Voita leivälle?

Meillä anoppilan kanssa ollut kädenvääntö koko 11kk poikamme eliniän ajan siitä, laitetaanko hänen leivälleen voita. Viimeksi eilen olivat sitä puoliväkisin tuputtamassa. Itse aloin miettimään, että lapsihan ei tarvii kovia rasvoja, ja mielestäni voista leivän päällä on enemmän haittaa kuin hyötyä: syö pelkän voin ja jättää leivän syömättä, voi suttaa kädet ja siten vaatteet yms. yms. mutta en oikein osannut perustella sen tieteellisemmin asiaa. Ainahan sitä sanotaan neuvolassa yms., ettei lapsen leipään laiteta voita. Osaisitteko antaa laajamittaisemmat perustelut asialle, niin että voisin appiukolle ensi kerralla näpäyttää? ;)
 
Sanot että margariini (kasvisrasvaa sisältävä ) on terveellisempää.
Meillä 10kk neuvolassa kehoitettiin aloittamaan vähäsuolaisen margariinin käyttö leivän päällä, että saa hyviä rasvoja siitä. Margariini-silmä olisi hyvä lisätä myös puuroon, koska sitä pitäis yhteensä lapsen saada 4-6tl/pvä.
Tää suositus koskee siis kaikkia yli 10(-12)kk ikäisiä.
 
Voissa on kovaa rasvaa eli kolesterolia ja se imeytyy suolistosta verenkiertoon ja kertyy mm. verisuoniin ja ennen pitkään ahtauttaa näitä ja siis suurentaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Miksi tieten tahtoen aloittaa rasvan kerääminen lapsen vielä puhtoisiin suoniin? Kovat rasvat eivät ole hyväksi lapsille tai aikuisillekaan.
 
meille neuvolalääkäri sanoi että näillä pienillä voi käyttää voitakin välillä koska rasvoista saavat hyvää energiaa.olennaista kai on että hyviä rasvoja tulee sit enemmän.meillä käytetään leivän päällä kevytmargariinia ja tätä olen 9kk tytölle laittanut sipauksen silloin kun leipää on maisteltu.energialisänä ruokaan laitan öljyä.
 
Eli siis margariinia voi laittaa muttei voita? Entäs sitten se, ettei lapsi opi syömään leipää kun nuolee vain voit päältä? Ruokaan laitan kyl ruokaöljyä, mut tuosta rasvasta leivän päälläen koe hyötyä.
 
Mötkylä: Syökö teillä poika missä mudossa leipää? Itse teen aina niin, että laitan margariinia+juustoa päälle ja sit kuutioin leipäveitsellä leipäpalasen n. 1cm x 1cm kuutioiksi. Ei ainakaan meillä niistä saa sitä voita nuoltua päältä, vaan napsii leipäkuutiot suuhun.

Juu, tuo margariini on parempi vaihtoehto kuin voi. Eli se 4-6tl pitäis mennä margariinia (osan voi korvata öljyllä ) per päivä, ja lisäks vielä öljylisä ruokiin 2-3tl päivässä. Tämmöisiä ohjeita meidän neuvolassa jaetaan ihmisille, voi tietysti olla että tässäkin käytönnöt vaihtelee.
 
Kyllä se marganriini tai mitä lie kasvisrasvalevitteitä nykyään ovatkaan kuuluu ihan jokaisen leivän päälle. Just oli juttua jossain, että suomalaiset käyttää vieläkin aivan liian vähän pehmeitä rasvoja. Jättävät rasvan pois ja lykkäävät juustoa leivän päälle, ja just toisin päin olis terveellisempää...
 

Yhteistyössä