Alkuperäinen kirjoittaja Isämies;26262461:
Jos tuolla "hienolla ravintolalla" tarkoitetaan tympeää tunnelmaa yhdistettynä huonoon ruokaan, kalliisiin hintoihin ja asiantuntemattomaan palveluun, niin en tykkää.
Jos sillä taas tarkoitetaan ravintolaa, jossa todella panostetaan niin tarjoiluun kuin ruokaankin, niin tykkään kyllä. Vaikka se sitten sattuisikin em. syistä olemaan jonkin verran hinnakkaampi kuin se paikallinen Teboilin kahvila.
Itse käsitän hienon ravintolan nimenomaan paikkana, jossa ruokaan on panostettu ja ruoassa on joku "juttu", yleensä puhtaat ja laadukkaat raaka-aineet ja upeat makuyhdistelmät. Ja paikka on viihtyisä, esteettinen ja tunnelmallinen.
Ja tarjoilijat saavat asiakkaan tuntemaan itsensä tervetulleeksi ja osaavat palvella hienovaraisesti ja kunnioittaen myös tyyppiä, joka ei ehkä ole ihan niin kartalla, millä välineillä syödään mitäkin, tai mitä ihmettä tarkoittaa "tournedos rossini". Ilman ylimielisyyttä ja että asiakkaan ei tarvitse epävarmuudessaan tuntea itseään typeräksi.
Tarjoilijan on tarkoitus saada asiakas viihtymään, ja mikäs sen onnistuneempaa kuin saada ravintolakulttuurin saralla kokematon asiakas tuntemaan, että käynti oli onnistunut, ruoka olikin oikeasti hyvää ja kukaan henkilökunnasta ei katsonut nenänvarttaan pitkin. Tarjoilija voi tilannetajullaan ja ammattitaidollaan luoda asiakkaalle tällaisen kokemuksen. Usein siten, että ei pakota asiakasta kysymään jotain muka "noloa", kuten millä välineellä alkuruoka syödään tai mitä listalla oleva ruoan nimi tarkoittaa. Nämä asiat voi ujuttaa vaikka menun esittelyyn, tai jollain muulla tavalla kertoa tahdikkaasti ja huomaamattomasti, ottaa asiat ikään kuin omaan piikkiin.
No joo, meni ehkä aiheen vierestä.