Voileipäkaakkujen ohjeita!

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Jaanuska
  • Ensimmäinen viesti Ensimmäinen viesti

Jaanuska

Aktiivinen jäsen
29.05.2004
10 350
0
36
Etelä-Karjala
Voileipäkakku

vaaleaa ja/tai tummaa leipää
suorakulmaisen kakun valmistat parhaiten vuokaleivästä, pyöreän hiivaleivästä ja limpusta

Kostutukseen:
esim. vettä, laimeaa lihalientä, tomaattimehua, kermaa tai maitoa

1. Leikkaa leivät pituussuunnassa noin sentin paksuisiksi viipaleiksi, tummat ohuemmiksi kuin vaaleat.
2. Kakun korkeus voi vaihdella: pieneen kakkuun riittää 4-5 viipaletta, 6-7 viipaleesta saa keskikokoisen kakun, mutta sitä suurempi voi olla jo vaikea leikata.
3. Leikkaa viipaleista pois kuoret.
4. Kostuta sitä mukaa, kun kokoat kakkuun uusia kerroksia.
5. Valmista mieleisesi täytteet sekoittamalla täyteainekset keskenään.
6. Yhteen kakkuun kannattaa käyttää korkeintaan 2-3 eri täytettä, jotteivät liian monet maut sekoittuisi toisiinsa.

Kalatäyte:
n. 200 g lohta, savukalaa tai kalatahnaa
1-2 dl kermaviiliä
1 dl tilliä
2 rkl tomaattisosetta

Muna-raejuustotäyte:
50 g voita tai margariinia
2 kovaksi keitettyä munaa
1 tlk raejuustoa
suolaa
pippuria
1 dl hienonnettua ruohosipulia

Kinkkutäyte:
200 g hienonnettua kinkkua
1-2 dl kermaviiliä
1 maustekurkku hienonnettuna
1 rkl sinappia
1 rkl raastettua piparjuurta

Kasvistäyte:
1 dl purjosilppua
2 omenaa pieninä kuutioina
1 tlk herkkusieniviipaleita hienonnettuna
1 1/2 dl kermaviiliä
1 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
valkopippuria
2 rkl persiljasilppua

7. Kokoa kakku siten, että alimmaiseksi ja päällimmäiseksi kerrokseksi tulee leipäviipale.
8. Kääri täytetty kakku tiukasti kosteaan voipaperiin ja muoviin tai folioon.

9. Anna kakun maustua jääkaapissa yön yli.
10. Kakun voi myös pakastaa.
11. Pakastettu kakku on otettava tarjoamista edellisenä päivänä jääkaappiin sulamaan.
12. Koristele kakku vasta ennen tarjoilua.
13. Koristeluun voit käyttää samoja aineksia kuin täytteissä, esim. kinkkuviipaleita, kalaa, tuoreita kasviksia, juustoraastetta, tilliä, persiljaa, munaa ja sitruunalohkoja.

Lihavoileipäkakku

Tummaa ja vaaleeta vuokaleipää
kostutukseen lihalientä

Täyte1:
50g maksamakkaraa ja
pieniä maustekurkkukuutioita

Täyte 2:
120g kinkkua pieninä kuutioina (kinkkusiivuista saa ainakin hyviä)
1prk kermaviiliä
1/2dl juustoraastetta
loraus sinappia

Kuorrutus
2 dl kermaviiliä
1 dl majoneesia

1. Leikkaa leivistä reunat pois.
2. Kokoa ensin vaaleista leivistä sopivan kokoinen pohja.
3. Kostuta sopivaksi lihaliemellä.
4. Levitä päälle maksamakkara-kurkkukuutiotahnaa.
5. Lado päälle toinen kerros tummasta leivästä ja kostuta.
6. Levitä sille aika reilusti kinkku-kermaviili-juustotahnaa.
7. Päälle vielä kerros vaaleita leipiä. Ja lopuksi kostutus.
8. Voi tehdä myös useampia kerroksia mutta itse teen yleensä mieluummin toisen kakun. (Annan yleensä makujen tasaantua yön yli ennen kuorrutusta ja koristelua.)
9. Sekoita majoneesi ja kermaviili ja levitä kakun päälle ja reunoille.
10. Koristele esimerkiksi kurkulla, tomaatilla, salaatilla, persiljalla....

Kinkku-juusto-voileipäkakku

3 kpl pitkittäin leikattua viipaletta vaaleaa vuokaleipää
voiteluun margariinia tai voita
majoneesia
basilikan lehtiä
kovaksikeitettyjä munia viipaleina
vihreitä paprikatäytteisiä oliiviviipaleita

Täyte:
100 g savukinkkua ohuina suikaleina (täyte 1)
1,5 rkl piparjuuriraastetta (täyte 1)
2 rkl hienonnettuja yrttejä, esim. basilikaa ja kirveliä (täyte 1)
100 g juustoviipaleita (täyte 2)

1. Voitele ensimmäinen kakkupohja ja levitä sille täyte 1.
2. Voitele toinen pohja, nosta se ensimmäisen päälle ja laita sille juustoviipaleet.
3. Voitele kolmas pohja.
4. Pane se voipuoli alaspäin vasten juustoa.
5. Paina kakkua kevyesti, kääri se folioon.
6. Pane jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.
7. Tasoita kakun reunat.
8. Sivele kakku ohuella majoneesikerroksella.
9. Koristele muna- ja oliiviviipaleilla sekä basilikan lehdillä.

Kana-curryvoileipäkakku
(20 annosta)

Pyöreä leipä:
4 dl vettä
25 g hiivaa
2 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
n. 8 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

Kostutus:
3 dl kasvislientä

Täyte 1:
2 pkt (700 g) hunajamarinoituja broilersuikaleita
2 tuubia(à150g) majoneesia
1 1/2 tl currya

Täyte 2:
200 g tuoreita herkkusieniä
1 paprika
1/2 purjosipulia
1 rkl öljyä
200 g Yrtti-tuorejuustoa
1/2 tuubia majoneesia

Kuorrutus:
1/2 tuubia majoneesia
400 g Yrtti-tuorejuustoa

Koristelu:
keltaisia kirsikkatomaatteja
persiljaa
punainen paprika

1. Leivo leipä pari päivää ennen tarjoilua ja täytä se tarjoilua edeltävänä päivänä.
2. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
3. Lisää suola, sokeri, öljy ja jauhot pienissä erissä.
4. Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen kohota lämpimässä paikassa.
5. Leivo taikinasta pyöreä leipä ja nosta se voideltuun, pyöreään kakkuvuokaan (halkaisijaltaan noin 26 cm) ja kohota.
6. Pistele leipä.
7. Paista sitä 200-asteisen uunin alaosassa noin 40 minuuttia.
8. Paista broilerisuikaleet pannulla.
9. Anna jäähtyä ja hienonna veitsellä leikkaamalla leikkuulaudalla.
10. Lisää joukkoon curry ja majoneesi, sekoita tasaiseksi.
11. Laita jääkaappiin odottamaan täyttämistä.
12. Puhdista ja hienonna kasvikset.
13. Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota kasviksia siinä noin 5 minuuttia.
14. Anna kasvisten jäähtyä ja sekoita joukkoon tuorejuusto ja majoneesi.
15. Leikkaa leivästä reunat ja pinta pois aaltoreunaisella veitsellä.
16. Leikkaa leivästä neljä levyä ja kostuta ne kasvisliemellä.
17. Levitä puolet broileritäytteestä alimpaan, kasvistäyte keskimmäiseen ja loput broileritäytteestä ylimpään väliin.
18. Kääri kakku tiukasti kelmuun ja anna maustua viileässä painon alla yön yli.
19. Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään ja levitä kakun päälle.
20. Koristele kirsikkatomaateilla, paprikalla ja persiljalla.

Kalatäytteinen voileipäkakku
(15 annosta)

Vuokaleipä:
3 dl vettä
30 g hiivaa
1/2 tl suolaa
2 rkl öljyä
n. 7 dl hiivaleipäjauhoja

Täyte 1:
1 prk raejuustoa
1 1/4 dl kalalientä
n. 350 g savukirjolohta
1 rkl hienonnettua tilliä

Täyte 2:
50 g voita
3 munaa
50 g sulatejuustoa
1 rkl maitoa
1/4 tl valkopippuria

Kostutus:
1 1/4 dl kalalientä

Kuorrutus:
250 g sulatejuustoa
1/2 dl maitoa

Koristelu:
n. 200 g kylmäsavustettua tai graavisuolattua kirjolohta
100-150 g katkarapuja
1 sitruuna
tilliä

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
2. Lisää suola, osa jauhoista ja öljy.
3. Alusta taikinaan vähitellen loput hiivaleipäjauhot.
4. Peitä taikina liinalla ja pane se kohoamaan.
5. Asettele kohonnut taikina suorakaiteen muotoiseen vuokaan.
6. Kohota leipää vielä vuoassa.
7. Pistele se ennen paistamista.
8. Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 50 - 60 minuuttia.
9. Voileipäkakkuun leipä on parhaimmillaan päivän vanhana.
10. Poista leivästä kuoret.
11. Leikkaa leivät viideksi pitkittäiseksi viipaleeksi.
12. Kostuta ne kevyesti kalaliemikuutiosta tehdyllä kalaliemellä.
13. Poista savukirjolohesta ruodot ja nahka.
14. Sekoita savukirjolohi, raejuusto, kalaliemi ja hienonnettu tilli massaksi.
15. Valmista toinen täyte hienontamalla keitetyt kananmunat ja sekoittamalla ne voin joukkoon.
16. Lisää sulatejuusto, maito ja valkopippuri.
17. Sekoita tahnaksi.
18. Levitä täytteitä vuorotellen kerroksittain leipäviipaleille ja kokoa kakku.
19. Kääri kakku voipaperiin ja anna maustua yön yli kylmässä kevyen painon alla.
20. Sulata kattilassa sulatejuusto ja maito, mutta älä keitä.
21. Kaada seos nopeasti kakun päälle ja anna valua reunoille.
22. Levitä kuorrutusta veitsen avulla reunoille.
23. Koristele kirjolohella, katkaravuilla, sitruunalla ja tillillä.

Lohi-katkarapuvoileipäkakku
(20 annosta)

2 pkt (à 300g) vehnä-ruispaahtoleipää

Katkaraputäyte:
1 pss (180 g) katkarapuja
1 rs (170 g) katkaraputuorejuustoa
1 rkl juoksevaa hunajaa
tilliä
mustapippurirouhetta

Lohitäyte:
150 g kylmäsavulohta
1/2putkiloa (à 150 g) majoneesia
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl sitruunan mehua
mustapippurirouhetta, tilliä

Kostutus:
1/2 kpl a kasvisliemikuutiota
2 1/2 dl vettä

Kuorrutus:
1/2 putkiloa (à 150 g) majoneesia
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl sitruunamehua
mustapippurirouhetta

Koristelu:
1ps(180 g) katkarapuja
1-2 pkt (à150g) kylmäsavulohta
1 tlk(330 g) cocktailkurkkuja
1 rs(250g) Rico kirsikkatomaatteja
Rico tilliä tai herneenversoja

1. Aloita voileipäkakun valmistus täytteiden valmistamisesta.
2. Huomioi, että leipä saa olla parin päivän ikäistä.
3. Sulata katkaravut ja valuta hyvin.
4. Hienonna katkaravut veitsellä.
5. Sekoita rapusilppu juuston joukkoon.
6. Lisää joukkoon hunaja, hienonnettua tilliä ja mustapippurirouhetta.

Lohitäytettä varten:
7. Silppua lohi veitsellä.
8. Sekoita keskenään majoneesi, tuorejuusto, sitruunamehu, hienonnettua tilliä, mustapippurirouhetta ja lohisilppu.
9. Kuumenna kostutukseen tuleva vesi ja liuota siihen kasvisliemikuution puolikas.
10. Jäähdytä liemi.
11. Leikkaa leipäviipaleista reunat mahdollisimman ohuesti pois.
12. Peitä tarjoiluvati kakkupaperilla ja pane sen päälle n. 8 cm leveät leivinpaperisuikaleet, joiden päälle voileipäkakku rakennetaan.
13. Levitä vadille kuusi leipäviipaletta - kaksi rinnakkain ja kolme peräkkäin.
14. Kostuta leivät kasvisliemellä ja levitä päälle puolet katkaraputäytteestä.
15. Levitä pinnalle leipäkerros, kostuta ja peitä lohitäytteellä.
16. Levitä leipäkerros, kostuta ja täytä lopulla katkaraputäytteellä.
17. Peitä vielä leipäkerroksella ja kostuta.
18. Suojaa kakku huolellisesti muovikelmulla.
19. Pane päälle painoksi leikkuulauta ja esim. litran mehutölkki.
20. Anna kakun tiivistyä kylmässä seuraavaan päivään.

Kuorrutusta varten:
21. Sekoita keskenään majoneesi, tuorejuusto, sitruunamehu ja mustapippurirouhe.
22. Sivele kakku kuorrutuksella.
23. Sulata ja valuta katkaravut huolellisesti.
24. Suikaloi lohi noin 1 sentin levyisiksi suikaleiksi.
25. Halkaise kurkut ja kirsikkatomaatit.

Koristele:
1. Kakun pinta ruudulliseksi pienillä lohiruusukkeilla, katkaravuilla, kirsikkatomaateilla ja cocktail-kurkuilla.
2. Viimeistele koristelu tillillä tai herneenversoilla.
3. Poista kakun alta leivinpaperisuikaleet.
4. Ripottele vadille loput tomaatit ja kurkut.
5. Pane ottimeksi kakkuveitsi ja haarukka.

Aura-kinkkukakku voileipäkakku

vaaleaa vuokaleipää

Kostutus
1 dl laimennettua sitruunamehua

Aura-täyte
150 g Aura-juustoa
1 tlk (227/145 g) ananasmurskaa valutettuna
1 dl hienonnettua persiljaa
2 prk (á 100 g) maustamatonta Hovi-tuorejuustoa

Kinkkutäyte
150 g kinkkua
1 punainen paprika
2 rkl sinappia
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl sitruunapippuria
2 prk (á 100 g) maustamatonta Hovi-tuorejuustoa

Koristeluun
150 g kinkkua
pala tuoretta kurkkua
2 - 3 tomaattia
nippu persiljaa

1. Hienonna Aura.
2. Sekoita muiden täytteen ainesten kanssa.
3. Hienonna kinkkutäytteeseen kinkku ja paprika.
4. Yhdistä ainekset.
5. Levitä Aura-täytettä kahteen väliin ja reilu 1/3 kinkkutäytteestä yhteen väliin.
6. Käytä loput kinkkutäytteestä päällysteeksi.
7. Koristele kakku pienillä kinkkurullilla, kurkku- ja tomaattiviipaleilla sekä persiljalla.

 

Yhteistyössä