Uusi syy lihavuuteen E621

  • Viestiketjun aloittaja JONSERED Karhunkantaja
  • Ensimmäinen viesti
...
Ei soija ole kovin epäterveellistä, kun katsoo sellaisen soijan missä ei ole lisäaineita.Suolaa siinä on, mutta tosiaan korvaa loistavasti liemikuutiot.

Terveellisiäkin kuutioita ja fondeja on
http://tyylisuuntauksia.blogspot.com/2009/04/parempi-liemijauhe.html
 
huh huh
Soijaa ei kannata enää syödä ja luomusoijassakin on löytynyt melamiinia.

Evira kertoo soijasta:
http://www.evira.fi/portal/fi/kasvintuotanto_ja_rehut/rehut/gmo/efsa_lle_jatetyt_hakemukset/tietoja_hakemuksista__soijat/
Glyfosaattijäämiä siis enemmän kuin ennen:-(
 
uups
Sori, eihän Evira siitä melamiinista kerro, vaan rapid alert, Voit vaihtaa numeron 13 kohdalöle 15, saat uusimman viikon tiedot:
http://ec.europa.eu/food/food/rapidalert/reports/week13-2009_en.pdf
 
mää tiärän tän
Tämhän on tuttua jo 1950-luvulta. Naapurin kulausautomaatti (natriumglutamaatti) on suorassa suhteessa lähiympäristön pulputusprosenttiin. Ja tunnetusti alkoholipromisessa on pizza poikineen. Näitä adhd-oireita kokee tervekin pelkästään matkustelemalla ristiin-rastiin ihanaa mansikkaamme, Suomen maata.
Jokaisella pysäkilä on "uusi" syy lihavuuteemme - pizza-paikka ympä-rillä musta rengas!
Suomessa osataan arvostaa hienoja asioita:
Lautasen tyhjäksi syömistä, kylmiä tankkausasemia, halavatun halpaa virolaista keskiolutta, maailman toiseksi huonointa kahvia (ylivoimainen alapään ykkönen on USA, mutta piskuinen Suomi sinnittelee edelleen hyvänä kakkosena talvisodan hengessä, kirjaimellisesti: suomalaiset juovat edelleen korviketta!), käytännöllistä purkkiruokaa, ulkona syömistä (tosin mäkkärillä), elämyksiä (poutapäivä Kreetalla, tai Bulgariassa), monessa mielessä HALPOJA ulkomaanmatkoja...
Lisämausteena on kotimaisen lentoyhtiön parjaaminen. Se kuuluu suomalaiseen poljentoon!
Vaikka se big F onkin itseasiassa turkasen hyvä!
Fly Finland Fly!
 
Boogyman
E-koodi jokaiselle...
Elintarvikevärit


E100 Kurkuminoidit

E101 Riboflaviini

E102 Tartratsiini *

E104 Kinoliininkeltainen

E110 Paraoranssi *

E120 Karmiini

E122 Atsorubiini *

E123 Amarantti *

E124 Uuskokkiini *

E127 Erytrosiini

E128 Punainen 2G *

E129 Alluranpunainen AC *

E131 Patenttisininen

E132 Indigokarmiini

E133 Briljanttisininen

E140 Klorofylli

E141 Klorofylliinikuparikompleksin kalium- ja natriumsuolat

E143 Patenttivihreä

E150 Sokerikulööri

E151 Briljanttimusta *

E153 Lääkehiili

E154 Ruskea FK *

E155 Ruskea HT *

E160a Beta-karoteeni

E160b Annatto

E160c Paprikaoleoresiini

E160e Beta-apo-8'-karotenaali

E160f Beta-apo-8'-karoteenihappoetyyliesteri

E160g Kantaksantiini

E161b Luteoliini

E162 Betalaiini

E163 Antosyaanit

E171 Titaanioksidi

E172 Rautaoksidi

E173 Alumiini

E174 Hopea

E175 Kulta

E180 Litolirubiini *

E579 Rauta glukonaatti



* Tähdellä merkityt ovat atsovärejä, joiden epäillään aiheuttavan yliherkkyyttä.



Säilöntäaineet



E200 Sorbiinihappo

E201 Natriumsorbaatti

E202 Kaliumsorbaatti

E210 Bentsoehappo

E211 Natriumbentsoaatti

E214 Etyyli-p-hydroksibentsoaatti

E215 Etyyli-p-hydroksibentsoaatin natriumsuola

E216 Propyyli-p-hydroksibentsoaatti

E217 Propyyli-p-hydroksibentsoaatin natriumsuola

E218 Metyyli-p-hydroksibentsoaatti

E219 Metyyli-p-hydroksibentsoaatin natriumsuola

E220 Rikkihapoke

E221 Natriumsulfiitti

E222 Natriumvetysulfiitti

E223 Natriumdisulfiitti

E224 Kaliumdisulfiitti

E225 Kaliumsulfiitti

E226 Kalsiumsulfiitti

E227 Kalsiumvetysulfiitti

E234 Nisiini

E235 Natamysiini

E239 Heksametyleenitetramiini

E249 Kaliumnitriitti

E250 Natriumnitriitti

E251 Natirumnitraatti

E252 Kaliumnitraatti

E260 Etikkahappo

E261 Kaliumasetaatti

E262 Natriumasetaatti

E263 Kalsiumasetaatti

E280 Propionihappo

E281 Natriumpropionaatti

E282 Kalsiumpropionaatti

E283 Kaliumpropionaatti



Hapettumisen estoaineet



E300 Askorbiinihappo

E301 Natriumaskorbaatti

E304 Askorbyylipalmiaatti

E306 Tokoferoliuute

E307 Alfa-Tokoferoli

E308 Gamma-Tokoferoli

E309 Delta-Tokoferoli

E310 Propyyligallaatti

E311 Oktyyligallaatti

E312 Dodekyyligallaatti

E320 Butyylihydroksianisoli (BHA)

E321 Butyylihydroksitolueeni (BHT)

E385 Kalsiumetyleenidiamiinitetra-asetaatti (EDTA)



Emulgointi-, stabilointi-, sakeuttamis- ja hyytelöimisaineet



E322 Lesitiini

E335 Natriumtartraatit

E336 Kaliumtartraatit

E337 Natriumkaliumtartraatti

E339 Natriummonofosfaatit

E340 Kaliummonofosfaatit

E341 Kalsiummonofosfaatit

E400 Algiinihappo

E401 Natriumalginaatti

E402 Kaliumalginaatti

E403 Ammoniumalginaatti

E404 Kalsiumalginaatti

E405 Propyleeniglykolialginaatti

E406 Agar

E407 Karrageeni

E410 Johanneksenleipäpuun jauhe

E412 Guarkumi

E413 Tragantti

E414 Arabikumi

E415 Ksantaanikumi

E430 Polyoksietyleeni(8)monostearaatti

E433 Polyoksietyleeni(20)sorbitaanimono-oleaatti

E435 Polyoksietyleeni(20)sorbitaanimonostearaatti

E440 Pektiini

E442 Ammoniumfosfatidi

E444 Sakkaroosidiasetaattiheksaisobutyraatti (SAIB)

E450a Natrium- ja kaliumdifosfaatit

E450b Natrium- ja kaliumtrifosfaatit

E450c Natrium - ja kaliumpolyfosfaatit

E460 Mikrokiteinen selluloosa

E461 Metyyliselluloosa

E462 Etyyliselluloosa

E463 Hydroksipropyyliselluloosa

E464 Hydroksipropyylimetyyliselluloosa

E465 Metyylietyyliselluloosa

E470 Rasvahappojen suolat

E473 Rasvahappojen sokeriesterit

E1403 Valkaistu tärkkelys

E1404 Hapetettu tärkkelys

E1420 Tärkkelysasetaatti AA

E1421 Tärkkelysasetaatti VA



Happamuuden säätöaineet



E270 Maitohappo

E296 Omenahappo

E297 Fumaarihappo

E325 Natriumlaktaatti

E326 Kaliumlaktaatti

E327 Kalsiumlaktaatti

E330 Sitruunahappo

E331 Natriumsitraatit

E332 Kaliumsitraatit

E333 Kalsiumsitraatit

E334 Viinihappo

E338 Fosforihappo

E354 Kalsiumtartaatti

E355 Adipiinihappo

E500 Natriumkarbonaatit

E501 Kaliumkarbonaatit

E503 Ammoniumkarbonaatit

E504 Magnesiumkarbonaatit

E507 Suolahappo

E508 Kaliumkloridi

E513 Rikkihappo

E514 Natriumsulfaatti

E524 Natriumhydroksidi

E525 Kaliumhydroksidi

E526 Kalsiumhydroksidi

E527 Ammoniumhydroksidi

E528 Magnesiumhydroksidi

E575 Glukonodeltalaktoni (GDL)



Makeutusaineet



E420 Sorbitoli

E421 Mannitoli

E950 Asesulfaami

E951 Aspartaami

E952 Syklamaatti (kalsium, natrium)

E953 Isomaltitoli

E954 Sakkariini (kalsium,kalium)

E965 Maltitoli

E966 Laktitoli



Muut



E170 Kalsiumkarbonaatti

E290 Hiilidioksidi

E422 Glyseroli

E509 Kalsiumkloridi

E510 Ammoniumkloridi

E511 Magnesiumkloridi

E516 Kalsiumsulfaatti

E518 Magnesiumsulfaatti

E519 Kuparisulfaatti

E521 Natriumaluminiumsulfaatti

E530 Magnesiumoksidi

E535 Natriumheksasyanoferraatti

E536 Kaliumheksasyanoferraatti

E550 Natriumsilikaatit

E551 Piioksidi

E552 Kalsiumsilikaatti

E553 Magnesiumsilikaatti

E554 Natriumaluminiumsilikaatti

E559 Aluminiumsilikaatti

E560 Kaliumsilikaatti

E570 Steariinihappo

E572 Magnesiumstearaatti

E620 Glutamiinihappo

E621 Natriumglutamaatti

E641 L-Leusiini

E900 Dimetyylipolysiloksaani

E901 Mehiläisvaha

E903 Karnaubavaha

E904 Sellakka

E905 Parafiini ja parafiinivaha

E920 L-Kysteiinihydrokloridi

E967 Ksylitoli

E1100 Amylaasi

E1101 Proteaasi

E1102 Glukoosioksidaasi

E1103 Invertaasi

E1200 Polydekstroosi

E1201 Polyvinyylipyrrolidoni

E1202 Polyvinyylipyrrolidoni (liukenematon)

E1505 Trietyylisitraatti

E1518 Glyserolitriasetaatti

E1520 Propyleeniglykoli

E1521 Polyetyleeniglykoli

E1525 Etyyliselluloosa



Listassa on myös lisäaineita, joiden käyttö Suomessa on kielletty. Lista on päivitetty 1996.
 
Huvitutti harmailee
Jos haluaisi välttää pahimmat E-koodit, mitä kannattaisi syödä? Koodeista innostuneen katsoin hieman meidän kaappiin ja aika monessa ruoka--aineessa oli mm. leivässä ja kinkussa. Knorrin liemikuutioissa luki nautriumglutamaatti eli se kait on tuo E621?
 
Minttu
Mitä tämä natriumglutamaatti sitten aiheuttaa teille, jotka olette huomanneet oireita?
Kun itse olen mahaongelmainen, turpoaa herkästi, kaasua muodostuu mahaan ja maha ei toimi..
Olen itse ajatellut sen johtuvan kahvista ja vaaleasta viljasta/hiivasta mutta samat oireet tulee kyllä toisinaan ilman noitakin.
 
Boogyman
Alkuperäinen kirjoittaja Huvitutti harmailee:
Jos haluaisi välttää pahimmat E-koodit, mitä kannattaisi syödä? Koodeista innostuneen katsoin hieman meidän kaappiin ja aika monessa ruoka--aineessa oli mm. leivässä ja kinkussa. Knorrin liemikuutioissa luki nautriumglutamaatti eli se kait on tuo E621?
http://www.pellonkoulut.net/lukio/projektit/kestavakehitys/lisaaineet.htm

Katsoppas tuolta vaikka....siellä on jotain ja linkit sitten eteenpäin.
 
E621:n salanimet
Jos valmistusainelistassa ei lue E621, voi tuote silti sisältää sitä. Siis natriumglutamaatti on sama asia. Myös hiivauute sisältää E621:tä. Kaupoissa on tällä hetkellä kuulemma myynnissäkin joku fondi, jonka kyljessä oikein lukee, että ei natriumglutamaattia. Mutta kas kas valmistusainelistassa suurinpiirtein ekana on hiivauute!!! Tosi paljon on tuotteita, joissa lukee vain tuo hiivauute. Muistaakseni mm. nuo tässäkin ketjussa kehutut luomuliemikuutiot.

E621:hän on siis lihanmaku ja sitä todellakin on melkein kaikessa liharuuassa ja liharuokiin tarkoitetuissa maustepusseissa tms.
 
Rouva
Alkuperäinen kirjoittaja JONSERED Lela-Pala-Tute:
Turha lisäaine tuo onkin... Yksin sen pois jättäminen ei lihavuutta kadota, mutta saattaa oleellisesti auttaa sen vähentämiseen tilanteissa, joissa voidaan pitää perusteltuna sitä, että ylipainon on edes osittain aiheuttanut natriumglutamaatti.

Ja tarkkaavaisuushäiriöidenkin määrä, varsinkin eineksillä kasvavilla lapsilla, saattaisi pienentyä. Tiedä häntä sitten... :whistle:

Aivan, tuli tuosta mieleen, että muistatteko, kun Jamie Nude Oliver lanseerasi brittikouluihin tuoreruokaa valmisruokien sijaan? Opettajat kertoivat, että oppilaiden keskittymiskyky oli parantunut huimasti ruokavalion muutoksen myötä!
 
Teen siis yleensä itse suurimman osan ruuista, mutta ostan aika useinmarinoituja lihoja. MAutsteena olen käyttänyt lähes pelkästään liemikuutioita, koska olen niin surkeä mausteissa. Meillä on kyllä aivan mahtava maustekaappi olemassa, mistä käytän ihan muutamaa maustetta. :ashamed:
 
terve yhä:-)
Alkuperäinen kirjoittaja Minttu:
Mitä tämä natriumglutamaatti sitten aiheuttaa teille, jotka olette huomanneet oireita?
Kun itse olen mahaongelmainen, turpoaa herkästi, kaasua muodostuu mahaan ja maha ei toimi..
Olen itse ajatellut sen johtuvan kahvista ja vaaleasta viljasta/hiivasta mutta samat oireet tulee kyllä toisinaan ilman noitakin.
No ei johdu mustasta kahvista ainakaan se, mut jos kahviin laittaa karrageenikermaa tai juo automaattikahvia, jossa on joku maito/kerma, varmaan tulee oireita, se E407 aiheuttaa tulehdusta koe-eläimille. Maha ei toimi, voi johtua siitäkin, että suoliston limakalvot turpoaa, melkein tukkeentuu ja sitten ne hiivat villiintyy, ainakin jos saavat hiilareita. Mut toi karrageeni on hydrokolloidi, joka laajenee suolistossa ja siksi voi tulla maha hirvittävän kipeeksi. Jätäpä noi kaikki pois. Lääkäri Lähteenmäki sanoi kerran, et sama vaikutus on, vaikka ei mulle karrageenista migreeniä tule, kuten tulee kaikista glutamaateista, siis arominvahventeista.

Jos yhden kerran on otettu koepaloja, voi ne pienet reiät sitten oireilla jatkossakin - mut kukapa sitä vois ennakkoon tietää?
http://koti.utanet.fi/~paula/xyz/lainaa.htm

 
Lapset menevät syksyllä hoitoon, joten heidän ruokiin en voi vaikuttaa. En voi vaikuttaa myöskään omaan työpaikkaruokailuuni. Kyllähän se tietenkin vähentää lisäaineita, jos niitä kotona vähentää, mutta täysin niistä ei kyllä pääse koskaan eroon.
 
Minähän siis olen mahavaivainen: närästystä, ruokatorventulehduksia, turvotusta jne. Noita vaivoja olen kärsinyt aikuisiällä, joten elintavat ovat varmaan muuttuneet. Toisen lapsen jälkeen olen ensimmäistä kertaa lihavuuden rajoilla painoindeksin mukaan. Aikaisemmin painoindeksini on ollut 18-22.
 
Alkuperäinen kirjoittaja E621:n salanimet:
Jos valmistusainelistassa ei lue E621, voi tuote silti sisältää sitä. Siis natriumglutamaatti on sama asia. Myös hiivauute sisältää E621:tä. Kaupoissa on tällä hetkellä kuulemma myynnissäkin joku fondi, jonka kyljessä oikein lukee, että ei natriumglutamaattia. Mutta kas kas valmistusainelistassa suurinpiirtein ekana on hiivauute!!! Tosi paljon on tuotteita, joissa lukee vain tuo hiivauute. Muistaakseni mm. nuo tässäkin ketjussa kehutut luomuliemikuutiot.

E621:hän on siis lihanmaku ja sitä todellakin on melkein kaikessa liharuuassa ja liharuokiin tarkoitetuissa maustepusseissa tms.
Tämä oli mielenkiintoinen juttu. Googlasin, mutta en löytänyt vahvistusta tiedolle, että hiivauute sisältäisi natriumglutamaattia. Aromivahvennehan se kyllä on. Osaisitko sanoa, mistä löysit tuon, että hiivauutteessa olisi natriumglutamaattia?
 
katsopas
Itse en kä koskaan ruokalassa syömässä ja eväät valitsen niin, ettei vaivoja tuu. Kouluruokailuun voi myös vaikuttaa ja nimenomaan vanhemoien pitää tehdä asialle jotain. Siis lasten ruokiin ei lain mukaan saa niitä laittaa ja siihen voi vanhemmat vedota aina!
http://luomulaakso.blogspot.com/2009/03/espoolaiskoulu-lopettaa.html
 
kukkamaaria
Alkuperäinen kirjoittaja Huvitutti harmailee:
Jos haluaisi välttää pahimmat E-koodit, mitä kannattaisi syödä? Koodeista innostuneen katsoin hieman meidän kaappiin ja aika monessa ruoka--aineessa oli mm. leivässä ja kinkussa. Knorrin liemikuutioissa luki nautriumglutamaatti eli se kait on tuo E621?
Perunaa, porkknaa, muita kasviksia ja juureksia, luomupastaa, täysjyväriisiä, lihoja ilman marinaadia, tofua, soijatuotteita, maustamatonta jugurttia, piimää, maitoa, luomukermaa, kalaa,

Tee mahd paljon itse ja osta aina mieluiten luomua.

Mausta yrteillä ja vältä maustesekoituksia.

Opit katsomaan tuoteselosteista nopeasti aineet ja jättämään pahikset.

Siemenet, mantelit, pähkinät rikastuttavat ruokavaliota. Ja mahdollisimman paljon vihreää: salaatteja, parsaa, jne.
 
toimii!
Ei luomukermaa YHTÄÄN, sillä siinä on karrageenia!
http://koti.utanet.fi/~paula/kotikokkeli/mammoja.htm
Se aiheuttaa keo-eläimillekin tulehdusta, katsos nehän syntyvät aina terveenä, mut tuolla ruskolevällä niihin saadaan joku tulehdus...
Hiilarit minimiin samalla. Lääkkeet, missä on glutamiinihappoa tai glysiiniä pois, jos ei ole lääkäri määrännyt. Jos on, kysy sellainen missä niitä ei ole, kuten rautatablettien tilalle Floravital.
 
kuukunanmuna
Alkuperäinen kirjoittaja huh huh:
Soijaa ei kannata enää syödä ja luomusoijassakin on löytynyt melamiinia.

Evira kertoo soijasta:
http://www.evira.fi/portal/fi/kasvintuotanto_ja_rehut/rehut/gmo/efsa_lle_jatetyt_hakemukset/tietoja_hakemuksista__soijat/
Glyfosaattijäämiä siis enemmän kuin ennen:-(
No kyllä se kuitenkinnon terveellisempää ja ekologiselta jalanjäljeltä huomattavsti peinemp kuin liha tai kala.'

Kaikissa ruuissa on huonoit puolensa, lihoissa antibiootteja ja rehuista tulevaa jäämää, kaloissa raskasmetalleja, vihanneksissa torjunta-ainejäämiä.

Kaikkea ei kannata alkaa hysterisoimaan!!!!

Tavan ihmiselle on riittävästi alkuun ,että jättää nuo E621-E650-lisäaineet pois ja siitä siirtyy hiljaksiiin luomuun.
 
jaa
Alkuperäinen kirjoittaja toimii!:
Ei luomukermaa YHTÄÄN, sillä siinä on karrageenia!
http://koti.utanet.fi/~paula/kotikokkeli/mammoja.htm
Se aiheuttaa keo-eläimillekin tulehdusta, katsos nehän syntyvät aina terveenä, mut tuolla ruskolevällä niihin saadaan joku tulehdus...
Hiilarit minimiin samalla. Lääkkeet, missä on glutamiinihappoa tai glysiiniä pois, jos ei ole lääkäri määrännyt. Jos on, kysy sellainen missä niitä ei ole, kuten rautatablettien tilalle Floravital.
Ahaa, eli parempi mieluummin kuohukerma? Sitä sitten! on kyllä halvempaakin=)
 

Yhteistyössä