unirytmin muuttaminen ( 1v)

Hei,

Onko kellään kokemuksia 1-vuotiaan unirytmin muuttamisesta? Meillä tahtoo nukkumaanmeno mennä lähelle puolta yötä ja vanhemmat on silmät ristissä. Ja olisi ihan jees saada illalla touhuta hetken omia juttuja. Meillä heräillään sitten siinä 8-9.30 aikoihin, riippuen kuinka paljon neitokainen on yöllä ollut hereillä. Yleensä on tunnin hereillä 04-05 aikaan + muut pikkuheräilyt. Päiväunilla on klo 12-14 ja 16-16.30. Iltapäikkäreitä on yritetty jättää pois, mutta ilta yhtä kitinää ja mikään ei ole hyvin. Ja aikaisemmin jos laittaa yöunille, herää n 30min päästä.

Eli pitäisikö herättää vaan aikaisemmin aamulla ja siirtää kaikkia päikkäreitä vai jättäiskö karusti tokat päikkärit pois? Kokemuksia?
 
Meillä ainakin täää toimmi. 20-21 nukkumaan , herää muutamien vininöiden jälkeen klo.8. Päiväunet klo. n 12-15 välisenä aikana, ja nukkuu puolesta tunnista kolmeen tuntiin. Ennen ei jaksanut yksillä unilla, mutta sitten vaan keksittiin touhua, oltiin kauipassa tai muuta, ja niin vaan yksiin uniin siirtyi. ja hyvin jaksaa puolen ttunnin päikkäreilläkin.
 
Mietin että auttaisiko jos menisi päikkäreille myöhemmin? Tyyliin klo 13 ja jättäisitte ne toiset pois. Toki siinä vähän aikaa menee uuden rytmin löytämiseen joten kärsivällisyyttä tarvitaan. Kannattaa varmaan vielä varmistaa että ilta on sitten sen mukainen - eli rauhallista toimintaa ja paljon sylissä olemista ennen nukkumaamenoa. Kannattaa myös varmaan alkupäivästä leikittää ja ulkoilla reippaasti, että uni maistuu.

Mielestäni tuo 23-24 nukkumamenoaika on todella myöhänen... Millainen ilta hänellä on ennen kun menee zzz-maahan?

Meillä meni poika 1 vuotiaana klo 18.00 nukkumaan. Ja nyt 1 v7kk menee klo 20.00 - ja nukkuu aamulla klo 8.00 asti. Nukkuu yhdet päikkärit, 1-2 h. Joskus venyy myös 3 h, mutta harvemmin.

Muistaakseni taapero tarvitsee n 14h unet vuorokauden aikana. Ja luonnollisesti olisi parasta jos valtaosa tuosta tuntimäärästä on yöaikaa :whistle:

Toivottavasti onnistutte!
 
moek
Meillä kans pari viikkoa sitten siirryttiin yksiin päikkäreihin. Meni jotenkin jouhevasti kun oli koko viikko menoja niin unet jäivät sitten yhteen. Eli nukutaan 12-16 välillä n. 1 1/2-2h unet, harvoin pidemmät. Yöunet vastaavasti ovat pidentyneet, eli nukkuu n.12h yöunia (toki pyörimisiä ym yöllä). Meillä mennään nukkumaan n.21 mais (+- 1h) ja nukutaan sinne aamu ysiin asti eli kaikenkaikkiaan 14h tulee unta. Jos lapsi on kotona niin sillä ei ole suurta merkitystä meneekö lapsi 19 vai 23 nukkumaan. Kunhan valtaosa unesta on yöaikaan ja pidempi pätkä ajoittuu sinne. Eihän se lapsikaan tiedä paljon kello on....muuta kun sitten et nyt on yö jne. Te voisitte ehkä harkita yksiä unia....keksitte tekemistä ekojen päikkäreiden aikoihin...kyläilyä tms. ja siirrätt sinne puoleen päivään unien alkamista....jos tää ei onnistu ni alotatte siirtämistä ihan 15min kerrallaan...vaatii äidiltä hieman mutta viikossa unen alkamisajankohtaa on siirretty tällä menetelmällä jo 1,5h verran eteenpäin.
 
eva
Herättäisin aamulla aikaisemmin. Se voi olla lapselle helpompi toteuttaa vähitellen, aikaistaen vaikka vartilla muutaman päivän välein. Huomattavasti tavallista lyhyemmät unet kun taas voi vaikeuttaa nukahtamista seuraaville unille.

Toinen mitä kannattaa miettiä, on että miten rauhallinen teidän ilta on. Onko esim. telkkari päällä? Se kun tekee lapsista hyperaktiivisia, vaikkeivät he sitä varsinaisesti katselisikaan. Nukkumaanmenoa edeltävä tunti suunnilleen kannattaisi rauhoittaa ja tehdä aina suunnilleen samat asiat suunnilleen samassa järjestyksessä. Meillä hämärretään valot kaikista huoneista iltapala-aikaan, sen jälkeen kerätään lelut ja hoidetaan iltapesut, laulellaan ja lueskellaan ja sylitellään kunnes lapsi on riittävän väsynyt nukahtamaan. Koko perhe keskittyy meillä silloin vain ja ainoastaan iltatoimiin. Tavallaan se on aika sitovaa, mutta meillä toinen vaihtoehto olisi nukutella lasta silmät ristissä puoliltaöin...

Lisäbonuksena illan rauhoittamisessa on se, että kuulemma monet uniongelmaiset lapset alkavat nukkua rauhallisemmin ja määrällisesti enemmän kun heidät saa illalla nukahtamaan aikaisemmin.
 

Yhteistyössä