Vilja-allergia ja maitoallergia

Hei,
Meidän kaksivuotiaalla on sekä maito- että vilja-allergia, mutta lisäksi vielä joku aines aiheuttaa ongelmaa. Asiasta tekee pulmallisen se, että hänellä on ns. suolistoperäinen allergia, joka ei ole niin selkeä reagoidessaan, ja oireet tulee viiveellä.

Onko kellään vastaavaa suoliperäistä allergiayhdistelmää, missä olisi mukana vielä jokin kolmas tekijä?? Meillä pulmana nyt se, että miten selvittää noin isolla lapsella mikä vielä aiheuttaa ripulia.. Vai onko tässä nyt kyse jostain glukooseista, mistä mulla ei ole riittävästi tietoa?? Että voiko hän esim. päivähoidossa saada jotain "kiellettyä"?

Tosi raskasta tämä allergioiden selvittely!
 
Meillä on 1 vuotias allerginen poika, reagoi pääasiassa suolisto-oirein. Varmoja allergian aiheuttajia on maito, muna, vehnä, peruna, soija, porkkana. Lisäksi lukuisia "todennäköisesti oireet johtuu tästä" ruoka-aineita.
Maito on ollut meillä pahin allergian aiheuttaja. Ensin kokeiltiin Almiron Peptiä, se ei sopinut. Sitten Nutramigen, eikä sekään sopinut. Sitten Nutri Soija, siitä tuli iho-oireet.
Nyt muutama viikko sitten otettiin Neocate kokeiluun. Ensin näytti sopivan, mutta kun lisäsin päivittäistä maitomäärää, alkoi suolioireet. Eli meille ei ole sopivaa maidonkorviketta. Lisäksi toi Neocate kokeilu ilmeisesti laukaisi jonkun uuden allergian, koska oireita on nyt koko ajan, vaikka ei olla annettu viikkoon Neocatea.
Imetän poikaa vielä, olen tiukalla imetysdietillä. Eli vältän maitoa, munaa ja soijaa lisäksi olen itse keliaakikko.
On ollut kyllä todella rankkaa. Välillä tuntuu, etten pääse perille tähän hommaan. Kun ei yhtään tiedä, mistä oireet tulee.
Onhan teillä hyvä allergialääkäri? Me ollaan käyty yksityisellä klinikalla, kun kunnallisella puolella ei ainakaan meidän kokemuksen mukaan oikein osata hoitaa suolisto-oireista allergiaa.
 
meillä poika oli maito-vilja- soija allerginen joiden lisäksi tattari ei sopinut ollenkaan, joten meillä kaikki oli luontaisesti gluteenintonta onneksi nykyään löytyy paljon vaihtoehtoja mutta tarkka saapi olla kaikkien tuotteiden kanssa mitä sisältää esim liemikuutioissa on useissa vehmäjauhoa. onneksi poika oli ryhmäperhepäivähoidossa jossa suhtauduttiin allergioihin vakavasti muun muassa laittamalla lapset istumaan niin ettei saaneet naapurilta mitään kiellettyä. miina voisitteko kokeilla riisimaitoa?
 
Niin tuosta riisimaidosta. Teen kyllä puurot siihen. Meillä puurojauheena käytössä maito- ja vilja-allergisille tarkoitettu Sinlac-jauhe. Mutta allergialääkärin mukaan riisimaito ei riitä ainoaksi maidoksi alle 2 vuotiaalle. Siinä ei ole tarvittavia ravintoaineita.
 
Meillä poika juo soijamaitoa, täytyypi tutkia, onko se sitten kuitenkin julistettava pannaan! Lisäksi tuo tattari ei ole tullut mieleenikään. Entä miten herkkiä teidän lapset on esim. pienille määrille ohramallasta, jota esim. löytyy riisi- ja maissihiutaleista? Tylsää kun edes muroja ei voi antaa lapselleen...

Miina: meillä lääkäri neuvoi ostamaan lisäkalkkia, sitä saa apteekista myös jauhemaisessa muodossa, jota voi sekoittaa esim. ruoan joukkoon. Tämän pitäisi olla ihan riittävä kalkin lähde jopa alle kaksivuotiaille. Olen itse antanut pojalle ihan pureskeltavan kalkkitabletin joka ilta, koska hän ei juo sitä tarvittavaa 5 dl tuota soijamaitoa päivässä.
 
Hei!

Minulla on 2v moniallerginen poika jolla tällä hetkellä käytössä kolme ruoka-ainetta. Poika reagoi herkästi kotimaisiin viljoihin, maissiin ja tattariin. Eli myös kaikki "saattaa sisältää jäämiä muista viljoista" ei käy meille. Muroista voisitte kokeilla luontaisesti gluteiinittomia maissimuroja jos maissi on teille sopiva.

 
joo mekin käytettiin luontaisesti gluteenitonta mysliä ja sitten niitä luont.glut. muroja . ei voinut antaa mitään missä oli ohramallasta tai jäämiä siitä meni kurakakalle heti :( mekin annetiin calsium-sandosia riisiimaidon kera sitten myös sanasolia olimme saaneet nämä ohjeet ruokaterapeutilla jonka luokse saimme jopa kunnalta lähetteen(ainoa positiivinen asia allergioiden hoidossa johon saimme neuvolasta apua)
 
[Maito on ollut meillä pahin allergian aiheuttaja. Ensin kokeiltiin Almiron Peptiä, se ei sopinut. Sitten Nutramigen, eikä sekään sopinut. Sitten Nutri Soija, siitä tuli iho-oireet.
Nyt muutama viikko sitten otettiin Neocate kokeiluun. Ensin näytti sopivan, mutta kun lisäsin päivittäistä maitomäärää, alkoi suolioireet. Eli meille ei ole sopivaa maidonkorviketta. Lisäksi toi Neocate kokeilu ilmeisesti laukaisi jonkun uuden allergian, koska oireita on nyt koko ajan, vaikka ei olla annettu viikkoon Neocatea.
[/quote]

Eikä Nutri Junioria enää valmisteta? Meillä 7 v sitten neidille ei käynyt myöskään tuo Neocate mutta sitten Nutri Junior kävi. Oli silloin pelkällä apteekin maidolla 6 vk:sesta lähtien.

Eilen kävin sitten tämän nuoremman neidin (nyt tasan 6vk +1 pv) kanssa neuvola lääkärillä ja saimme tuon Almiron Peptin kokeiluun. Lopetin siis eilen imetyksen. Piti lopettaa vain hetkeksi jotta saisimme selville millainen tuo neiti on terveenä että sitten voisin paremmin vaikuttaa asioihin omalla syömiselläni, mutta tänään jo tuli niin voimakkaat oireet että jouduimme päivystävälle ja nyt on siis Neocate kokeilussa ja antihistamiinit käytössä. :headwall: Saas nähdä uskallanko enää altistaa imettämällä millekään ruoka-aineelle, vai onko parempi lopettaa imetys taas kokonaan. :'(
 
Meidän lapsella oli maito-, vehnä-, ruis- ja ohra-allergia. Muita allergioita ei todettu, mutta usein oli maha kuralla silti. Huomasimme, että on niin herkkävatsainen, ettei kestänyt siksi mm herneitä, mansikkaa, tomaattia, suklaata yms, ja varsinkin tuo ohra aiheutti oireita suunnilleen ajatuksenakin (mm ohramallasuute, jossa ei pitäisi olla yhtään proteiinia). Soijaa ei paljon annettu, joi kauramaitoa. Maha alkoi pikkuhiljaa toipua, ja alkoi kestämään muita ruokia ja vähitellen noita allergian aiheuttajiakin. Vuoden verran ehti syömään normaalia ruokaa, kunnes vilja-allergia pamahti takaisin kovan mahataudin jälkeen, harmi vaan. Nyt taas odotellaan, koska menis ohi, mutta ei ole onneksi niin paha kuin pienempänä (lapsi nyt 6v).
 
Olen oppinut lukemaan reilun seitsemän vuoden aikana tuoteselosteet. Vieläkin tulee joskus yllätyksiä mitä sisältävät. Esim. glugoosi- tärkkelyssiirappi sisältää vehnää. Koulussa oli pikkujoulut ja sai viedä omia herkkuja. Ope soittaa töihin ja kertoi pojan oksentavan. Lähdin heti hakemaan koulusta pois. Huomasin heti että nyt on allerginen reagtio päällä. Kasvoilla nokkosihottumaa, limainen ja henkeä ahisti. Ei muuta kuin lääkäriin pikaisesti. Saa vehnästä niin voimakkaita reagtioita että joutuu antamaan adrealiinipiikin ja nopeasti lääkäriin. Pojallani (kohta 8v) on kotimainen viljaallergia, muna, kala, sitrushedelmät, mansikka, kiivi selleri, paprika, pähkinät, manteli, suklaa, rakana omena, lanttu. Ravintoteerpeutilta sain alussa tosi hyvin opastusta ruokavalion toteutuksessa ja mistä tuotteita saa ostettua sekä mitä kannattaa huomioida kaupassa käydessä. Neuvola ja keskussairaalan henkilökunta on ollut hyvänä tukena.
 
Meidän tytöllä oli kananmuna, kaura, vehnä ja ruis pois ruokavaliosta n vuoden. Vauvana tuli ihme ihottumaan, jota tutki lääkäri toisensa jälkeen. Syytä ei löytynyt. Sitten iho-oireet loppuivat kuin seinään ja alkoi vatsavaivat n vuoden iässä. Aloimme kokeilla ihan kotona jättää ruokavaliosta pois ensin maidon, ei vaikutusta ja sitten kaikki viljatuotteet, ja johan vatsa rauhoittui. Sitten menimme yksityislääkärille allergiatesteihin, koska neuvolasta ei saanut mitään apua. Verikokeessa näkyi ainoastaan kananmuna, josta ei ollut koskaan tullut vatsavaivoja. Viljat olivat kuitenkin aiheuttaneet oireita sen verran paljon, että lääkärin ohjeen mukaan tehtiin altistus kotona. Yhtä viljaa kerrallaan syötettiin viikon ajan ja pidettiin oirepäiväkirjaa. Sitten parin viikon tauko, et vatsa rauhoittui ja taas uusi laji kokeiluun ja sama homma. Näin saatiin selville, että vain ohra sopii. Kauraa ja ruista oli helppo välttää, mutta vehnää tuntui olevan joka tuoteselosteessa ainakin jossain muodossa. Mm muunneltu tärkkelys saattaa olla vehnää. Ilmeisesti kotimaisissa elintarvikkeissa pitäisi olla tuoteselosteessa mainittu, jos tämä tärkkelys on viljaa, mutta emme luottaneet siihen, vaan karsimme pois kaikki, mistä emme olleet täysin varmoja. Saimme lääkäriltä listan mitä pitää tutkia tuoteselosteista ja siinä oli muutakin kuin tämä muunneltu tärkkelys.

Onko ap mahdollista, että lapsesi saa vahingossa jotain, mistä tulee oireita? Tiedetäänkö hoidossa mitä kaikkea pitää tutkia tuoteselosteista vai katsovatko vain, ettei suoraan lue jonkun viljan nimeä valmistusaineissa? Jos allergiatestillä ei selviä mikä aiheuttaa oireita, niin onko muuta vaihtoehtoa kuin rajata ruokavaliota joksikin aikaa ja sitten yksitellen lisätä eri aineita ja katsoa tuleeko oireita? Ja jos tulee oireita, niin ainakin pari viikkoa pitäisi pitää väliä ennen kuin testaa jotain uutta ainetta.

Allergiat on kurjia. Meillä on onneksi esikoisella, nyt 2,4-v, helpottanut aika paljon. Ainoastaan kaura on enää kielletty. Mutta pikkuveli 10 kk seuraa perässä. Testeissä hänelläkin näkyi vain muna, mutta nyt on jätetty kaikki viljat pois varmuuden vuoksi ja vatsavaivat ovat kadonnet. En tiedä vielä oliko vaivojen syy siinä vai ei, mutta vahvasti epäilen, että oli. Että se siitä puolen vuoden täysimetyksestä, joka kuulemma suojaa allergioilta. Just joo, meillä ei kyllä vaikuttanut yhtään mitään. :(
 
Ihan tärppinä voisi yrittää jättää pois ainakin sen soijan. Moni maitoallerginen on allerginen myös soijalle. Toinen maitoallergisten pahis saattaa olla naudanliha.

Jos on kovin herkkä viljoille, saattaa lihat olla ongelmallisia. Eläinten syömät rehut ja viljat saattavat kulkeutua tavallaan lihaan. Meillä lapselle sopii parhaiten hirvi (ei syö viljoja). Monet allergiset käyttävät myös Uuden-Seelannin lammasta, se kun popsii vain heinää ja nämä kotimaiset ruokitaan talvisaikaan ainakin rehulla.
 

Yhteistyössä