Hei!
Minulla ei ole otsikon vasta-aineita, mutta harvinaisempaa laatua kyllä. Näistä Rh positiivisten vasta-aineista on niin vähän tietoa, että ihan senkin takia laitan oman kirjoituksen tähän
Eli olen O+ ja minulta löytyi anti FYA-vasta-ainetta. Jossain lukee myös anti-duffy-a.
Soitin tuonne SPR:lle ja sain puhua siellä asiantuntijan kanssa, koska neuvolassa ei ole näistä asioista tietoa. Minun neuvolaterkka sanoi, että hänelle tulee tällainen tapaus noin kerran kymmenessä vuodessa, joten ei voi millään tietää näistä, koska vielä noita harvinaisempia on niin monia.
Mieheni verikoe tutkittin myös ja hän on tämän veriryhmätekijän suhteen homotsygootti eli hän periyttää tämän jokaiselle lapselleen. Eli tällä vauvalla on se veriryhmätekijä, jota vastaan minun vereni tuottaa nyt vasta-aineita.
Tämä vasta-aine läpäisee istukan, mutta on harvoin agressiivinen. Kuten suurin osa näistä harvinaisemmista vasta-aineista on kuulema. Yleensä riittää, että niitä seuraillaan raskauden ajan kuukauden välein. Jos tiitteri nousee 16, tulee kutsu ultraan, jossa katsotaan sikiön jostain valtimon virtauksesta, onko sille kehittynyt anemiaa. Suurempi riski kuin että raskauden aikana tulisi ongelmia on, että vauvalle tulee syntymän jälkeen anemia. Sinivalohoitoa voi ehkä tarvita, toivottavasti ei muuta
Minulla raskaus on loppusuoralla, olen viikolla 39. Tiitteri on ollut niin matala koko raskauden ajan, ettei sitä ole voitu mitta-asteikolla havaita. Viimeisessä verinäytteessä tiitteri oli noussut yhteen eli edelleen ihan huoletta voin olla.
Eli mitä tästä on minulle käytännössä seurannut, on nämä:
-Verikoe otettiin kerran kuukaudessa
-Kävin 39. raskausviikolla synnytystapa-arviossa, joka oli yhtäkuin ultraäänilääkärin vastaanotto. Lääkäri tutki vauvan koon, kunnon ja sen sikiön valtimon virtauksen, josta katsoi sitä anemiaa. Tutki myös kohdunsuun tilanteen.
-Hematologian tiimi oli TYKSissä päättänyt, ettei tätä raskautta päästetä yliaikaiseksi noiden vasta-aineiden takia. En tiedä, miten sairaalakohtaisia tuollaiset päätökset ovat, mutta TYKSissä näin.
Jos neuvolan verinäytteestä löytyy vasta-aineita, verikokeiden tulokset menevät SPR:ltä TYKSiin hematologian polille, jossa ollaan siis tilanteen tasalla.
Verenluovutuksesta kysyin myös SPR:ltä, että koska voin tai voinko koskaan luovuttaa verta. Vastasi, että puoli vuottahan joka tapauksessa synnytyksen jälkeen vasta yleisestikin voi luovuttaa. Verestä tarkistetaan tuo vasta-ainetaso ja jos se on niin pieni, ettei sitä voi mitata, sitten veri kelpaa.