Toimitus kysyy: Vitamiineja lapsille?

Hei!

Teemme Kaksplussaan juttua vitamiinien, ravintolisien ja rohdosvalmisteiden käytöstä lapsiperheissä. Kaipaisimme kokemuksianne seuraavista aiheista:

1. Annatko lapsillesi vitamiinivalmisteita, ravintolisiä tai rohdosvalmisteita (esimerkiksi d-vitamiinia, maitohappobakteerivalmisteita, omega-3-valmisteita) tai terveysvaikutteisia elintarvikkeita?
2. Jos annat lapsillesi em. tuotteita, mitä ne ovat? Millä perusteella olet valinnut ne? Kauanko olet käyttänyt niitä? Mitä hyötyä niistä mielestäsi on?
3. Jos et anna lapsillesi em. tuotteita, miksi et?

Mainitsethan vastatessasi lapsesi/lastesi iän. Kommentoi tähän ketjuun. Kiitokset!

Nina Erho
Toimittaja, Kaksplus
 
"Logotar"
Tyttö on 3v ja poika kohta 3kk.

1. Tyttö saa päivittäin (tai silloin kun muistan antaa)

20µg D-vitamiinia
1 tbl sinkkiä
1 kapseli kalaöjyä
1 kapseli maitohappobakteeria

toisinaan juodaan gefilus-mehua.

poika saa D-vitamiinia tippoina, 14µg tällä hetkellä.

2. Valmisteet tytöllä ovat D-pearls, Biomedin Biozinc, Bioteekin probiootti plus ja norjalainen Omega-3 valmiste. Poika saa Disney D-tippoja.

D-vitamiinin valitsin koska se on öljypohjainen ja sisältää D3-vitamiinia, sinkkitabletti ei ole paras mahdollinen mutta se on pieni lapsen niellä, kalaöljykapselit ostin vain mitä sattui olemaan ja tuo Probiootti plus oli sellainen jota luontaistuotemyyjä suositteli. Pojalle Disneytippa siksi että se sisältää vain kookosöljyä ja d-vitamiinia, ei turhia lisä- ja säilöntäaineita.

Tyttö on syönyt valmisteita varmaan toista vuotta jo, aloitimme ne sairastelukierteen aikana vahvistamaan puolustuskykyä. En tiedä onko nämä vai ikä tehneet tehtävänsä ja tyttö on ollut tosi vähän sairaana viimeisen reilun puolen vuoden aikana. Ennen sairaana oltiin lähes joka viikko.
 
Meillä ruvettiin antamaan junior multivitaa n. kuukausi sitten ( poika 2v. )
ja on syönyt jo vuoden päivät ( silloin tällöin ) Kidius-jugurttia, siksi että saa
tuota vastustuskykyä. Mielestäni ovat hyviä ja toimivia tuotteita. Meillä
myös 12 vuotias poika joka syönyt noita tuotteita jo monta vuotta ja eipä
hän juurikaan ole sairastellut.
 
1. Kolme vanhinta (10v, 7v ja 2v) saavat päivittäin monivitamiinitabletin (jossa myös d-vitam.), maitohappobakteeritabletin sekä kalaöljykapselin. Vauva 2kk saa d-vitamiinin ja maitohappobakteerin tippoina.

2. Tuotteet ovat Multitabs Mini, Nappula-kalaöljy ja Relatabs. Vauvalla D-tipat ja Rela-tipat. Isommat ovat saaneet noita jo muutaman vuoden. Tuon monivitamiinin valitsin, koska tabletit ovat pureskeltavia ja lapsille hyvänmakuisia. Kalaöljy valittu lapsille sopivana. Maitohappobakteeri valittu myös pureskeltavan muodon takia. Sairasteltu meillä ei juurikaan ole sen jälkeen, kun noihin siirryttiin. Kaikki lapset ovat huonoja syömäänkin, joten monivitamiini on paikallaan.

Vauvan tipat on valittu ihan vaan kokeilemalla, mikä vatsalle passaa.
 
Viimeksi muokattu:
"vieras"
Lapset 3 ja 6.

Nuoremmalle annan monivitamiinia, koska ei oikein syö mitään vihanneksia. Molemmat syö D-vitamiinia 10 yksikköä (ei löydy näppikseltä merkkiä...) Gefilusta syövät myös kuten me muutkin, toivottavasti siitä saisi vastustuskykyä.

Muita en ole katsonut tarpeelliseksi, syömme normaalia monipuolista ruokaa. Neuvolan ohjeiden mukaan mennään suurin piirtein.

Hyödystä en osaa sanoa, mutta eipä kai noista haittaakaan ole.
 
"Vieras"
Meillä tyttö 4-v saa yhden lasten Multivitan päivässä. Lisäksi annan hänelle kolme kertaa viikossa Sanasol d-vitamiinitabletin suositusten mukaan, vahvuutta en muista.
Hyödystä en minäkään osaa sanoa, haluan varmistaa vitamiinien (erityisesti d) riittävän saannin. Meillä ei sairastella, viime talvena on viimeksi oltu hoidosta pari päivää pois lievän kuumeen takia.
 
1. 8kk ikänen poika saa päivittäin d-vitamiinia ja maitohappobakteerivalmistetta.

2. 2vkon iässä alotettiin d-tipat ja 1kk iässä maitohappobakteerivalmisteet. Vaihtelevasti menee riippuen apteekin valikoimasta D-tipat ja Biophilus dropsit/Rela dropsit tai Gefilus-tipat jossa on D3 vitamiini samassa. Gefilus-tipat on ehdottomasti paras nuista kun d-vitamiini on samassa ja tuote säilytetään huoneenlämmössä.

Maitohappobakteereista on varmasti ollu hyötyä. Poika on sairastanut ainoastaan yhden flunssan, joka oli muutamassa päivässä jo ohi. Mahatautikin pysyi poissa, vaikka minä sen sairastin.
 
Poika 6v ja tyttö 9,5v
1. Annan satunnaisesti gefilus kapseleita ja gefilus jogurtteja.
2. Gefilus basic kapseli ja gefilus kidius tuotteet. Olen omalla kohdalla huomannut, että ne vähentävät masuvaivoja ja lisäävät vastustuskykyä. Monta vatsatautiakin jäänyt sairastamatta ja uskon sen johtuvan noista tuotteista.
3. Monivitaamineja annoin aikoinaan, mutta en enää. Pojalla tuli niistä huonovointisuutta ja ihan huimaustakin. Varma en voi olla, että tuosta johtui, mutta kun ne junior multivitat jätettiin pois katosivat oireetkin.
 
MrsO
Meillä lapset saa vitamiineja, lasten multitabseja.

Ennen muksut sai pelkästään D3-vitamiineja, mutta meidän kaksvuotiaalle maitoallergikolle piti alkaa vitamiineja syöttää (neuvolan ohje) niin sama se oli antaa sitten kaikille samaa.
 
"Juliet"
Lapset 15, 11, ja 8 kk. Annan D-vitamiinia tippoina, lisäksi maitohappobakteeri-monivitamiinitabletin ja helokkiöljyä. D-vitamiinia neuvolan ym suosituksesta koska Suomessa asumme, monivitamiinia koska lapset harrastavat liikuntaa eikä pieni lisä pahaa tee muutenkaan vaikka syömmekin terveellisesti, saa samalla suoliston hyvää bakteerikantaa ylläpidettyä. Helokkiöljyä siksi että perheessä atopiataipumusta.
 
v
D-vitamiinia tabletteina, en mitään muuta. D-vitamiinia annan ihan neuvolan suosituksesta, pakkaus on valittu apteekin ohjeistamana. Mitään muuta en koe lapseni tarvitsevan, kaiken muun saa monipuolisesta ravinnosta. Toisaalta myös niin päin, että vitamiini- ja lisäravinnevalmisteissa on monia aineita joista on enemmän haitta akuin hyötyä, niin lapselle kuin aikuisellekin.
 
1.Meillä poika 10.v. ottaa monivitamiini tabletin silloin kun muistaa ja pienempi poika 4kk saa d-tippoja ja maitohappobakteeria.
2.Monivitamiini valmiste meillä vaihtelee. Tällä hetkellä Eestistä ostettu marsimehe vitamiinid. Valittiin ne koska poika on niistä ennenkin tykänny. Käytetään talvikaudella ja otetaan aina kun muistetaan. Hyötynä on se ettei tuo poika ole pahemmin sairastellut.
D-tippoja käytetään neuvolan suosituksesta. Ja maitohappobakteeria otetaan että vatsa kestää päivittäisen antibiootti annoksen nyt ja tulevaisuudessa. Käytössä on näiden yhdistelmävalmiste Gefilus+D3- tipat. Tähän tuotteeseen päädyttiin ettei olisi montaa pulloa ja koska sen saa säilöä pöydällä (muistan antaa kun on näkyvissä). Nyt on käytetty n.3kk ja ainakin vielä vatsa toimii. :)
 
Meillä kolme lasta: 4, 2, ja 8 kk.

1) Isoille annan D-Active purutabs -vitamiinia 10-20 mcg. Lisäksi Kangavites monivitamiinitabletteja ja Eskimo Kids kalaöljyä teelusikallisen. Maitohappobakteereita otetaan kuureina, käytössä DDS+ tai Biolatte Original. Vauva saa myös vajaan teelusikallisen Eskimo Kidsiä, Disney D-vitamiinia 10 mcg ja DDS junior -maitohappobakteereita noin teelusikallisen.

2) D-vitamiinit ovat D3:sta. D-Active maistuu hyvältä, eikä siinä ole väriaineita. Nestemäinen D-vitamiini on kookosöljyssä, joka on mahdollisimman stabiili rasva. Eskimo Kids on tutkittu ja puhdas kalaöljy, jonka tuotantoprosessi on hyvin selvitetty. Lisäksi siinä ei ole keinomakeutusaineita ja makuna vain luonnollinen aromi. Kangavites on monipuolinen vitamiini, eikä sisällä keinotekoisia lisäaineita tai makeutusaineita. Maitohappobakteerit olen valinnut erittäin huolellisesti. ;)

3) Monivitamiinivalmistetta ei oteta, jos lapset syövät riittävästi kasviksia. Näin ei valitettavasti tapahdu joka päivä :(
 
"vieras"
Lapsi 4½v.

Itse aloitin maitohappobakteerien käytön raskauduttuani, koska halusin ennalta ehkäistä mahdollisia allergioita, perimä kun niitä on täynnä. Lisäksi käytin xylitol tuotteita säännöllisesti, kun olin lukenut sen voivan vaikuttaa korvatulehduksia ennaltaehkäisevästi.

Heti syntymän jälkeen lapsi sai Rela-tippoja ja olikohan d-vitol tippoja (en nyt ihan varma ole, mutta keltainen paketti oli)

Rela-tippoja sai 3v. saakka samoin d-tippoja ja lisänä oli Gefilus Kidius juotavat jogurtit ja purkkijogurtit, välillä Activiaa. Lisäksi sai kalkkilisää, koska maitoa ei imetyksen loputtua 1v10kk suostunut juomaan. Tietenkin käytössä on myös päivittäin xylitol-pastillit ja purkat, n.1v ne tulivat mukaan päivittäiseen käyttöön.

Nyt 4½v juo maito plus juomaa ehkä 4-6dl, lisäksi kalkkilisä jossa d-vitamiini mukana. Erikseen ei saa d-lisää. Edelleen Gefilus Kidius juotavat jogortit käytössä lähes päivittäin, muuteen vaihtelevasti tavallista jogurttia.

Lapsella todettiin kananmuna allergia vajaa 8kk vanhana, oireilut alkoivat jo muutaman kk ikäisenä. Käytössä myös ajoittain Ventoline evohaler, on atooppinen, mutta iho oireilut hyvin hallinnassa, jos vain ruokavalio pysyy tarkkaan munattoman. Eli muna allergia ei ole parantunut tai helpottanut, vaikka siedättää pitäisi, mutta ei vaan voi, kun reagoi välittömästi.

Uskon vakaasti maitohappobakteerien pienentäneen allergioiden määrää hänellä, koska me vanhemmat olemme molemmat allergikkoja ja lähes kaikilla sukumme jäsenillä on vaikeita oireita ja astmaa. Lapsen isällä on ollut paha lapsuusiän astma ja minulla oireilut aikuisiällä flunnssan yhteydessä ja siitepöly aikoina.

Pitkän imetyksen merkitystä en korosta, koska lapsemme on ollut vakuutusyhtiön mukaan erittäin sairas 2-3v. kun aloitti päivähoidon päiväkodissa. Vakuutusyhtiö eväsi meiltä 2½v vanhana haettua vakuutusta lapselle. Silloin sairasteli vuoden aikana ehkä n.8 nuhakuumetta ja yhden keuhkokuumeen ja pari silmätulehdusta. Itse olen edellen sitä mieltä, että nämä kaikki johtuivat päivähoidon aloituksesta. Saman määrän olen työssäni pk:ssa havainnut lasten sairastelevan ensimmäisen vuoden aikana. Vauvana sairasteli aika vähän, ehkä pari nuhakuumetta ja yhden antibioottikuurin sai keuhkoputken tulehduksee, muuta ei ollut.

Ensimmäisen korvatulehduksen lapsi sai 3v. ja toisen heti perään eli kaksi on koettu toistaiseksi.

Monivitamiineja emme käytä, koska lapsi syö kasviksia ja hedelmiä päivittäin, marjoja tuoreena vain kausittain.
 
Meillä 4-vuotias tyttö saa päivittäin Minisun D-vitamiinia 10 µg ja Idoform-maitohappobakteereita 1 kapselin. Pian syntyvälle vauvalle aloitetaan varmasti normaalisti d-vitamiini Deetippa, vesiliukoinen vitamiini on sopinut meillä aikaisemminkin ja lisäksi aloitamme myös vauvalla varmasti maitohappobakteerit todennäköisesti RelaDropseina.

Sekä D-vitamiinit että maitohappobakteerit ovat käytössä terveyssyistä, d-vitamiini on hyvä vastustuskyvyn parantaja samoin kuin maitohappobakteerit. Lisäksi d-vitamiinia tarvitaan luuston hyvään kasvuun ja kehitykseen. Mielestämme tytön sairastelu on vähentynyt sen jälkeen, kun maitohappobakteerit on otettu käyttöön. :)
 

Yhteistyössä