Voiko lapset jättää autoon?

Niin siis voiko lapset (5v. & 1,5v.) jättää autoon odottamaan siksi aikaa kun kipaisen kaupasta hakemassa välipala tarpeita?
Autossa ne eivät voi saada tuhoa aikaiseksi, koska kaikki toimii vain jos virrat ovat päällä ja meinasin kyllä ottaa avaimet mukaan ja sammuttaa auton, jotta saan ovet lukkoon.
Uskaltaako tällaista tehdä? Kaupassa käyntiin menisi maks. 5 min.
 
Silja.S
Pärjäävät kyllä sen 5 min, mutta harva reissu kestää vain 5 min hyvistä aikeista huolimatta. Kovalla pakkasella ei saa jättää KOSKAAN, eikä kovalla helteellä. Periaatteessa voisi ajatella, että valvomattomat lapset on jätetty heitteille, mutta käytännön elämässä jeesustelulle jää harvemmin sijaa saati aikaa.

Itse jätän lauhalla kelillä 6 ja 4 vuotiaat lapset autoon kauppareissun ajaksi vain, jos käyn hakemassa vaikka maitoa ja leipää lähikaupasta. Shoppailemaan ei ole aikaa jos lapset ovat autossa, vaikka kuinka osaisivat nätisti olla ja keli olisi taivaallinen. Mitä tahansa voi sattua. Esimerkkinä kerta, kun kävin kaupassa ja jätin lapset ystäväni valvontaan autoon. Ystäväni siis todellakin katsoi lasten perään - tai niin luulin. Istui ainakin samassa autossa koko ajan. Niinhän siinä kävi, että kun takaisin tulin, kuopus oli hirttäytynyt turvavöihinsä. Jollain ihmeen ilveellä, lapsille ominaisella käsittämättömällä notkeudella, oli onnistunut kiertymään sellaiseen solmuun, että vyö oli kiristynyt vyötärön ympärille (oli laillinen turvaistuin). Siinä oli tosi kyseessä. Poika oli tuskissaan ja vyö sellaisessa kohdassa, että sisäelimet oli vaarassa. Ystäväni ehdotti, että oltaisiin ajettu autohuoltoon, jos olisivat osanneet auttaa (MIES :headwall:), mutta totta hitossa lapsi oli saatava vapaaksi heti eikä hetken päästä. Ei siinä enää mihinkään ajeltu, kun pienellä naama vaihtaa väriä, eikä mitään tietoa missä päin on lähin autohuolto. Passitin tyypin hakemaan sakset lainaksi kaupan infopisteestä ja leikattiin vyöt poikki.

Mietipäs, jos tuo olisi tapahtunut silloin, kun lapset olisivat olleet yksin autossa? Äläkä ajattele, että 'meillähän on turvalliset vyöt'... ihan kaikki on mahdollista, kun on kyse lapsista. Jos lapsi voi puristua päästään jumiin sähkökäyttöiseen autonikkunaan ja kuristua kiinni yhteen ainoaan ohueen langanpätkään, joka sattuu roikkumaan turvaistuimen verhoilusta (sama poika, voi zzziiisus tuota lasta!), lapsi voi oikeasti satuttaa itsensä ihan mihin tahansa.
 

Yhteistyössä