Suomessa on tiukka pakkohoitolaki. Joku lääkäri esim. tk:sta voi laittaa sinut sairaalaan selvitykseen. Siellä tutkitaan 2-3 vuorokautta, jonka jälkeen tulee päätös, onko pakkohoidon tarvetta vai ei. Kriteerit ovat tiukat. Jos on vaaraksi itselleen, se ei vielä riitä, vaan pitää olla näyttö selkeästä mielen sairaudesta yms. Eräs ystäväni on mielisairas ja vaaraksi muillekin kuin itselleen, mutta silti pakkohoitopäätöstä ei voitu tehdä, koska kaikkien kriiterikohtien on täytyttävä.
Pakkohoito tarkoittaa sitä, että on kokoajan valvonnan alaisena. Jos menet vapaaehtoisesti laitoshoitoon, sinulla on vapaus tulla ja mennä. Mielisairaala ei ole vankila. Voit silti tavata lastasi, ja pitää vaikka joskus illan vapaata kotosalla ja palata yöksi sairaalaan. Olet nyt ollut avohoidossa, mikä sekin on hyvä vaihtoehto ja monille sekin riittää.
Arvelen, että sinulla olisi mahdollisuus saada kunnan perhetyöntekijä kotiin väsymyksen ja mielenterveyden vuoksi. Työntekijä huolehtii lapsesta. Myös tukiperhe voisi olla hyväksi. Myös seurakunta tarjoaa monenlaista apua. Täällä paikallisessa lehdessä joku kiitti julkisesti erästä diakonissaa hänen avustaan, kun hänellä oli vaikeaa perheessä ja lapsen hoidossa. Mielenterveyden kannalta on tärkeää, että nukkuu yöllä ja valvoo päivällä. Aivot eivät omaksu väärää päivärytmiä, ja lisäksi synkät ajatukset valtaavat mielen juuri öisin. Tseppiä sinulle! Hyvä, että jaksat huoltaa myös itseäsi ja haet tukea terveydellesi niin netistä kuin muualtakin!