Ruoanlaiton lomassa laitan jotain... Kysyjä haluaisi jättää puolivuotiaan vauvansa neljäksi vuorokaudeksi mummulle hoitoon että itse pääsisi miehensä kanssa lomalle.
Kanninen vastaa, että vauvan turvallinen kehitys on niin riippuvainen ensisijaisesta hoitajasta, että yhteiset matkat eivät ole tässä vaiheessa ensisijainen keino parisuhteen hoitamiseen.
5-6kk:n ikään mennessä äidistä on tullut vauvan mielessä korvaamaton, eikä edes työssäkäyvä isä, saati sitten harvemmin vauvaa tapaava mummo pysty vauvan kokemusmaailmassa korvaamaan äitiä pidempiä aikoja. Vauva on olemassa vain äidin kanssa jaetun kautta, äiti on vauvan muisti ja kokemusten välittäjä.Vauvan aivot pystyvät käsittelemään kiihtymystä hyvin rajallisesti. Jotta hän selviäisi kiihtymystilojen yli, hän tarvitsee tutta äitiä: tuoksua, ääntä, syliä, kaikkea mikä on vauvalle tutta ja turvallista.
Kokemukset, jotka ovat liian intensiiviä vauvan kestettäviksi, johtavat hetkelliseen olomassaolon jatkuvuuden katkeamiseen (tyhjyyden tunne, ahdistus, paniikki, putoamisen tunne). Tällaiset kokemukset voivat jäädä vauvan kehon mieleen traumamuistoiksi ja voivat johtaa välttämiskäyttäytymiseen, jonka avulla vauva pyrkii (ei tietoisesti) selviämään sietämättömien kokemusten kanssa, esim. lohdutuksen tarpeen tukahduttaminen tai sylistä kieltäytyminen.
Arjessa vauva joutuu kohtaamaan miltei päivittäin hänelle sietämättömiä kiihtymystiloja, vaikkapa istuminen auton turvaistuimessa nälän yllättäessä. Olennaista on, että vauva saa toistuvastti kokemuksia siitä, että yhteys vanhempaan palautuu uudelleen ja mieli rauhoittuu vanhemman avulla. Nämä kokemukset eivät ole traumaattisia, toisin kuin pidemmät erot vanhemmasta saattavat olla.
-----
Tässä pääpiirteet vastauksesta, piti kirjoittaa lyhyemmin mutta en osannut jättää asioita pois.
Miulle pisti silmään tuo että esim. nälkäisenä turvaistuimessa itseminenkin on rankka kokemus vauvalle, kun monet pitävät vauvan kokemusmaailaa aikuisen kaltaisena, ja sanovat vauvan siellä kiukutelevan kun ei heti tule ruokaa. Samaan kategoriaan lukeutuu se, että joidenkin mielestä vauva "mököttää" kun ei suostu heti tulemaan äidin syliin kun hänet haetaan seuraavana päivänä hoidosta. Ihan kuin vauva osaisi olla tietoisesti vihainen siitä että hänet jätettiin hoitoon.
Tämä on tietysti vain yhden ammattilaisen mielipide ja toisenlaisiakin löytyy, mutta ihmettelen kuka haluaa ottaa riskin kun on tiedossa kuinka rankka kokemus hoitoonjättäminen voi vauvalle olla, ja millaisia seurauksia siitä saattaa tulla. Poislukien tietysti pakkotilanteet, äiti joutuu sairaalaan tms., mutta ne ovat kuitenkin hyvin harvinaisia tapauksia. Suurin osa hoitoon jättävistä vain haluaa hoitaa parisuhdetta tai lähteä "tuulettumaan" eli bilettämään, tai luulee että vauvalle on jotenkin tarpeellista ja jopa hyväksi että hänet jätetään hoitoon. Näissä tilanteissa voisi miettiä kahdesti.