Vielä on niin dorkia ihmisiä olemassa, jotka luulevat 1-tyypin diabeteksen johtuvan esim. sokerin syömisestä!!

  • Viestiketjun aloittaja lapsellani on D-1
  • Ensimmäinen viesti
D-1
meidän muksu osallistuu ihan tutkimukseen jossa tutk itaan lapsuusiänruokavalion vaikutusta 1-tyypin puhkeemiseen.. et kukahan se tässä vanhaa tietoo omaa..

Diabeteksen ennustaminen ja ehkäisy -projektin ravintotutkimus (DIPP-ravintotutkimus)

"On viitettä siitä, että jotkin yksittäiset ravintotekijät saattavat vaikuttaa diabeteksen kehittymiseen. Ravinnon nitraatit ja nitriitit sekä lehmänmaidon varhainen käyttö ovat olleet yhteydessä lisääntyneeseen diabetesvaaraan, kun taas imetyksen pitkä kesto on ollut yhteydessä vähentyneeseen diabetesvaaraan. Ravinnon antioksidanttien (esim. E- ja C-vitamiini) ja D-vitamiinin arvellaan voivan suojata diabetekselta. Minkään ravintotekijän ei toistaiseksi tiedetä varmasti suojaavan tai aiheuttavan nuoruustyypin diabetesta."
Lapsuusiän ruokavalio ja äidin raskausaikana nauttima ruokavalio ovat kuitenkin 2 eri asiaa.
Yhtä lailla epäilyjen alla ovat perimä, infektiot ja ympäristötekijät.
 
Viimeksi muokattu:
"rrr"
"vierailija"
meidän muksu osallistuu ihan tutkimukseen jossa tutk itaan lapsuusiänruokavalion vaikutusta 1-tyypin puhkeemiseen.. et kukahan se tässä vanhaa tietoo omaa..

Diabeteksen ennustaminen ja ehkäisy -projektin ravintotutkimus (DIPP-ravintotutkimus)

"On viitettä siitä, että jotkin yksittäiset ravintotekijät saattavat vaikuttaa diabeteksen kehittymiseen. Ravinnon nitraatit ja nitriitit sekä lehmänmaidon varhainen käyttö ovat olleet yhteydessä lisääntyneeseen diabetesvaaraan, kun taas imetyksen pitkä kesto on ollut yhteydessä vähentyneeseen diabetesvaaraan. Ravinnon antioksidanttien (esim. E- ja C-vitamiini) ja D-vitamiinin arvellaan voivan suojata diabetekselta. Minkään ravintotekijän ei toistaiseksi tiedetä varmasti suojaavan tai aiheuttavan nuoruustyypin diabetesta."
Tämä on vain yksi tutkimussuunta, jota diabetes ykköseen liittyen tällä hetkellä tutkitaan, muitakin mahdollisia aiheuttajia epäillään. Mutta mainitsemasi ruoka-aineet ja antioksidantit sekä D-vitamiini on ihan eri asia, kuin se että joillain ihmisillä on käsitys, että d1:n saa syömällä liikaa sokeria...
 
"Helekutti"
Kyllä joo nykyään käytetään niin eläinperäisiä kuin täysin laboratoriossa kehitettyjä. Toisille sopii toinen inska ja toisille toinen!
nim. D1
Käytetään vielä eläin (lehmä) insuliiniakin, kaikille ei keinotekoiset käy
Kiitoksia tiedoista. Mä luulin että nykyään käytetään pelkästään tätä labrassa tuotettua inskaa. Sillä onkin vissiin enempi sivuvaikutuksia.
 
"heips"
No kyllä jokin nyky-yhteiskunnassa on vakavasti vialla kun 1-tyypin diabetes on moninkertaistunut parissakymenessä vuodessa. Kyllä se syy sieltä ruokavaliosta löytyy, mutta varmasti myös vähentynyt liikunta on vaikuttanut.

Itse vaan taidat olla niin dorcka että et tiedä miten sokeri vaikuttaa elimistöön ja on esim. suurin rasvamaksan aiheuttaja ja siksi rasvamaksa on yleistynyt myös lapsilla. Tässä hyvä luento sokerista: http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM Robert Lustig on lastenlääkäri ja on tutkinut diabetesta paljon.
 
D-1
[QUOTE="heips";23752927]Itse vaan taidat olla niin dorcka että et tiedä miten sokeri vaikuttaa elimistöön ja on esim. suurin rasvamaksan aiheuttaja ja siksi rasvamaksa on yleistynyt myös lapsilla. Tässä hyvä luento sokerista: YouTube - Sugar: The Bitter Truth Robert Lustig on lastenlääkäri ja on tutkinut diabetesta paljon.[/QUOTE]

1-tyypissä haiman saarekesolut tuhoutuvat, ei sillä ole mitään tekemistä rasvamaksan kanssa.

Valitettavaa on, että myös 2-tyypin puhkeaminen on alkanut kasvaa lapsilla, mutta 1-tyyppi on kuitenkin eri asia.
 
"heips"
1-tyypissä haiman saarekesolut tuhoutuvat, ei sillä ole mitään tekemistä rasvamaksan kanssa.

Valitettavaa on, että myös 2-tyypin puhkeaminen on alkanut kasvaa lapsilla, mutta 1-tyyppi on kuitenkin eri asia.
No on se eri asia, mutta kyllä siihenkin on syy miksi 1-tyypin diabetesta on niin paljon. Oudosti vaan sokerinkulutus on 20 vuodessa nelinkertaistunut ja sama on tapahtunut 1-tyypin diabetekselle. Sattumaa? En usko.
 
D-1
[QUOTE="heips";23753131]No on se eri asia, mutta kyllä siihenkin on syy miksi 1-tyypin diabetesta on niin paljon. Oudosti vaan sokerinkulutus on 20 vuodessa nelinkertaistunut ja sama on tapahtunut 1-tyypin diabetekselle. Sattumaa? En usko.[/QUOTE]

Baltian maat tulevat jo perässä... Olin vasta endokrinologin luennolla ja tällaisia hän kertoi. Toiveissa on, että Suomen "huippu" olisi jo saavutettu, toiset vaan tulevat 20v jäljessä. Mutta yleistymään päin kuitenkin.
Miksiköhän Ameriikan ihmeellisessä maailmassa ei 1-tyyppiä ole niin paljon, siellähän se vasta huima sokerin ja rasvan kulutus onkin. (kunhan pohdin)
 
jessus
Ei ne ihmiset oo dorkia. Ap on dorka, kun kuvittelee, että sen asiat kiinnostaa kaikkia muita. Jos ei ole itsellä tai lähipiirissä diabetesta, mistä tuon nyt sitten tietäisi...
 
"heips"
Baltian maat tulevat jo perässä... Olin vasta endokrinologin luennolla ja tällaisia hän kertoi. Toiveissa on, että Suomen "huippu" olisi jo saavutettu, toiset vaan tulevat 20v jäljessä. Mutta yleistymään päin kuitenkin.
Miksiköhän Ameriikan ihmeellisessä maailmassa ei 1-tyyppiä ole niin paljon, siellähän se vasta huima sokerin ja rasvan kulutus onkin. (kunhan pohdin)
Onhan amerikassakin paljon 1-tyypin diabetestä, mutta siellä on niin paljon enemmän 2-tyypin diabetesta (ja ylipainoa) joten prosentuaalisesti vähemmän 1-tyyppiä.
 
"vieras"
Uusimmat tutkimustulokset antavat viitteitä enterorokon ja lapsen diabeteksen yhteydestä.
Mä en jaksa uskoa. Suomen ja Venäjän rajalla on yksi maailman suurimmista elintasokuiluista. Kuitenkin sama raja eroittaa maailman eniten ja vähiten diabetesta (ja allergioita) sairastavat lapset. Ei enterorokko pysähdy tuohon itärajalle.

Vastaus on varmaan moninainen: krooninen d-vitamiinin puutos jo kohdusta alkaen, liika hygienia, liikaa antibiootteja, väärä ruokavalio. Nämä kaikki tekijät puuttuvat rajan takaa. Siellä syödään kalaakin enemmän, eikä käytetä nopeita hiilareita samalla tavalla.
 
D-1
[QUOTE="heips";23753275]Onhan amerikassakin paljon 1-tyypin diabetestä, mutta siellä on niin paljon enemmän 2-tyypin diabetesta (ja ylipainoa) joten prosentuaalisesti vähemmän 1-tyyppiä.[/QUOTE]

Tarkoitinkin suhteellisesti ;)
 
D-1
Ei ne ihmiset oo dorkia. Ap on dorka, kun kuvittelee, että sen asiat kiinnostaa kaikkia muita. Jos ei ole itsellä tai lähipiirissä diabetesta, mistä tuon nyt sitten tietäisi...
Jos ihminen on hoitoalalla ja vieläpä diabeetikon kummi, jotenkin sitä toivoisi edes ensin mainitun syyn vuoksi, että asiasta tietäisi... Vai miltä sinusta tuntuisi olla hoidettavana, jos hoitohenkilökunta ei tietäisi taudistasi mitään? :whistle:
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";23753296]Mä en jaksa uskoa. Suomen ja Venäjän rajalla on yksi maailman suurimmista elintasokuiluista. Kuitenkin sama raja eroittaa maailman eniten ja vähiten diabetesta (ja allergioita) sairastavat lapset. Ei enterorokko pysähdy tuohon itärajalle.

Vastaus on varmaan moninainen: krooninen d-vitamiinin puutos jo kohdusta alkaen, liika hygienia, liikaa antibiootteja, väärä ruokavalio. Nämä kaikki tekijät puuttuvat rajan takaa. Siellä syödään kalaakin enemmän, eikä käytetä nopeita hiilareita samalla tavalla.[/QUOTE]

Venäjällä ei käytetä säilöntä- ja muita lisäaineita elintarvikkeissa yhtä paljon kuin länsimaissa.
Siellä syödään tuoreempaa ruokaa. En tiedä liittyykö tähän mitenkään, mutta mielenkiintoista. Ketsupillakin on siellä (siis Venäjällä valmistetulla) myyntiaika vain muutamia kuukausia valmistuksesta parasta ennen -päiväykseen. Ei vuosikausia, kuten meillä.
 
"viiru"
Itse olen sairastanut diabetrsta 35 vuotta ja vielä 1 tyypin. Olen vielä lapsenkin hankkinut ja monet
enemmänkin. En ole kyllä tavannut ketään aikuista vuosikausiin, jotka noin väittäisivät. Lapsia kylläkin.
Nykään toi 2-tyyppi on myös lapsilla lisääntymässä elintapojen perusteella. 1 tyyppi ja 2 tyyppi
kyllä ovat ihan erilaisia. Lisätietoa saatte Diabetesliiton sivuilta www.diabetesliitto.fi
 
"Lellu"
Yli puolella syntyvistä lapsista on diabetes 1 altistava geeni. Mutta vain pieni osa sairastuu. Nythän on kattavat tutkimukset käynnissä tuon laukaisevan tekijän suhteen.
 
dd
[QUOTE="Lellu";23753862]Yli puolella syntyvistä lapsista on diabetes 1 altistava geeni. Mutta vain pieni osa sairastuu. Nythän on kattavat tutkimukset käynnissä tuon laukaisevan tekijän suhteen.[/QUOTE]

Juuri tuota tarkoitinkin tuolla enterorokolla, että se on luultavasti yksi laukaiseva tekijä niillä joilla se geeni on olemassa. Ei siis mikään yksi yhteen.
Itsellä d-1 ja lapsi tutkimuksissa, josta siis kuulin tuon enteron.
 
"vieras"
meidän muksu osallistuu ihan tutkimukseen jossa tutk itaan lapsuusiänruokavalion vaikutusta 1-tyypin puhkeemiseen.. et kukahan se tässä vanhaa tietoo omaa..

Diabeteksen ennustaminen ja ehkäisy -projektin ravintotutkimus (DIPP-ravintotutkimus)

"On viitettä siitä, että jotkin yksittäiset ravintotekijät saattavat vaikuttaa diabeteksen kehittymiseen. Ravinnon nitraatit ja nitriitit sekä lehmänmaidon varhainen käyttö ovat olleet yhteydessä lisääntyneeseen diabetesvaaraan, kun taas imetyksen pitkä kesto on ollut yhteydessä vähentyneeseen diabetesvaaraan. Ravinnon antioksidanttien (esim. E- ja C-vitamiini) ja D-vitamiinin arvellaan voivan suojata diabetekselta. Minkään ravintotekijän ei toistaiseksi tiedetä varmasti suojaavan tai aiheuttavan nuoruustyypin diabetesta."
ja tutkimukseen on pyydetty niitä lapsia joilla on eräs DM 1:een altistava geeni.
 
"kop"
Meidän talon lastenlääkärit ovat ainakin itse huomioineet sen, että mikäli on paljon enterorokkoa, noin puolen vuoden päästä on myös paljon tuoreita 1-tyypin diabeetikkoja. Onhan se yhteys todettu tutkimuksissakin.
 
Foortti harmaana
Meillä just entero puhkaisi pojan diabeteksen. (DM1)
Tytölläkin on se "riski", kun meistä kaikista otettiin biopankkiin näytteet.

Ja se mitä (KUN kerran täällä tapellaan) tutkitaan diabeteksen puhkaisijoista (ei aiheuttajista!!!) on esim liian aikaisin aloitetut maitotuotteet (äidinmaidonkorvike), liha (naudan muistaakseni), hedelmät (hedelmäsoseet) jne jne.
Ja JOO, meillä lapset on saaneet korviketta ja JOO tunnen hirveää syyllisyyttä asiasta.

Mutta näitä tosiaan tutkitaan yhä.
Ei minkään saakutin sokerin syömisen takia!!!!
 
"totuus on"
mikä asia erottaa elitasoyhteiskunnan ja ns. Köyhän kenittyvän maan?
Elintasoyhteiskunnassa ruoka on entistä teollisempaa ja puhdistetumpaa ja köyhät hiilihydraatit ovat pääravintoa.
Köuhässä,kehittyvässä maassa ruoka on alkuperäistä,luomua,pienviljelijöiden kasvattamaa ja kaupoista ei löydy prosessoitua ruokaa. Kaikki syötävä on alkeräisessä muodossaan päätyessään kuluttajan kotiin. Rasva on pääasallinen energianlähde.

Tuossa hieman mietittävää jokaiselle, joka epäilee diabeteksen ja ravinnon yhteyttä.
 

Yhteistyössä