Suomessa vai? Kerrotko mikä joukkmurha Suomessa on ollut ennen noita pelejä? Jos ei oteta sotaa huomioon, sehän on eri asia. Sellainen murha, joka on kohdistunut tuntemattomiin? 80-luvulla suomalaiset nuoret pääsivät helposti aseisiin käsiksi, mutta ei kukaan ampunut ketään. Sen ajan nuoret eivät olleet eläneet pelaamalla tappamispelejä. Voisiko yhteys olla?
Tänään Hesarissa oli kirjoituksia aiheesta ja mietin, että kun lapset oppivat mallioppimisesta eniten. Kuulosti järkevältä, että se vaikuttaa. Jos on tilanne, jossa nuori ei osaa käsitellä pettymystään ja on saanut pelaamalla jonkun mallin käsitellä tunteitaan. Onhan useat asiantuntijat kertoneet, että jokin vaikutus noilla peleillä on vaikka muutkin asiat vaikuttavat.
Miksi annatte lapsenne pelata pelejä, joiden pelaamatta jättäminen ei vahingoita ketään?
Ei ehkä Suomessa, mutta tilannetta pitäisi katsoa myös maailmanlaajuisesti. Tuollaiset realistisen tuntuiset sotapelit yleistyivät kunnolla vasta 1990-luvulla, tai oikeastaan vasta 2000-luvulla.
Suomessa tapahtuneita:
Oulun lentokonekaappaus vuonna 1978, ei ollut väkivaltapelejä vielä silloin.
Puolalanmäen koulusurma vuonna 1981, ei ollut väkivaltapelejä vielä silloin.
Mikkelin panttivankidraama vuonna 1986, ei ollut väkivaltapelejä vielä silloinkaan.
Raumanmeren koulusurmat vuonna 1989, ei ollut väkivaltapelejä vielä silloinkaan.
1997 tapahtui USA:ssa Pohjois-Hollywoodin pankkiryöstö, jossa kaksi pankkirosvoa ampui silmittömästi poliiseja. Vaikka kuinka paljon poliiseja loukkaantui, osa vakavastikin, mutta kuitenkaan muita kuolleita ei tullut, kun vain ne pankkirosvot. Siihen aikaankaan ei vielä kovin realistisia sotapelejä ollut.