[QUOTE="Apsi";24473312]No kissanne jää todennäköisesti auton alle kuitenkin jos annatte kuljeksia vapaana. On laitonta päästää kissa vapaaksi. Joten jos kissan ottaa niin miksei sitä voi pitää sisällä? Tosi vastuutonta.[/QUOTE]
Laitetaan vielä, alla oleva on lainattu
Helsingin el
Metsästyslaki: kissan heitteillejättö kielletty, kotikissalla lain suoja
Vuonna 1993 voimaan tulleessa metsästyslaissa säädetään, että kotikissalla on lain suoja koko maassa. Vain villiintyneen kissan saa tappaa maanomistaja tai metsästysoikeuden haltija. Villiintynyt kissa tunnistetaan sen käyttäytymisen ja elinpiirin perusteella. Villiintynyt kissa mm. hankkii kaiken ravintonsa luonnosta. Sen tappamiseen sovelletaan rauhoittamattomien eläinten pyynnistä annettuja säädöksiä. Metsästyslaki kieltää seuraeläimeksi otetun kissan heitteillejätön.
Huom! Yksin ulkona liikkuva kissa ei ole sama kuin villiintynyt kissa.
Järjestyslaki: lemmikkieläinten liikkumista rajoittavat säännöt
Vuonna 2003 Suomessa tuli voimaan järjestyslaki, joka sallii kissan pitämisen vapaana muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.
Järjestyslaki näyttää aiheuttavan kissan kannalta kaikkein eniten väärinkäsityksiä. Kissaa koskeva kohta on pykälässä 14, jonka otsikko on koirakuri. Pykälän viimeinen kappale sanoo kuitenkin selvästi, että kissaa koskee vain momentin 2 kohta: pidettävä huolta siitä, ettei pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua. Kissalla on siis vapaa liikkumisoikeus koko maassa eikä kissaa lain mukaan tarvitse pitää kytkettynä taajamassakaan.
Eläinsuojelulaki: löytöeläinten talteenotto, hyvä kohtelu, lopetustavat
Vuonna 1996 tuli voimaan eläinsuojelulaki, jonka tärkein uudistus oli kunnille asetettu velvollisuus ottaa talteen löytöeläimet ja pitää niitä hoidossa 15 vuorokauden ajan. Jokaisen kunnan on siis
osoitettava paikka, johon löytöeläimen voi toimittaa hoitoon. Määräajan kuluttua löytöeläin voidaan myydä, luovuttaa edelleen tai lopettaa.
Eläinsuojelulaki määrää eläinten yleisestä kohtelusta. Se myös kieltää eläimen mykistämisen ja määrää ulkonäköä muuttavista toimenpiteistä: mm. hännän ja korvien typistäminen on kielletty.
Eläinsuojelulakikin kieltää kissan heitteillejätön: hoidossa olevaa eläintä ei saa jättää hoidotta tai hylätä. Vapaana ulkoileva kotikissa ei ole heitteillejätetty.
Kissan sallitut lopetustavat ovat eläinlääkärin tekemä lopetus ja
aivoihin ampuminen. Vain alle kolmen päivän ikäiset poikaset voidaan lopettaa päähän lyömällä siten, että poikanen kuolee välittömästi.
Eläinsuojeluasetus: kissan pitopaikoille asetettavat tarkemmat vaatimukset
Eläinsuojeluasetus vuodelta 1998 tarkentaa eläinten pitopaikoille asetettavia vaatimuksia. Se määrää eläinten pitopaikan materiaaleista, koosta, rakenteesta ja turvallisuudesta sekä muista pitopaikan olosuhteista. Asetus tarkentaa myös eläinten muusta hyvinvoinnista huolehtimista mm. ruokintaa, liikunnantarpeen tyydyttämistä, hoitotoimenpiteitä ja laumojen muodostamista.
Kissan pitoa asetus tarkentaa vielä mm. seuraavasti: Kissan pitoon tarkoitettujen tilojen on oltava sellaisia, että kissalla on kuulo- ja näköyhteys pitopaikassa tai sen ympäristössä tapahtuvaan toimintaan sekä mahdollisuus sosiaaliseen kanssakäymiseen. Kissan pitopaikassa on oltava sopivia rakenteita tai paikkoja kiipeilyä ja kynsimistä varten. Lisäksi pitopaikassa on oltava hiekkalaatikko tai hiekkalaatikoita taikka muita sopivia tiloja ulostamista ja virtsaamista varten.
Asetus kieltää myös kissan pitämisen kytkettynä muutoin kuin tilapäisesti ja lyhytaikaisesti. Tällöin kissan tulee olla jatkuvassa valvonnassa.