VÄRIEN oppimisesta

Meidän neiti, lokakuussa 4vee, on opetellut värejä viimeisen vuoden ajan.
Miten hyvin tuon ikäisenä pitäisi värit osata? Tai se on kai yksilöllistä...

Kysymys olisi pikemminki siitä, voiko kyseessä olla jonkin sorttinen värisokeus, kun keltainen ei jää mieleen millään. Kun kysyy, vastaa hän valkoinen, ja kun näyttää valkoista, hän sanoo siihenkin valkoinen. Kun taas kysyy uudestaan keltaista, hän ei muista tai vastaa edelleen valkoinen. Kun antaa vihjeen, että "aurinko on kultainen eli...?", ei se auta tippaakaan hoksaamaan.
Ihan kaikkia värejä ei osaa. Mm vihreä, violetti ja ruskea ovat epäselviä.
Luulis että jos vain hajamielinen, niin silti olis pitäny jo keltainen väri oppia, niin useasti ollaa sitä "jankattu".

Mitä mieltä olette?
 
En tiedä minkä ikäisenä värit yleensä opitaan, mutta meillä juuri kaksi vuotta täyttänyt neiti osaa jo selkeimmät värit, kuten punainen, sininen, keltainen, vihreä, musta ja valkoinen sekä lisäksi vaaleat värit eli vaalean punainen, vaalean sininen ja vaalean vihreä. Oranssi ja ruskea hänellä menevät välillä sekaisin ja esim. violetti on usein vaaleanpunainen.

Kyseessä on esikoiseni, joten en osaa sanoa, missä iässä yleensä värit opitaan. Voihan olla, että meidän tyttö on oppinut värit ajoissa, hänellä on puhekin hyvin kehittynyt.

Mä en ole kuullut muista värisokeuksista kuin punaisen ja vihreän sekoittaminen. Värien oppinen on varmaankin hyvin yksilöllistä ja voi liittyä lapsen motivaatioon ja kiinnostuksen kohteisiin.

Toivottavasti tyttönne oppii värejä lisää ilman huolia. Tsemiä teille värien opetteluun!
 
Kiitos vastauksesta!

Luulenpa että kyseessä on vaan kuitenkin jokin sellainen, että hänen on vain yksinkertaisesti vaikea muistaa sanaa "keltainen", ja sehän sointuu sanan "valkoinen" kanssa ja siksi ehdottaa aina sitä.
 
Meillä tyttö nyt 2 v 10 kk on osannut värit jo jonkun aikaa, myös vaaleanpunaiset, pinkit, beiget jne. perusvärien lisäksi. Samoin kuin on esikoinen niin en osaa sanoa minkä ikäisinä yleensä oppivat... Oletettavasti on yksilöllisistä niin kuin kasvu ja kehittyminen yleensäkin :) Ehkä osaisivat neuvolassa vastata kysymykseen tai jos/ kun tyttösi on päiväkodissa niin siellä ainakin.
 
meillä osasi nimetä perusvärit alle 2 vuotiaana. Yleensä kyllä 3v. osataan nimetä perusvärit ja muitakin. Mutta ei ole myöskään mitenkän epänormaalia reidän neidin tilanne.

Kokeile testata niin et otat valkoisen ja keltaisen, vaikka kynän ja kysyt kumpi on valkoinen tai keltainen, älä vaadi sanomaan väriä vaan osoittamaan pyydettyä väriä tai pyydät häntä valitsemaan keltaisen kynän ja piirtämänn sillä tms.
 
Kokeile testata niin et otat valkoisen ja keltaisen, vaikka kynän ja kysyt kumpi on valkoinen tai keltainen, älä vaadi sanomaan väriä vaan osoittamaan pyydettyä väriä tai pyydät häntä valitsemaan keltaisen kynän ja piirtämänn sillä tms.
[/quote]
Kokeilin kysellä leluista, missä on mikäkin väri. Osoitti taas ensin valkoista kun kysyin keltaista, mutta hetkenpäästä näytti kyllä oikein. Kyllä tyttö näköjään tunnistaa että ne on eri värit, sanat/nimet menee vain sekaisin. Vähän kuten eilen ja huomenna, tai näkyläpivä :D
 

Yhteistyössä