Nähdäänkö täällä??
LEHDISTÖTIEDOTE
Julkaisuvapaa 1.10.2014
Potilaat jätetään hoitamatta, ministerit ja erikoislääkärit eivät välitä ja Valvira auttaa rajoittamalla lääkärien toimintaa
Suomessa on viimeisen vuoden aikana syntynyt vakava pattitilanne kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitokäytännössä, jonka seurauksensa sadat potilaat jäävät tällä hetkellä hoitamatta. Taustalla on kunnon kähmintää, jossa lääkärit ilmiantavat toisiaan ja Valvira rajoittaa lääkärien toimintaa. Lääkärit joutuvat nyt käymään oikeutta Valviraa vastaan. Valvira ei ole koskaan ennen rajoittanut lääkäreiden lääkkeidenkirjoitusoikeutta tällaisessa tilanteessa.
Tästä syystä järjestämme mielenilmaisut pe 3.10. Helsingissä ja Tampereella KUNNOLLISEN HOIDON puolesta.
Jotkut endokrinologit haluavat rajoittaa kilpirauhasen vajaatoiminnan erityishoitoa vain endokrinologeille. Paitsi että kilpirauhaseen erikoistuneita endokrinologeja on muutoinkin Suomessa todella vähän, tällä hetkellä potilaat eivät saa aikoja päteville lääkäreille edes jonottamalla. Siltikään endokrinologit eivät anna ohjetta, jonka avulla muut lääkärit voisivat hoitaa niitä potilaita, joille kilpirauhasen vajaatoiminnan peruslääke ei riitä. Potilaista vaikuttaa siltä, että yleislääkäreiden kädet on sidottu. Täten ihmiset jäävät siis hoitamatta ja he eivät saa edes omaa lääkettään.
Kantelujen ja Valviran vuoksi yleislääkärit eivät enää uskalla hoitaa kilpirauhasen vajaatoiminnan potilaita millään muulla lääkkeellä kuin kilpirauhasen vajaatoiminnan peruslääkkeellä (synteettinen T4-hormoni). Kudostasolla vaikuttava kilpirauhashormoni on kuitenkin T3, jota kiistelty lääke juuri on.
Suomen lääkärien ymmärrystä kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidosta kuvastaa hyvin se, että endokrinologiyhdistyksen puheenjohtaja vähättelee potilaiden tarpeita esimerkiksi vertaamalla T3-lääkettä kahviin (MOT-ohjelma 22.9.). Todellisuudessa T3 on meille elintärkeä hormoni. Myös Suomen Kilpirauhasliitto suhtautuu näiden potilaiden hoitotarpeeseen vähättelevästi lehdessään (Kilpi-lehti 3/2014). Pari kansanedustajaa on tehnyt kirjallisen kyselyn asiasta ministeri Huoviselle, joka ei ole edes vastannut kaikkiin kysymyksiin ja vastaus on muutoinkin ympäripyöreä ja hän puolustaa Valviraa. Huolestuneet potilaat saavat samanlaisia vastauksia ministeriöstä.
Tilanne on aiheuttanut sen, että potilaat hakevat lääkkeensä ulkomailta. Tämä kertoo siitä, että he uskovat T3-lääkkeeseen niin paljon, että käyttävät sitä jopa ilman lääkärin todellista valvontaa. Siinä vasta potilasturvallisuus onkin kohdallaan.
Järjestämme perjantaina 3.10. rauhanomaisen mielenilmaisun Helsingissä ja Tampereella. Toivotamme median tervetulleeksi paikan päälle uutisoimaan asiasta ja keskustelemaan kanssamme. Tavoitteenamme on saada tilanne ratkaistua ja kullekin heidän tarpeeseensa sopiva pätevä hoito.
Helsingissä mielenilmaisut pe 3.10. ovat klo 10 Valviran porteilla (Lintulahdenkuja 4) ja klo 12 Eduskuntatalon edessä. Tampereella tavoitat meidät torilta klo 10.30.
Kunnollista hoitoa mielenilmaisuryhmä
Faktaboxi
- 300.000 ihmistä käyttää Thyroxin-lääkettä (T4) Suomessa kilpirauhasen vajaatoimintaan. Vertailuna tähän, että esimerkiksi Suomen Syöpärekisterin mukaan noin 30.000 ihmistä sairastaa syöpää vuosittain (2012).
- Tuhannet ihmiset käyttävät T3-lääkettä joko yksin tai yhdessä T4-hormonin kanssa, tarkkaa tilastoa ei ole saatavilla.
-Synteettinen T3-hormoni on ollut markkinoilla 50-luvulta asti ja se on Yhdysvalloissa korkeimmassa turvallisuusluokassa, jonne vain harvat lääkkeet pääsevät.
- T3-hormonia sisältävien lääkkeiden kauppanimiä Suomessa on esimerkiksi Thybon, Liothyronin, Armour ja Thyroid.
Sanasto
Endokrinologi: erikoislääkäri, joka tutkii ja hoitaa hormoneja tuottavien elinten sairauksia.
Valvira: Laitos, joka hoitaa Soten valvontaa ja lupahallintoa, sekä niihin liittyvää kentän ja viranomaisten ohjausta.
T4: tyroksiini, inaktiivinen hormoni, joka muuttuu kudoksissa T3-hormoniksi
T3: trijodityroniini, joka on aktiivinen kilpirauhashormoni