yökastelusta

  • Viestiketjun aloittaja Nyanssi
  • Ensimmäinen viesti
Nyanssi
Hei.Olen 1 kk kuluttua 3v ihanan tytön äiti. Onko kellään kokemuksia vuoden verran kuvana olleen lapsen satunnaisesta yökastelusta? Lapsen sängyssä on muovifrotee, mutta kun lähes joka yö neiti tulee viereeni nukkumaan ja usein saan herätä siihen kun parisänky on märkä? Laittaessani pyyhkeitä ym. lapsi on sikeässä unessa. Asia on ärsyttävä mutta siis aika vaaraton -ko ? muuten täysin terveellä, eloisalla ja ikäisekseen empaattiseksikin kehutulla (päiväkodissa)tytöllä. Pitäisikö palautella omaan sänkyynsä vai mitä? Toisaalta minua ei viereen tulo häiritse, ainoastaan "kosteat heräämiset "yöaikaan, äh...
 
suosittelen siirtymistä yö vaippoihin.meillä sama tilanne,että pitkään kuiva mutta öisin tuli aina pissa sänkyyn.onhan se lapsellekkin parempi herätä aamulla kuivana.siirryttiin sitten yövaippoihin takaisin.ei se niin kamalaa oo että ton ikäisellä on yövaippa.eikä tarkoita että asialla olisi tullut takapakkia.jotkut lapset vaan nukkuu niin sikeästi että ei herää pissahätään
 
Meillä on myös parisängyssä muovitettu frotee lakanan alla.
Ei kastu petari.Froteen ei toki tarvi olla koko parisängyn suuruinen.
Puolet ja alta puoletkin petarin koosta riittää.Ei haittaa vaikka lapsi tulisikin yöllä viereen. Meillä 3.5-vuotias poika ja joskus sattuu yövahinko. Yleensä kyllä ei yöllä tule ollenkaan hätää ja toisinaan tulee ja poika herääkin tähän ,mutta jos on oikein väsynyt ei herää ja tällöin tulee vahinko.
 
Meillä 4 vuotias poika pääsi vasta pari kuukautta sitten yövaipasta eroon, mutta nyt viime viikolla hän alkoi taas pissailemaan sänkyynsä useana yönä peräkkäin. Huomasinkin että hän oli päivisin aika väsynyt ja yritti sinnitellä klo 20 ja 21 yöunille menoa. Hän ei ollut nukkunut päikkäreitä pitkään aikaan, mutta ajattelin päikkärien auttavan riehakkuuteen illalla ja se auttoikin myös yökasteluun.
Ihme että sain hänet päikkäreille, mutta selitettyäni sen hänelle niin hän meni ihan suosiolla päikkäreille. Eli ajattelin että hän oli vaan niin väsynyt noustakseen sängystä potalle, joka on hänen sänkynsä vieressä.
 
AkateeminenMamma
en muista tarkkaan mutta varsinaisesta yökastelusta taidetaan puhua vasta 5v jälkeen - sitä ennen on vain kyse siitä, että kuivaksi opettelu on kesken.

on hyvä muistaa, että virtsan erityksessä, pidätyksessä ja pissahätään heräämisessä ei ole kyse pelkästään oppimisesta vaan myös virtsan eritystä säätelevän hormonin vasopressiinin erityksen tasosta - kuten kaikki lapsilla sekin kehittyy eri tahtiin. vasta, kun ko. hormonin tuotanto on saavuttanut tietyn tason lapsi on fyysisesti kykenevä täysin kuivaksi. Joillakin valmius on hyvin aikaisin - aiemmin kuin edes kuivaksi aletaan opetella ja toisilla taas myöhemmin aktiivisesta opettelusta huolimatta.

uskoisin, että oman pojan yöpisuilussa on ollut kyse nimenomaan fyysisen valmiuden puuttumisesta sillä hän pissasi hyvin paljon joka yö riippumatta siitä miten illan juomisia ja vessassa käyntejä vahdittiin. Ja aina tähän 3 vuotiaaksi asti, vaikka on täysin päiväkuiva ollut jo vuoden.

Poika on nyt pitänyt Kushiesin kuivaksiopetteluhousuja öisin, kun pari kuukautta sitten alkoi näyttää, että kuivana pysyy pääsääntöisesti. Sanoin jo pojalle, että voi toki olla ilmankin jo mutta poika itse sanoi, että haluaa pitää "ankat" (ankkakuvioiset pökät ovat) vielä. Miksi - en tiedä... Ehkä ne on niin kivan näköiset tai jotain :LOL:


Meillä on muovitetun froteen päällä villaviltti - ei hiosta niin kuin pelkkä muovitettu frotee lakanan alla. Ja nyt sain aikaiseksi huovuttaa vanhan viltin - toimii yhtälaila kuin muovi eikä hiosta sitäkään vähää kuin peitetty muovifrotee.
 
DIESELmom harmaana
kuivaksiopetteluhousuja on useita eri merkkejä.
täältä löytyy kaikki suomessa myytävät ja niiden myyjät
http://www.kestovaippainfo.fi/modules.php?name=Tietokannat&hae_vaippanimet=1&show=vaippalista

toka tumma otsikko.. näkyy olevan 17 eri merkkiä.

eli ovat pestäviä pikkuhousun tyylisiä joissa on sisällä kosteussulku. eli housut kun kastuu ne tuntuvat märiltä mutta sänky ei kastu. pestään yleensä nboin 60 c ei kummempaa hoitoa. ja kestävät käytössä useammallakin lapsella ja esim huuto.netissä saa hyvän hinnan kun myy eteenpäin.

meillä tykättiin bumpyn harkkareista.
 
Alle 4v ikäisen yökastelu vielä täysin normaalia. Lapset kehittyvät eri tahtiin. sen jälkeen puhutaan yökastelusta. Normaalisti lapsen hormonitoiminta kehittyy siten että lapsella alkaa öisin kehittyä vähemmän virtsaa kuin päivällä. Jos 5-6vuotiaalla tämän hormonin tuotanto ei ala itsestään, voidaan aloittaa lääkitys. Meillä 6v tyttö on juuri aloittanut tuon lääkkeen, hyvin tuloksin. Jos sinulla tai miehellä on ollut lapsena yökastelua(eli jopa kouluikäisenä) on hyvin mahdollista että lapsellannekin on. Tuolloin ei auta "opettaa" kuivaksi, vaan kannattaa ihan suosista käyttää vaippaa, koska vaiva on fyysinen. Muuten kyllä on ihan tavallista että 3 vuotiaana välillä tulee taantumia,vaikka välillä olisikin kuiva, meillä 4,5v käyttää joka yö vaippaa. Rakko täyttyy n. 2 kertaa yössä ja joko on noustava kantamaan pissalle tai vaihdettava lakanat. 2,5 vuotiaalla on usein kuivia öitä ja toivonkin että hänellä tuo hormonin tuotanto alkaisi ilman lääkkeellistä apua. Neuvolassa ei tuon ikäisen kasteluun sanota muuta kuin että iso osa 3 vuotiaista tarvitsee vielä yövaippaa. Jos kastelu jatkuu vielä 4 vuotiaana kannattaa asiasta neuvolassa mainita niin ehkä 5 vuotiaana saa jo lääkkeet ja hälytin patjan. Ja päiväkuivia kaikki lapsemme olleet viimeistään 2 vuotiaana. Niin ja jos tyttönne on siis ollut täysin yökuiva pidemmän aikaa kannattaa tietenkin tarkistuttaa ettei ole virtsatlehdusta.
 

Yhteistyössä