. Sitten sanot anopille, että nyt keitetään kahvit, syödään parit pullat pakkasesta ja anoppi saa kertoa kaiken tästä paikkakunnasta /miehen lapsuudesta / itsestään, tms. Mutta se tehdään niin etäällä, että lapsi ei herää. Jos muu ei onnistu, niin sitten tuulikaapissa tai pihalla itkuhälytin taskussa... Sitten kun anoppi rentoutuu, niin voi sivulauseessa ujuttaa sääntöjä itsestäänselvyyksinä.
Äh, en tiedä. Tulee epätoivoinen olo sitä enemmän mitä enemmän tätä miettii. Mutta hyvä puoli on varmaan se, että jämäkkyyskasvatus itselle ei ole pahitteeksi. Jos siinä tulee hiukan hortoiltua, niin oppiipahan aina enemmän. puuh ja ugh...