Tuo unikoulu on oikein hyvä, jos haluaa yöheräämiset pois. Yleensä kun lapsi oppii itse nukahtamaan, niin yöheräämiset jää pois, sillä usein heräilyhän johtuu siitä, että lapsi herää eikä osaa/malta/uskalla nukahtaa itse. Tuohon unikouluun on aika tarkat ohjeet siinä kirjassa,mut voithan toki koittaa näillä minunkin tiivistetyillä ohjeilla. =) ja vauvoja on eri tempperamenttisia, niin niitä ohjeita pitää usein hieman soveltaa itselle sopivaksi. Minkä ikäinen teidän vauveli on? Jos haluat vieroittaa tutista, niin sehän käy siinä samalla. Ihan kivahan se on, jos tutti rauhoittaa, mut se voi tosiaan muuttua aika rankaksi, jos tunnin välein saa yöllä laittaa tutin takaisin suuhun. Meillä ei koskaan ole tutti kelvannut ja enää en viitsi siihen opettaa (vauva kohta 8kk). Tuossakin unikoulussa lähdetään siitä, et lasta koitetaan rauhoittaa ensin silittelemällä ja jos mikään muu ei auta, niin sit otetaan syliin. Vauva ei välttämättä herää siihen, jos sen ottaa olkapäätä vasten. Mut jos herää, niin sen pitäisi kyl nukahtaa takaisin aika nopeaa. Meillä poika ei millään tahtoisi herätä yöllä kesken unien (jos esim vaipan vaihtaa, niin kova huuto ja heti nukahtaa takas, kun sänkyyn pääsee). Mut voihan sitä tuttiakin käyttää, jos se toimii. Kirjassa vain suositellaan jättämään tutti melko aikaisessa vaiheessa pois. Mut siihenkään ei varmaan ole mitään tiettyä sääntöä. Jokainen tekee niin kuin parhaaksi näkee. =) 6-7kk iässä se tutin vieroitus käy ilmeisesti helpommin kuin sitten 1-2v iässä... (?) Ainakin tuo nukahtamaan opettaminen sujuu helpommin, kun lapsi ei ole vielä kovin kookas, sänky on yläasennossa eikä lapsi osaa kävellä ym.
Meilläki poika heräs joskus jokelteleen yöllä, mut tein niin, et menin hätiin vasta kun alkoi kuulua hätäitkua. Usein vauva nukahtaa takas uudestaan. Ja vaikka se hieman huuteleekin, niin se ei haittaa. Mut jos itku yltyy hätäiseksi, niin toki pitää mennä apuun. Meillä vauva nukkuu eri huoneessa, niin en nykysin kuule kaikkia ähinöitä. En saanut aiemmin nukuttua, kun vauva jumppaili ja tuhisi yöllä. Nykyisin vauva ei tarvi mua yöllä, kun nukkuu yöt putkeen, niin oma huone on tosi hyvä juttu. Poika siirtyi n. 6kk iässä omaan huoneeseen. Meillä mies nousi parina yönä rauhoittelemaan vauvaa, niin jäi viimeinenkin yösyöttö pois. Ja mies malttoi kuunnella sitä itkua yöllä pari minuuttia ennen kuin meni hätiin. Itse nukuin eri huoneessa korvatulpat päässä. Usein lapsi oli kuulemma nukahtanut itse takas. Mut alussa kannattaa ehkä mennä hätiin ja kokeilla vaikka tuota nostelua. Siihen voi eka kerralla mennä 30min-1h.. mut seuraavana päivänä pitäs olla jo paljo helpompaa. Sitten kun vauva oppii rauhoittumaan ja uskoo, et kyllä se vanhempi tulee, jos oikea hätä tulee, niin sitten voi antaa sen hieman huudella. Riipuu vauvasta ja siitä kuuluisasta tempperamentista.
Mut se hätähuuto ja protestihuuto pitää oppia erottamaan, ettei vauva paniikissa itkeskele. Sen kyl oppii aika nopeaa erottamaan. =) Jotku ei protestoi ollenkaan, mut usein yli 6kk ikäinen osaa jo selkeästi kiukutella.
Joillakin on vain sitten semmoinen tyyli, et ne huutelee isolla äänellä ennen kuin nukahtaa. Toiset taas laulaa unilaulua. Meidän yliaktiivinen vauveli ei meinannut antaa periksi, mut nykysin jää sänkyyn onnessaan ja nukahtaa itse.
Ensimmäisen kuukauden aikana huuteli aika paljon ennen kuin nukahti. Mut sekin on jäänyt pois. paitsi nyt on vissiin joku hampaidentyöstämis kausi, kun päiväunille ei tahdo rauhoittua... mut näitähän tulee..
päivärutiinit auttaa sitten päiväunien kanssa suuresti. meillä lapsi nukkuu kaikki unet sisällä omassa sängyssä, kun ei oikein mahdu enää rattaisiin. mut nukahtaa toki niihinkin, jos vaikka kaupungilla käväsee ym. 1-2vkoa tuossa unikoulussa suunnilleen meni. mut se voi vaihdella tosi paljon. Toivottavasti näistä neuvoista on jotain apua. =)