Millä tavalla tuore pinaatti tulisi käsitellä ennen syömistä ja miksi?
Pinaatti (Spinacia oleracea) sisältää runsaasti nitraattia, joka elimistössä muuttuu nitriitiksi. Tämän vuoksi sitä ei suositella syötävän tuoreena eikä syötettävän pienille lapsille. Pinaatin nitraattipitoisuuteen vaikuttaa mm. lannoitus, auringonvalon määrä sekä prosessointi. Pinaatinlehtien nitraattipitoisuutta saadaan alennettua ryöppäämällä. Keitinvesi tulee aina heittää pois. Koska nitraatti on vesiliukoinen yhdiste, se ei poistu lehdistä voissa tai öljyssä kiehauttamalla.
Salaatinomainen lehtipinaatti on maultaan huomattavasti miedompaa kuin yleisesti myynnissä oleva paksulehtinen Uuden-Seelannin pinaatti. Vaikka yleensä pinaatti kypsennetään keittämällä, lehtipinaattia voi käyttää myös raakana mm. salaateissa.
Pinaatti sisältää myös myrkyllistä oksaalihappoa, joka sitoo kalsiumia ja vaikeuttaa raudan imeytymistä. Tämänkään takia pinaattia ei suositella nautittavan runsaita määriä kerralla.
- Evira