Muodostuipa vertaistukiryhmä kestä tahansa vertaisesta, niin yhteinen asioiden pähkäily on varmasti hedelmällisempää ja tuloksekkaampaa kuin yksin pähkäily.
Kyllä vertaisia ovat ensipähkäisevät, läheispähkäitsijät, ammattipähkääjät jne.
Tulos tekemisen vertailussa esim. hedelmäisin tosipähkäilyvyys.
On tykkänään toinen asia jos ryhmällä on vetäjä (ei-vertainen), jolla taito ohjata ryhmää ei-vertailevaan työhön. Siihen onnistuneeseen ratkaisuun ja elämänmuutokseen. Ryhmän kokemuksissa ei ole, eikä sitä vertailulla saada.
Käsitykseni on että tyypillisesti seksin tarve ei ole epätasapainoinen, mutta tasaseksi ei toteudu.
Käsitykseni on että tyypillisesti seksi osataan tyydyttävästi, mutta taito ei toteuta seksiä.
Puolisoiden tyydyttyminen ei toteudu. On häiriö, mihin toinen tai molemmat reagoivat. Syntyy esto, tullaan estyneiksi toteuttamaan seksiä. Häiriintynyt tunne johtaa vetäytymiseen.
Onnistunut ja onnellinen ratkaisu vaatii yhteiselämän muutosta. Muutos itsessä tai toisessa ei toimi, koska häiriö on vuorovaikutuksellinen. Vain toisen muutos ei käytännössä tee mahdolliseksi kokea aidosti elämänhallintaa ja tasapainoa.
Tätä muutosta ajatellaan mahdolliseksi jokaisen itse tehtäväksi, yritetään mutta muutos ei tapahdu, vaikka kuka tukisi ja kuinka avartaisi. Ratkaiseva muutos on mahdollista saada aikaan vain vuorovaikutuksessa, siis yhdessä.
Siltä vahvasti vaikuttaa kuin vaihtoehtoja ei haluttaisi nähdä ja hyväksyä.
Tiedän varsin hyvin että vertaistuki toimii ja se on hyvinkin tehokas. Siksi olen varoittanut ettei pidä tehdä mitä tahansa, mitä mieleen sattuu juolahtamaan. Tässä ryhmässä ei vetäjää ole eikä haluta.
Nyt en puolustele, en selittele vaan totean mitä tapahtuu, enkä mieti miksi.
Passiivinen ei-halua tapahtumista, torjuu, vetäytyy, estää = defensiivinen
Aktiivinen haluaa tapahtumista, ehdottaa, lähestyy, aloittaa = offensiivinen
Muu oheistoiminta voi olla mitä tahansa, kokonaan toinen juttu.
...Osuitpa ytimeen! Mielestäni juuri tämä muuttumisen ja muutoksen vaikeus on se (kärsivän) ihmisen sudenkuoppa, mikä estää henkistä kehittymistä ja tyydyttävien ratkaisujen löytymistä. Silmälaput päällä kuopassa on turvallista olla. Reunalle kiipeäminenkin on raskasta ja näköalojen vilkuilu vain ahdistaa, varsinkin jos sieltä näkyy jotakin ihanaa. Mutta kuopasta noustaan harvoin yksin, eli apu on usein tarpeen. Me ihmiset siis haluamme sopeutua ja pysyä tutussa ja turvallisessa olotilassa - oli se sitten millaista vain. Tämä on tietty ihan luonnollista. Mutta jos elämässä on liiaksi epätoivoa ja ahdistusta, niin tähänkin sitten kroonisesti jumitumme. Kurjaa tilannettamme ja paikallaanpysymistä yritämme oikeuttaa miljoonilla selityksillä itsellemme "parhain päin".
Käsitykseni mukaan molemmat ovat sudenkuopassa kärsimässä. Defensiivinen selkeästi siksi että hakee turvaa ja vetäytyy suojaan, eikä halua altistaa itseään. Offensiivisen asema ei ole selkeä, mutta, hänkin on kieltäytyjä. Ei hyväksy asiaintilaa, häiriötä, eikä ole valmis muutokseen.
Kyllä. Luonnollista, millainen kroonijumi vain, miljoonat selitykset "parhain päin". MUTTA! Paikallaanpysymisen oikeutuksen yrityksessä on vaaransa. Ei ole samantekevää mikä on toimintana eli mitä tekee, esim. tunteenpurkauksia:
Viha -> kiukuttelu -> valitus -> kauna -> halvennus -> surkuttelu -> arvoton puoliso -> ero.
Viha ja kauna tuskin purkamalla häviää. Samalla opitaan vihaamaan rajummin ja rivommin.
...No, tuossa listassa et mainitse ainuttakaan tarvetta, vaan niiden sijasta tekemisiä, mitkä ovat eri asia kuin tarpeet. Mikä on tarve? Hyvä kysymys. Tarve luo tarkoituksen toiminnalle. Tarpeista ohjautuvat tavoitteet ja niistä keinot. Ihmisellä on luontainen tarve em. toiminnalla, eikä se voi olla myöskään vertaistukiryhmän tavoitteena ja toimintana.
Juuri niin, siksi kysyin. Yleensä mietitään kuumeisesti vikaa, kysellään mikä puolisoa vaivaa, etsitään vimmatusti syytä kaikkialta. Vaikeaa. Voidaan menetellä toisinkin. Annoit hyvin mietityn ja melko täydellisen vastauksen. Näinhän tämä minustakin menee:
<> häiriintyneet -> ymmärretyksi -> hyväkäsytyksi -> läheisyys -> hellyys -> seksi -> tyydytys <>
Hyödyttävä apu lähtee aina realiteettien tunnistamisesta ja rehellisyydestä itseä ja toisia kohtaan.
(täytyy sanoa että paremmin kuin hyvin sanottu, vaikka itse sanonkin)
Hyväksytään että on häiriö ja hyväksytään ettei tiedetä häiriöstä mitään. Hyväksytään ettei häiriötä tarvitse ymmärtää.
Yritetään ymmärtää häiriön sijasta häiriintymistä, häiriintynyttä. Puhutaan tuntemuksista, tunteista, kerrotaan miten ne vaikuttavat kehoon, tekemiseen, suhtautumiseen jne. Hyväksytään että niin on, eikä yritetä muuttaa mitään.
Tilanteessa päästään eteenpäin pelkällä asenteen valinnalla. On hyvin todennäköistä että tilanteen ymmärrettävyys paranee tuntuvasti ja luultaavasti häiriökin alkaa hahmottua. Parisuhteen toimivuus alkaa parantua huomattavasti ja rasittavat lieveilmiöt vähetä, kuten negatiivisuus (tai krooninen väsymys). Liikahdus kohti tulevaisuutta on tapahtunut.
KRIISISSÄ
Katson, että sopeutuminen on luonnonmukaista, "luonto" rankaisee meitä masennuksella, jotta tajuaisimme jatkaa pyristelyä ja ponnistelua pois häiriötilasta, takaisin luonnontilaan. Luontoon on sopeuduttava aina, keinolla millä hyvänsä. Mieluummin ennen sitä masennusta. Ongelma on ratkaistava ennenkuin ongelma ratkaisee kohtalomme.
___________________________________________________________________________________
Jos lopetukseen tarvittaisiin siis vertaistukea, niin sopisiko kärsivien lopettajien puutteessa, kärsimättä lopetetut?