Tutkimus: Korkeasti koulutettujen vanhempien lapset kaikkein terveimpiä

Keittiönoita
[QUOTE="sipsi";26134078]:) Meille moinen tuli aikanaan ihan kutsu(ma)tta... Eikä lähtenyt kutsumaton vieras käskemättä...

Onko tuollaisia kutsuja ihan oikeasti olemassa? *häpeää tyhmää kysymystään*[/QUOTE]
Oli niitä silloin, kun ei ollut vielä synteettistä vesirokkorokotetta.
 
"wenla"
Mielenkiintoinen tutkimus.

Vielä milenkiintoisempi olisi, jos olisi karsittu tutkimuksesta hulttiot, juoppoperheet ja muute elämänhallintataidottomat. Hehän laskevat normaalien matalasti koulutettujen perheiden tasoa tutkimuksessa.
 
[QUOTE="sipsi";26134078]:) Meille moinen tuli aikanaan ihan kutsu(ma)tta... Eikä lähtenyt kutsumaton vieras käskemättä...

Onko tuollaisia kutsuja ihan oikeasti olemassa? *häpeää tyhmää kysymystään*[/QUOTE]
Palstan mukaan niitä on ihan yhä edelleen.
 
"vieras"
Ei helvetti. Miten voi olla näin monella ihan fiksulta vaikuttavalla ihmisellä niin totaalisen hukassa KORRELAATION ja KAUSALITEETIN välinen ero? 6 sivua vänkäämistä siitä, miten koulutus ei voi taata terveyttä...
 
  • Tykkää
Reactions: säpäle
vieraampi
Alkuperäinen kirjoittaja Keittiönoita;26133889:
Raha auttaa silloin, jos mielikuvitus on nollilla ;) Siis ei kai oikeasti kukaan enää nykyisin kuvittele, että hyvä yleiskunto saavutetaan vain rahalla?
Näinpä juurikin. Varattomuus laittaa lapset liikkumaan jalan tai pyörällä. Lapsista 7km pyörällä ei paljon paina, eikä 3km matka kävelle tee kipeää.
 
"vieras"
Alkuperäinen kirjoittaja Keittiönoita;26133889:
Raha auttaa silloin, jos mielikuvitus on nollilla ;) Siis ei kai oikeasti kukaan enää nykyisin kuvittele, että hyvä yleiskunto saavutetaan vain rahalla?
Eihän evita puhunutkaan mistään yleiskunnosta, vaan harrastuksista. Ja tottahan se on, että harvempi köyhän lapsi pääsee harrastamaan kaikkea, mitä haluaa. Esim. ratsastus jää kyllä välistä, jos rahaa tunteihin ei ole, eikä satu asumaan jonkun ihmeellisen ilmaistallin liepeillä. Eli vaikka olis mielikuvitustakin, niin ei niiden harrastusten hinta siitä laske :)
 
Alkuperäinen kirjoittaja Keittiönoita;26133783:
Minusta kyse ei ole koulutuksesta vaan vanhempien päihde- ja/tai mielenterveysongelmista.
Eli kun tutkimuksen mukaan koulutuksella tai sen puutteella on merkitystä, niin nämä alemman koulutuksen saaneet ovatkin päihde-ja/tai mielenterveysongelmaisia? Johtuisiko se alempi koulutuskin sitten nimenomaan näistä ongelmista?
 
kolmen kohta teinin äiti
[QUOTE="sipsi";26134034]Niin :) Meillä minä olen huomattavasti korkeammin koulutettu, mutta kyllä miehen tilipussi vastaavasti on melkolailla paksumpi.

Muuta kantaa en asiaan ota, kuin sen, että meillä ainakin me molemmat - niin akateemisesti koulutettu kuin duunari- vanhemmat parhaamme teemme lapsen terveyden eteen. Paljon sairasti korva- ym. hommia pikkulapsena, vaan nyt on ikäsarjansa terveimpiä.

Eiköhän tärkeintä ole se, ettei ainakaan tietoisesti lastaan sairastuta, on koulutustaso ihan mikä hyvänsä vanhemmalla :)[/QUOTE]

Ja itse asiassa siinä tutkimuksessahan ilmenee, että vanhempien koulutustaso ei vaikuta esim. lasten sairastamien korvatulehduksien tai antibioottikuurien lukumäärään, vaan ne ovat samoissa luvuissa molemmissa ryhmissä.
 
no kun kerran
Taas tullaan keskimääräisyyksiin. Uskon, että mitä korkeampi koulutus, sitä tiedostavampia vanhemmat KESKIMÄÄRIN ovat myös terveyteen ja hyvinvointoon liittyvissä asioissa. Eivät kaikki akateemiset, ei tietenkään, mutta keskimäärin useampi akateeminen on kuin matalasti koulutetut.
ollaan näissä keskimääräisyyksissä, niin mites se menee sit riepun perhees kun mies on koulutamaton ja riepulla on korkea koulutus? KESKIMÄÄRIN teknikko taikka merkonomitasoa on siis perheen vanhempien koulutus. ei mikään terve lapsi siis ole talossa vai?
 
uuaaahhh
ollaan näissä keskimääräisyyksissä, niin mites se menee sit riepun perhees kun mies on koulutamaton ja riepulla on korkea koulutus? KESKIMÄÄRIN teknikko taikka merkonomitasoa on siis perheen vanhempien koulutus. ei mikään terve lapsi siis ole talossa vai?
Hei, nyt. Joku oikeesti kaipaa sitä BigMaciaan. Ei se huvikseen sitä tilaile. Nyt pois netistä ja hellan ääreen.
 
"Entinen Ksantippa S."
Keittis on siinä mielessä oikeassa, että tietoa terveysasioista on nykyään kaikkien saatavilla aivan valtavat määrät. Sanoisin että vähän liikaakin. Jos korrelaation ja kausaliteetin käsitteet eivät ole hallussa, kuten asia näyttää monella tässäkin ketjussa olevan, voi olla aika hankalaa poimia informaatioviidakosta ne olennaiset asiat.

Lehdissä toki uutisoidaan usein merkittävimmät uudet terveysalan tutkimukset, mutta melko lailla mutkia suoriksi oikoen. Ja sitten on aina näitä yhden asian harrastajia, jotka kääntävät blogeissaan mustankin valkoiseksi.
 
"ruu"
meillä pitää paikkansa, nyt lapset 14 v ja 16 v ja heillä on ollut ehkä 4-5 kertaa pieni flunssa tai mahatauti

Molemmilla on lapsivakuutus, jota EI OLE KÄYTETTY KERTAAKAAN,

Mutta minä myös täysimetin molempia 8 kk saakka, joten johtuisikohan siitä ?
 
"Entinen Ksantippa S."
[QUOTE="Entinen Ksantippa S.";26136485] Ja sitten on aina näitä yhden asian harrastajia, jotka kääntävät blogeissaan mustankin valkoiseksi.[/QUOTE]

Jatkan vielä vähän ajatustani. Niin, ketkä sitten ovat niitä, jotka hurahtavat terveysbloggaajien räväköihin pseudototuuksiin? Varmaan kaikenlaiset ihmiset. Mutta jotenkin uskoisin, että riski on suurin niillä, joilla on suppea yleissivistys ja intohimoinen kiinnostus aihepiiriin.
 
Korkeakoulututkintoa tuskin tarvitaan siihen että kykenee huolehtimaan perheen hyvinvoinnista tai lastensa kasvatuksesta. Halua ja kykyä omaksua asioita sekä kykyä käsitellä tietoa siihen varmasti vähän tarvitaan. Vanhemmat jotka pitävät oppimista tärkeänä kannustavat varmasti myös lapsiaan opiskelemaan hyödyllistä tietoa ja elämässä tarpeellisia taitoja.
 
"tuuli"
Tässä tutkimuksessa näyttelevä tekijä on varmaan elämän hallinta, missä on jonkinlaista pitkäjänteisyyttä. Valmistuminen vaatii kuitenkin sellaista "päämäärään" pyrkimystä.

Näitä perheitä kun on jossa isä ja/tai äiti ei tunnu löytävän mitään alaa missä viihdyttäisiin. Mikään työpaikka ei oikein ota tulta alleen...mitään ei tavallaan saada vietyä metriä pidemmälle.

Samaiseen aiheeseen liittyy myös oman elämän hallinan lyhyt jänteisyys. Rahat tulee ja menee, säästäminen on utopiaa. Sama pätee myös terveytteen. Eletään vähän kuin lehmät pellossa eikä oikein tunnisteta sitä että joitain asioita olis ennakoitava. Ja vaikka se tässä hetkessä tuntuisi "tylsältä" voi asioilla olla pitkässä juoksussa isokin merkitys ja apu. Kun vaan jaksaa pyrkiä hieman eteenpäin.
 
[QUOTE="wenla";26134087]Mielenkiintoinen tutkimus.

Vielä milenkiintoisempi olisi, jos olisi karsittu tutkimuksesta hulttiot, juoppoperheet ja muute elämänhallintataidottomat. Hehän laskevat normaalien matalasti koulutettujen perheiden tasoa tutkimuksessa.[/QUOTE]

Jännää on, miten useimmat hulttiot ja juoppoperheet ovat nimenomaan matalastikoulutettuja. Ja juuri nämä perheet, joissa elämänhallinta on mitä on, ovat niitä, joissa ei esim. hygieniaan ja ravitsemukseen kiinnitetä samassa määrin huomiota kuin ns. normaaleissa perheissä.
 
Alkuperäinen kirjoittaja Keittiönoita;26133889:
Raha auttaa silloin, jos mielikuvitus on nollilla ;) Siis ei kai oikeasti kukaan enää nykyisin kuvittele, että hyvä yleiskunto saavutetaan vain rahalla?
Et sinäkään varmaan oikeasti näin yksioikoinen ole. =) Missään ei kukaan ole ikinä sanonut, että hyvä yleiskunto saavutetaan VAIN rahalla. Tietysti voi lisäksi väittää, että rahalla ei kerta kaikkiaan ole ikinä mitään tekemistä sen kanssa, mitä ja miten ihminen liikuntaa harrastaa.

Minusta pelkästään se, että amislaiset tupakoivat merkittävästi useammin kuin lukiolaiset kertoo siitä, että koulutus korreloi selkeästi terveyden kanssa - aika nuoresta vielä. Tähän liittyy vielä sekin, että keskimäärin amislaisten lapsista tulee amislaisia eli että koulutus ja sosiaalinen asema yhteiskunnassa hyvin usein periytyvät.

Toki varmaan täällä on äitejä, jotka nyt sanovat, että ei tupakointi mitään syöpiä tms. aiheuta. Kaikki tieteelliset tutkimukset tupakoinnista ovat puutaheinää, koska joku palstamamma tietää yhden sedän, joka on 99-vuotias ja on tupakoinut 3-vuotiaasta eikä ikinä ole ollut päivääkään sairaana! :D
 
"Korkeakoulututkintoa tuskin tarvitaan siihen että kykenee huolehtimaan perheen hyvinvoinnista tai lastensa kasvatuksesta. Halua ja kykyä omaksua asioita sekä kykyä käsitellä tietoa siihen varmasti vähän tarvitaan. Vanhemmat jotka pitävät oppimista tärkeänä kannustavat varmasti myös lapsiaan opiskelemaan hyödyllistä tietoa ja elämässä tarpeellisia taitoja."

Ikävä todeta ettei asia ole näin. Esim monet sairaudet ja riskit liittyvät raskaudenaikaiseen tupakointiin ja en kyllä yhtään korkeasti koulutettua äitiä tiedä joka olisi polttanut raskausaikana, muutaman siwan kassan ja abc-tädin kylläkin. Olisko se sitten vaan sattumaa vai liekö tuttavapiirini jotenkin omituinen?

Ja tiedän monia kouluttamattomia äitejä jotka eivät lapsiaan kannusta esim koulunkäyntiin eivätkä välitä esim terveellisestä ravitsemuksesta tai yöunista tuon taivaallista, se kun on samanlaista soopaa kuin kaikki raskausajan tupakoinnista kertovat tutkimuksetkin. ja jos ihminen ei ole elämänsä aikana lukenut kuin pari seiskapäivää lehteä, niin sitähän on älliä uskoa mitä vaan itse haluaa. Vaikka joulupukkiin!

ja siis tunnen monta todella hyvää, lukio/ammattikoulupohjaista äitiä, joilla on hommelit kaikin puolin kunnossa, mutta yllätävän monta näitä sauhuttelijamammojakin. Kyllä siinä näyttäisi jotain perää olevan että kouluttamattomuus on POTENTIAALINEN RISKITEKIJÄ ainakin jos se kouluttamaton osapuoli on lapsen äiti....
 
sori
Tutkimustulos ei todellakaan yllätä. Kuinka monta jakkupukuista sauhuttelijaa näkee mäkkärin pussi kainalossa viimeisillään raskaana? Itse en ainakaan ole törmännyt. Kyllä ne kaikki ovat olleet rasvatukkaisia, työttömiä ja ylipainoisia verkkarimammoja.
 
"Kyllä siinä näyttäisi jotain perää olevan että kouluttamattomuus on POTENTIAALINEN RISKITEKIJÄ ainakin jos se kouluttamaton osapuoli on lapsen äiti...."

Tuota en mielestäni kommentissani kiistänytkään, mutta mutta... lukutaitokin olisi hyvä.
 

Yhteistyössä