Vauvan tarvikkeista PALJON kysymyksiä

Mitä olette ostaneet ennen vauvan syntymää?

Mitä olette ostaneet ensimmäisinä kuukausina (0-5kk)? Entä seuraavina?

Matkustaako vauva autossa ensin turvakaukalossa ja jossain vaiheessa (missä?) kuuluu ostaa turvaistuin?

Millaiset rattaa olisivat parhaimmat vauvalle, jos tarkoituksena olisi kävely ulkona ja ostoskeskuksissa käyminen ja ehkä vauvan nukkuminen rattaissa? ja tietysti että mahtuu autoon? Tarvitaanko vauvalle jo kahdet rattaat? Ja koska vauva/lapsi voi alkaa matkustaa matkarattaissa? Eli köytännössä kuinka monia rattaita olette käyttäneet ja minkälaisia?

Onko teillä vauva nukkunut äityispakkauksessa tulleessa "sängyssä" kuinka kauan? vai suoraan pinnasängyssä?
:heart:
 
Meidän pienelle tulee kaukalo jonka saa laitettua matkarattaisiin. Tämä helpottaa kaupoissa käyntiä, toivottavasti. Ostin myös ABC yhdistelmät, joissa on kova kantokoppa ja 4 isoa pyörää. Olen töissä joutunut monena talvena puskemaan lumessa kaksosten rattaiden kanssa ja päätin että mun lapselle ei tule vaunuja joissa ei ole isoja pyöriä. Helsingissä asutaan, mutta tulee täälläkin lunta talvella.

Meillä vauva tulee nukkumaan ensin korisängyssä ja laatikko päätyi kellariin ja siinä o isommat vaatteet. Kun kori alkaa käymään pieneksi, niin meille tulee mökiltä 50v. vanha pinnasänky.

Vauvalle on nyt valmiina:
- sänky + patja ja lakanat
- hoitoalusta (pesukoneen päällä)
- vaippoja
- korviketta muutama purkki
- tutti
- tuttipulloja
- harsoja
- rintapumppu, rintakumeja, maidon kerääjä, liivinsuojia
- vaunut
- kaukalo
-vaatteita (meillä ihan liikaa)

Päiväkotia ei tarvii varata. Jos haet hoitoon elokuussa, niin hakemus kannattaa laittaa maaliskuussa. Ei mene niin että ekana laittaneet saavat ekat paikat.
 
Viimeksi muokattu:
Ennen syntymää ostettiin valmiiksi:
-Kaukalo ja vaunut ( kaukalon saa vaunuihin yhdistettyä )
-Pinnasänky ja petivaatteet
-Vaatteita
-Tutteja, tuttipulloja, korviketta, vaippoja, rasvoja yms..
-Kylpyamme
-Sitteri
Ekoina kuukausina tulee ostettua tarpeen mukaan mitä tarvitsee. Samoin tein esikoisen kanssa.
Turvaistuimeen vaihdetaan kun kaukaloon ei enää sovi istumaan.Vaunuista että kunnon yhdistelmävaunut omasta mielestä parhaat. matkarattaita voi käyttää vasta kun lapsi n 6kk, ennen sitä ikää niin kaukalon kanssa. Lastentarvike liikkeistä saa niistä lisä infoa. Meillä ei tuota Äp laatikkoa tule käytettyä koska on korisänky alkuun joka oli jäänyt esikoiselta vielä talteen.
 
Mä en oiken ymmärrä tota kaukolo juttua. Tai siis tarkoitan, että kuuluuko kaukalo rattaisiin vai tarviiko ostaa siis erikseen kaukalo ja muutaman kuukauden päästä sitte turvaistuin? Ja monesti olen nähnyt, kun vauvan kanssa tullaan, niin vauva on sellaisessa kaukalossa, että sitä saa kannettua mukana..
 
Vauvalle tarvitaan autoon turvakaukalo. Niissä on aina suositukset minkä ikäiselle (painon mukaan) ne käy.
Ja jotta pientä ei tarvii kiskoa pois kaukalosta ja laittaa vaunuihin, ostan matkarattaat joihin saa laitettua sen kaukalon. Js juuri tuota kaukaloa saa kannettua, mutta en mä jaksa alkaa kantamaan.
Tuo kaukalo... maailma on melkoinen viidakko, joten suosittelen että käyt monessa eri liikkeessä katselemassa ja kyselemässä.

Kaukalo + telakka telakka on kiinni autossa ja mukaan voi ottaa pelkän kaukalon. Kaukalo on nopea kiinnittää takaisin ja ei tarvii turvavöillä leikkiä.

matkarattaat joihin saa tuon kaukalon laitettua.
 
Minä puolestaan en tajua tuota rintakumien, tuttipullojen ja korvikkeen ostamista ennakkoon! Se on mielestäni imetysvastaista ja ihan kuin luovuttaisi jo valmiiksi. On ihan liian helppo tarttua pulloon ja korvikkeeseen, jos sitä on siinä valmiina. Rintakumin käyttökin hankaloittaa imettämistä. Vaikka rinnat ovat arat ensimmäisinä päivinä, niin kannattaa vain jatkaa imetystä ilman rintakumia. Rintakumin kanssa vauvan ote rinnasta muuttuu ja imeminen ilman kumia on hankalaa. Sitten otetaan tuttipullo ja korvikkeet, ja kierre on valmis. Tarkoitus olisi kai kuitenkin olla vauvan kanssa ja imettää? Kannattaisi mieluummin ainakin yrittää sitä! Saattaa yllättyä positiivisesti. Täältä löytyy imetystietoa Tukea & tietoa
Imetysasioihin kannattaa tutustua vähintäänkin yhtä hyvin, kuin turvakaukaloihin ja ratasvalikoimiin! ;)
 
Heippa
Olen osaksi samaa mieltä: ei kannata ostaa heti ennakkoon kokoelmaa pulloja. Niitä ei välttämättä tarvitse ollenkaan ja jos tarvitsee, niin voi käydä niin että vauva ei kelpuutakkaan äidin valitseman pullosarjan imututteja.

Toisaalta on oikein hyvä jos on 1-2 pulloa talossa. En asu Suomessa joten en tunne vauvapaketin sisältöä tai koska tarkalleen sen saa. Onko siinä sellainen mukana?

Jos käy niin ettei imetys lähdekään käyntiin ja vauva laihtuu liikaa saattaa tulla hyvin pikainen ohje terveydenhoitajalta, että NYT ruvettiin käyttämään korviketta. Ja näin sattuessa on hyvin rauhoittavaa tietää että on pullo tai pari talossa ettei tarvitse stressitilanteessa ryhtyä niitä valikoimaan.

:)
ninni
 
Heippa
Perusohje vaatteista: osta vähän eri kokoja mutta älä osta liikaa ennenkuin pikkuinen on nähnyt päivänvalon ja tiedätte minkä mallinen pikku henkilö sieltä tuli. Pitkä ja laiha, pieni ja tukeva vai jotain siitä väliltä?

Kokoa 56/62 ei kannata ostaa liikaa söpöja puseroita tai housuja. Käytännössä ainakin meidän pikkunaperolle käytettiin alussa lähestulkoon ainoastaan bodeja ja puuvillaisia koko/yöpukuja. Kokopuvut joissa on jalat ovat käteviä ja jalat pysyvät taatusti niiden sisällä lämmössä.

Vaipanvaihtoa varten suosittelen, että hankitte vähän kaiken maailman eri tarvikkeita mitä keksitte. 2 vesikippoa ("kasvot ja peppu"), paperisia ja sienimäisiä kertakäyttöpesulappuja, vauva-vanulappuja, puuvillaisia pesulappuja, öljyä, kosteuspyyhkeitä - niin voitte kokeilla mikä putsausmenetelmä sopii parhaiten äidille ja mikä isälle. (Muista: vauvanhoidossa ei haittaa ollenkaan jos isä tekee asiat omalla tavallaan - kun vaan lopputulos on esim. puhdas takamus!)

Hiustenkuivain on hyvä olla käsillä - pikkuvauvat eivät yleensä pidä siitä että niitä riisutaan. Hiustenkuivaimen ääni rauhoittaa KUMMASTI ja sitäpaitsi sen mieto lämpö on todella hyvä varovasti kuivattelemaan ihopoimuja. HUOM: Pitää kuitenkin olla hyvin varovainen pissihyökkäysten suhteen! ;-)

Vihje jonka sain kaveriltani: pikkuvauvat eivät myöskään pidä siitä että ne kalastetaan ylös ammeesta koska siinä ehtii tulla kylmä. Vauvapyyhkeet ovat somia muuta eivät kuitenkaan tarpeeksi suuria pakkaamaan vauvan kunnolla lämpimään. Hankimme ison edullisen palan fleecekangasta josta leikkasin n. 1,20x1,20 kokoisen palan. Heti kylvyn jälkeen pojan saa vikkelästi "kapaloitua" siihen ja siitä voi sitten lähteä kuivaamaan käsiä, jalkoja jne yksitellen pienellä pyyhkeellä. Napero on kohta 7 kk ja rakastaa vieläkin olla "poika paketissa" kun on kylvyn aika ;-)

Autoon tarvitaan vauvakaukalo ensi alkuun. Seuraava turvaistuin hankitaan n. 9 kk ikäisenä. Eiköhän autokaukaloita voi vuokrata suuremmista vauvantarvikeliikkeistä? (Täällä Tanskassa voi.) Ehdottomasti turvallisin ja kätevin kaukalotyyppi on taaksepäin osoittava joka asetetaan telakkaan. Jos teidän autossa on Isofix-kiinnikkeet, niihin kannattaa satsata.

Lastenvaunut/rattaat ovat hyvin yksilöllinen valinta. Sinun ja partnerisi kannattaa käydä eri liikkeissä ja kokeilla eri rattaita. Miltä ne tuntuvat "kädessä" (korkeus, kädensijan muotoilu ja materiaali). Onko niitä hyvä ohjata teidän mielestänne? Mitkä rattaat antavat parhaan kompromissin vai löydättekö ehkä jopa yhdet jotka käyvät molemmille tosi hyvin?

Rattaat joissa istutaan tulevat käyttöön vasta kun lapsi osaa istua itse - siis aikaisintaan n. 6 kk ikäisenä. On kuitenkin niin paljon eri mallisia rattaita... esim. myös sellaiset joita voi käyttää myöhemmin istumarattaina ja pikkuvauva voi maata niissä kantokopassa. Tai sellaisia joissa yläosan voi vaihtaa tarpeen mukaan autokaukalon/makuurattaiden/istumarattaiden välillä.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että aivan pieni vauva ei saa olla kovin pitkän ajan kerrallaan autokaukalossa jottei selkä vahingoitu. Autokaukalorattaat vaikuttavat hyvin käteviltä, mutta henk.koht. pelkäisin että pikkunapero päätyy liian pitkiksi ajoiksi "lukittuun" puoli-istuvaan asentoon autokaukalossa jos sitä käyttää myös vaunuissa. Riippuu tietenkin aivan siitä minkä kokoinen olet - pystytkö nostamaan autokaukalon lapsineen kaupan ostoskärryihin vai et. Itse olen n. 1,74 m ja se on onnistunut hyvin.

Periaatteessa teidän kannattaa tehdä lista vaatimuksistanne ja sitten lähteä ostoksille katsomaan. Isot pyörät ovat meikäläisen mielestä ehdottomat talvisäällä. Mutta ilmapyörät vai kovakumipyörät? Käytetäänkö rattaita ainoastaan kaupungilla vai myös metsäteillä ja mökillä? Onko teillä ilmarenkaiden paikkaus hanskassa vai onko parempi satsata renkaisiin jotka eivät puhkea? Miten pitkään lapsen on tarkoitus nukkua rattaissa - esim. päiväunet ulkosalla puutarhassa?

Meillä pikkunapero nukkui alussa lastenvaunujen kantokopassa sänkyni jalkopäässä. Siten minun ei tarvinnut muuta kuin nousta istumaan tarkistaakseni, mitä ääniä sieltä kopasta tuli ja miksi. Kantokoppa oli myös hyvä tuttu unipaikka reissun päällä ja vierasilla.

Pinnasänky mellä tuli käyttöön 3-4 kk iässä.

Muista hankintojen suhteen, että kaupat - ja varsinkin kätevät nettikaupat! - ovat vielä olemassa syntymän jälkeenkin ;-) Vaikka sormissa syyhyykin hankkia kaiken maailman kätevää kamaa etukäteen valmiiksi... ;-)

:)
ninni
 
Viimeksi muokattu:
Vatsaanpa vielä, jos vaikka luet vielä ketjua...

Ennen syntymää sain lainaan kavereilta 56 cm:n vaatteita, ja niillä pärjättiin hyvin. Käyttöiäksi jäi n. 2 viikkoa, kun sairaalassakin oltiin melkein viikko. 62-senttisiä pidettiin muistaakseni n. kuukausi tai kaksi, jonka jälkeen jo siirryttiin hiljalleen 74-senttisiin. Lähes jokainen meillä vieraillut tuttu (etenkin lapsiperheen äidit) toi lahjaksi bodyn tai jonkun muun vauvan vaatteen, eli niitä ei kannata ostaa etukäteen montaa kappaletta. Mieskin osaa niitä valita kaupasta ohjeiden mukaan tiukan paikan tullen :) Myös helistimiä saatiin lahjaksi, sekä pehmoleluja.

Ostimme etukäteen myös hiukan vaippoja, vauvan peppurasvaa, äidille voidetta kipeisiin nänneihin (esim. Bepanthen), jne.

Meillä oli valmiina pinnasänky, ja siinä nukutimme vauvan heti alusta lähtien. Tosin nukkuihan hän myös usein sylissä ja vieressämme sängyssä, mutta pitkät "pätkät" aina pinnasängyssä. Pinnasänkyyn hankin etukäteen reunapehmusteen, ja se oli mielestäni todella hyvä varsinkin kun vauva alkoi kasvaa ja liikkua sängyssä. Vauva-aikanakin se vaimentaa mukavasti ääniä.

Rattaat (Gessleinin 3-pyöräiset vuosimallia 2009) ostimme myös etukäteen, onneksi! En olisi siinä synnytyksen jälkeisessä myllerryksessä jaksanutkaan kiertää vaunukauppoja.

Meillä ei ollut etukäteen rintapumppua, mutta jouduimme hakemaan sen jo kotimatkalla sairaalasta runsaan maidontulon vuoksi. Kannattaa sijoittaa ehdottomasti patterikäyttöiseen, koska käsikäyttöisen pumppaamisen menee liikaa voimia, jos on itse vielä heikossa kunnossa (kuten minä olin).

Kaikista lähikaupoista saa tuttipulloja ja tutteja lähes ympäri vuorokauden, joten niitä ei tarvitse hamstrata. Mutta HUOM! Tuttipulloja tarvitaan myös, kun oma maidontulo on runsasta ja maitoa pitää säilyttää jääkaapissa. Tuttipullojen hankkiminen ei siis tarkoita, ettei aio imettää lasta!

Ja toinen HUOM! Rintakumit pelastivat oman imetykseni. Kun rinnanpäät menevät verille, ei voi imettää. Kun käytin rintakumeja, rinnat saivat aikaa toipua jo ennen verillemenoa ja imetys jatkui normaalisti. Ilman kumeja olisin varmasti joutunut pitämään taukoa, ja miten imetyksen olisi sitten käynyt?

Summa summarum sanoisin, että liian tavaran ostamista kannattaa välttää ennen synnytystä, koska lapsen ja juuri teidän perheen tarpeet oppii vasta käytännössä. Jos voisin jotain muuttaa, niin ostaisin etukäteen tarpeeksi imetyspaitoja, imetykseen soveltuvia yöasuja ja imetysliivejä, koska niitä tarvitsee heti sairaalasta tultua ja niitä on ikävä lähteä sovittamaan kauppoihin, kun rinnat valuvat maitoa ja olo on vielä hieman epätodellinen. Lisäksi vaatteet likastuivat aluksi nopeasti, kun vauva puklaili ja maitoa valui vähän sinne sun tänne.

Tsemppiä varusteiden hankintaan ja mikä tärkeintä: oman vauvan maailmaan saattamiseen!
 

Yhteistyössä