Tiesitkö, että se miten kuluttaja hakee ruokansa kaupasta vaikuttaa ympäristöön enemmän kuin ruoan kuljetus kauppaan?

  • Viestiketjun aloittaja "vieras"
  • Ensimmäinen viesti
"vieras"
Täällä kovasti hehkutetaan lähiruoan puolesta, mutta kuinka moni tietää että laajemmassa mittakaavassa ympäristöön vaikuttaa enemmän se, millä tavalla yksittäinen kuluttaja hakee sen ruokansa kaupasta kuin se, kuinka kaukaa se ruoka on kauppaan tuotu. Yksi täpötäysi rekkalastillinen tavaraa tuottaa huomattavasti vähemmän CO2-päästöjä per tuote kuin se, että jokainen perhe hakee tuotteensa omalla autolla, vaikka matka olisikin lyhyt.
 
Omat jalat ja lähisiwat kunniaan :) Tosin siwan valikoimilla jos viikkokin pitää mennä niin alkaa mielikuvitus loppua, on vähän einespainotteista ruoka silloin, mutta onneksi prismakin on kevyen päiväkävelyn päässä ja siwasta haetaan vain hätätapauksissa ja silloin kun ollaan kipeinä tms.
 
halipupu harmaana
Meillä pulkka, pyörä ja jalat tuottaa aika vähän noita päästöjä ja lisäksi säästyy rahaa, kun ei viitsi ostaa kassikaupalla ruokaa "jos vaikka tarttis tyyliin" kun se pitää omalla lihasvoimalla viedä kotiin ja tuleehan siinä samalla vielä hyötyliikuntaa ja ulkoiluakin. Suosittelen kaikkille!
 
"vieras"
Näin!

Meillä on miehen työn vuoksi ihan pakko olla auto, mutta eipä sillä siiten muuten pahemmin ajella. Kaupassa käydään kävellen, meillä on tässä kilometrin säteellä K-Supermarket, S-market, Lidl ja Siwa sekä erinäinen määrä kivijalkapuoteja. Yleensä kerran kuussa käydään hakemassa Prismasta/Citymarketista isommat ostokset, kuten vessapaperipaalit, pesuaineet, jauhot yms. autolla, ajoitetaan tähän samaan syssyyn meidän vuoro kiikuttaa miehen mummo kauppaan.
 
pikkupiikkis harmaana
"vieras"
Totta kai sillä on vaikutusta. Mutta mistä se rekkalastillinen tulee? :)

Satamasta? Lentokentältä?

Ruoka on useimmiten matkannut vähän pidemmän matkan takaa, kuin vain yhden rekka-ajelun.
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";22793466]Totta kai sillä on vaikutusta. Mutta mistä se rekkalastillinen tulee? :)

Satamasta? Lentokentältä?

Ruoka on useimmiten matkannut vähän pidemmän matkan takaa, kuin vain yhden rekka-ajelun.[/QUOTE]

Kyllä kyllä, mutta siitäkin huolimatta rahtikuljetukset tuottavat paljon vähemmän kokonaispäästöjä kuin yksityisautoilu, jolla jokainen perhe käy hakemassa sen makkarapakettinsa. Kun niitä perheitä ja niiden autoja on satoja per yksi rekkalasti.
 
Me käydään autolla, kauppaan on n. 2,5-3km. Kerran tai kaks viikossa. Jotain pientä tarvittavaa ukko tuo töistä tullessaan (pyörällä), ja kesällä muutenki joskus käydään pyörällä kaupassa jos ei pidä kauhean paljo ostaa.
Mitään paikallisliikennettä ei täälä ole, vain nuo pitkän matkan bussit kulkee.
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";22793490]Kyllä kyllä, mutta siitäkin huolimatta rahtikuljetukset tuottavat paljon vähemmän kokonaispäästöjä kuin yksityisautoilu, jolla jokainen perhe käy hakemassa sen makkarapakettinsa. Kun niitä perheitä ja niiden autoja on satoja per yksi rekkalasti.[/QUOTE]

Jokainen perhe? Mutta eihän jokainen perhe käy kaupassa omalla autolla. Moni yhdistää kauppareissut työmatkoihin, tai käy kävellen/pyörällä kaupassa.

Kyllä lähiruokaa kannattaa suosia.
 
"Isä"
Näinköhän on...
Ruoan kuljetus kauppaan mistä? Polttoainetta palaa aika palio,ennenku tuote on kaupas ostettavissa. Eikä se kaupaskaan iliman enerjiankulua ole (valot,lämmitys,jäähdytys....jne)

Minä laitan auton lämpiämään sähköllä tunniksi ja täräytän sitte sen ison diisselin tulille varttitunniksi,ennenku lähren kauppaan. 15km/sivu on matkaa,mutta mitä väliä,kun te paremmat meettä kävellen.
 
V8
Onneksi en välitä päästöistä paskan vertaa. Koko ilmastonmuutos on vihreiden kusetusta. Toinen kylmä talvi osoittaa paskapuheeksi lämpenemisen. Maapallon elinajan säät ovat muuttuneet. Jos jotain halutaan säädellä on neekereiden ja aasialaisten holtioton kanimainen lisääntyminen.
 
"vieras"
Onneksi en välitä päästöistä paskan vertaa. Koko ilmastonmuutos on vihreiden kusetusta. Toinen kylmä talvi osoittaa paskapuheeksi lämpenemisen. Maapallon elinajan säät ovat muuttuneet. Jos jotain halutaan säädellä on neekereiden ja aasialaisten holtioton kanimainen lisääntyminen.
Sinä voit olla uskomatta ilmastonmuutokseen, mutta kuvitteletko todella, että tällä elämänmenolla tällä pallolla enää kauan on elämää? Luonto SAASTUU koko ajan, luonnonvarat hupenevat huimaa vauhtia, vedet pilaantuvat jne. Siinä aika helvetin sama, haluaako joku uskoa ilmastonmuutokseen vai ei. :D Mutta toki, jos ei lastensa tulevaisuudesta välitä, niin silloin kai se on ihan sama olla välittämättä päästöistä.

Naurettavaa kyllä olla uhraamatta ajatuksia tämän maapallon hyvinvoinnille.
 
"heppuli"
pakko käydä autolla ku lähin siwa o yht kaukana ku lähin isompi marketti eli 10km pääs ja ei en tod.mee kävelle enkä julkisillakaa ku ei niilläkää ni helpol täält korvest mennä!
 
Rollolainen
ninpä. edullisempaa on hkaea KERRALLA isompi määrä ja lähikauppaan mennä si kävellen tai pyörällä. Aika moni tääläkin mene LÄHIKAUPPAAN , onne meiltä on 1,5 kmAUTOLLA. pyörällä tai kävellen kyllä päääsee ihan yhtä nopeaan,ja tulee hyötyliikuntaakin
 
"vieras"
Meillä kauppaan lähes 30 km, joten kävelen sen vain kerran vuodessa joulun alla ja haen koko vuoden ruoat kerralla. Lisäksi salametsästämme jonkin verran omaan tarpeeseen.
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";22793579]Sinä voit olla uskomatta ilmastonmuutokseen, mutta kuvitteletko todella, että tällä elämänmenolla tällä pallolla enää kauan on elämää? Luonto SAASTUU koko ajan, luonnonvarat hupenevat huimaa vauhtia, vedet pilaantuvat jne. Siinä aika helvetin sama, haluaako joku uskoa ilmastonmuutokseen vai ei. :D Mutta toki, jos ei lastensa tulevaisuudesta välitä, niin silloin kai se on ihan sama olla välittämättä päästöistä.

Naurettavaa kyllä olla uhraamatta ajatuksia tämän maapallon hyvinvoinnille.[/QUOTE]

Naurettavaa on toisaalta tällaiset avaukset. Jos yhteiskunta pystyisi järjestämään kaikille sellaiset olot ja asuinpaikan, ettei tarvitsisi käytää mitään polttoaineilla toimivia kulkuneuvoja, niin sitten alkaisin ehkä ymmärtämään näitä syyllistäviä idioottiavauksia.
 

Yhteistyössä