vehnä altistuksesta

Meillä ei haitannut se että oli pieni flunssa/nuha kun oli soija altistus, joten enpä usko. Mutta lääkäristähän se on tietenkin kiinni.

Juu ja meillä ei vieläkään oireita vehnästä. Huomenna jo puoltoista viikkoa mennyt. Toivo on jo alkanut viriämään. =)
 
Meillä oli tänään se altistus ja vielä ei ole tullut oireita. Jos ei mitään tule niin huomenna annan lisää mannapuuroa. Maitoaltistuksessa tuli oireet vasta yöllä eli levoton yö ja aamulla oli ihottumat vanhoissa paikoissa.
 
Alkuperäinen kirjoittaja Leinikki:
Meillä ei haitannut se että oli pieni flunssa/nuha kun oli soija altistus, joten enpä usko. Mutta lääkäristähän se on tietenkin kiinni.

Juu ja meillä ei vieläkään oireita vehnästä. Huomenna jo puoltoista viikkoa mennyt. Toivo on jo alkanut viriämään. =)
Kiva juttu jos teille vehnä sopii =) .
Paljonko olet päivittäin antanut vehnää, annatko ihan mannapuuroa? Meillä ei ole vielä mitään oireita tullut ja annoin nyt muutaman lusikallisen mannapuuroa. Annanko tänään vielä uudestaan vai vasta huomenna?
 
Tyttö on syönyt tänään aika huonosti mitään ja nyt illalla kun oli tunnin nukkunut heräsi ja itkeskeli ja sitte lopulta oksensi :( . Päivällä annoin 4-5 lusikallista mannapuuroa. Kuinka paljon vehnäaltistuksessa kuuluu antaa lääkärin vastaanotolla puuroa? Tytölle annettiin muutama teelusikallinen mut kuulin että pitäisi antaa 2 desiä :eek:
 
Meillä annettiin lääkärin (allergologi ) vastaanotolla mannapuuroa yhteensä noin 2 dl alkaen huulisivelystä päättyen (pienempiä annoksia välissä ) 12 teelusikalliseen mannapuroa. Kotona jatkettiin muistaakseni ensin 1 dl/vuorokausi -annostuksella. Jossain vaiheessa annosta kohotettiin 2 desilitraan. Toisella viikolla otettiin mukaan repertuaarin lisäksi makaronia, pastaa ja leipää.

NallePuh: en tiedä onko noilla maksimiannostuksilla niin väliä aina. Niitä ei tarvitse syöttää, jos oireet alkavat tulla jo pienemmillä annostuksilla. Altistuksen voi laittaa poikki pienemmilläkin annostuksilla. Meillä yllä kirjoittamani määrät olivat siihen tapaukseen, että selviä oireita ei tule. Jos teillä oireilut alkavat olla selvät jo pienemmillä annostuksilla, ei isoihin annoksiin tarvitse edes mennä, vaan altistuksen voi laittaa poikki. Lääkäriin toki pitää olla yhteydessä varsinkin jos on valvottu altistus. Kannattaa olla yhteydessä noista altistusmääristäkin, jos ne mietityttävät. Ehkä lääkärillä on joku perustelu sille miksi te aloititte pienellä määrällä.

Valvotuissa vehnäaltistuksissa usein vastaanotolla aloitetaan pienestä huulisivelystä edeten muutamassa tunnissa reiluun annokseen, jotta saataisiin mahdolliset allergiaoireet selvästi esille jos ne ovat tullakseen heti alussa. Määrät ovat siis vehnäallergian diagnosoinnin kannalta suunniteltuja. Siinä mielessä tuo teillä ollut käytäntö vastaanotto poikkeaa yleisestä käytännöstä.

Jos lapsi esim. ei suostu syömään kaikkia määriä, niin ei lasta pakoteta syömään kaikkea vaan altistusta jatketaan kotona. Meillä viimeinen annos eli se 12 teelusikkaa meinasi alkaa tökkimään, jolloin hoitaja sanoi, että jos lapsi ei halua syödä kaikkea, niin ei se ole välttämätöntä. Ymmärsin että pääsia on, että jonkun verran lapsi on kuitenkin syönyt.

Nuo kuvaamani meillä olleet altistusmäärät vehnälle kahden viikon ajan olivat todella suuret ja minulla oli välilä "täysi työ" saada lapsi syömään niin paljon mannapuuroa, raketti-spagettia ja leipää päivässä. Kakkakin meni aika löysäksi ja pientä massuvaivaakin tuli. Jälkikäteen lääkäri sanoi, että suurilla määrillä oli tarkoitus testata vehnän sietokykyä. Meillä vehnä todettiin sopivaksi mutta pienemmillä määrillä.

 
Me tosiaan käydään lastenlääkärillä kun täällä ei ole lasten allergologia ja sairaalakin on kuulemma aika turha paikka näissä allergia-asioissa täällä. Tiedän että jotkut käyvät täältä Tiina Tuomelalla. Luulen että sen takia lääkäri käski antaa niin vähän siellä vastaanotolla puuroa koska viime viikon lauantaina tyttö maistoi chupa chups salmiakkitikkaria ja yöllä huusi ja nieleskeli ja kerroin lääkärille että epäilen tikkarissa olevaa vehnää. Ensiksi lääkäri laittoin puuroa poskille, sitten huulille ja kun oireita ei tullut niin syötin tytölle puuroa. Se muutama lusikallinen ei meinannut kyllä maistua millään mut jotenkin sain menemään. Altistusta jatkettiin kotona koska oireita ei tullut. Eilen tyttö siis illalla oksensi ja pari päivää on tosi huonosti syönyt kun aikasemmin on ruoka ja puuro maistunut tosi hyvin. Viime yön nukkui kuitenkin hyvin. Tänään on myös syönyt erittäin huonosti ja kakkaa vaan kovia papanoita. Olen antanut tänään noin puoli desiä mannapuuroa iltapäivällä.
 
Tyttö nukkui viime yönäkin hyvin, illalla ennen nukkumaanmenoa vähän nieleskeli, röyhtäili ja hikotteli ja luulin että kohta taas oksentaa mut ei oksentanut. Edelleenkään ei syö, aamulla söi kaks teelusikallista Dr.Kousan riisipuuroa jota on ennen syönyt tosi hyvin. Soitin tänään lääkärille ja oli sitä mieltä että ei ole vehnälle allerginen ja lopetetaan nyt vehnäaltistus ja koitan saada tytön syömään taas kunnolla ja myöhemmin koitan vehnää uudestaan kotona. Harmittaa kun täällä ei ole allergioista tietävää lääkäriä enkä aina oikein voi luottaa että onko lastenlääkärin antamat ohjeet oikeita :/ .
 
Kannattaa nyt rauhoitella tilannetta ja saada tyttö ensin kuntoon. Kun kokeilet oireettomassa vaiheessa uudelleen vehnää, kasvata annokset muutaman päivän aikana suuriksi (kuten yllä kuvasin) ja jatka altistusta kaksi viikkoa tai niin kauan kunnes mahdolliset selvät oireet tulevat. Näin saat kunnollisen tuloksen vehnän sopivuudesta. Pienillä annoksilla saattaa tulla vain epämääräisiä oireita eikä kuitenkaan varmuutta sopiiko se vehnä vai ei.
 
Jo eilen illalla tyttö söi hyvin iltapuuron ja tänään on syönyt tosi hyvin ja ison satsin iltapuuroa flunssasta huolimatta. Tai vähän nuhaa on ei muuta ainakaan toistaiseksi. Varasin ajan Tiina Tuomelalle niin pääsee sitten eteenpäin näissä allergia asioissa. Täältä käy muitakin perheitä Tuomelalla koska täältä ei löydy lääkäriä joka allergioista tietäisi. Ajan sain vasta kahen kuukauden päähän mut viikon päästä on soittoaika.
 
Pojallani (9v) on ollut vilja-allergia 8kk ikäisestä asti. Hänelle tuli reagtiot noin 1-2 tuntia syömisestä/ altistuksesta. Rukiin ja kauran altistuksesta on selvittty antihistamiinin annolla. Ohra ja vehnän vahingossa saamiset ovat johtaneet päivystykseen adrealiini piikille. Marraskuun 19 päivä tulee vuosi, kun käytiin syömässä mäkkärisä. Tilattiin luontaisesti gluteeniton hampurilainen, mutta saikin normaalin. Kerkesi haukata kaksi kertaa ja muuta ei tarvinut. Siinä meni 35min, kun oltiin päivystyksessä ja sai anaflyktisen sokin. Adrealiinia jouduttiin antamaan kahteen kertaan ja kortisonia sekä atarax. Poika joutui teholle hoitoon. Paikan omistaja ei edes vaivautunut anteeksi pyytämään. Kiltisti maksoi vain laskut mitkä hänelle toimitettiin. Nyt kulkee adrealiini piikki koko ajan mukana missä kuljetaan.
 

Yhteistyössä