Alkuperäinen kirjoittaja emmasofia:
Ihan mielenkiinnosta kyselisin, että sietääkö allergialapsenne mitään kaupan valmissoseita vai teettekö kaikki alusta alkaen itse... Huomasin vaan tällaisen meidän tytöllä, että on tainnut riisi alkaa tehdä oireita kun teen riisihiutaleista vellin. Ei mitään pahempaa, juuri poskien lehahtelua vähän rajummin ja vartalolla punottavia läiskiä... Mutta saa myös valmissoseita, lähinnä nyt possu/kasvis lihasosetta, mut myös muita joissa on riisitärkkelystä. Eikä tunnu kyllä oirehtivan niistä. Eli voiko lapsi sietää kuitenkin jonkin verran esim. riisiä tärkkelysmuodossa, mut vellit ja puurot aiheuttaa oireita??
Riisin vs. riistärkkelyksen sietäminen on lapsikohtaista. Luotettavin tapa on se vanha tuttu eli kokeilu. Järkeenkäypää voisi olla, että pieni määrä riisitärkkelystä muun ruoan joukossa ei aiheuttaisi oireilua mutta kannattaa seurailla tilannetta.
Riisien puhtauksissakin on tosiaan eroja. Meidän pojalle saatiin ruokavalioon riisi, jipii =) Käytetään Dr Kousan Risdiet riisihiutalaita, jotka on puhtaita muista viljoista. Kousan riisia saa Allermiinan lisäksi esim. joistakin luontaistuotekaupoista. Olisihan joku epäpuhtaampikin riisi saattanut sopia mutta halusin kokeilla riisin varman päälle ilman useampaa muuttujaa. Ruokakaupan vauvariiseistä Muksu taitaa olla maidoton ja gluteeniton, jos muistan oikein. Joskus myöhemmin saatan kokeilla jotain muuta riisia, kunhan ainakin tuo pojan kotimaisten viljojen tilanne selviää. Me ei olla kokeiltu vielä kotimaisia viljoja. Viljoista ruokavaliossa on hirssi ja tarkoituksena on kokeilla seuraavaksi tattaria. Niistäkin on puhtaat versiot vielä tässä allergiataipaleen alkupuolella.
Mä teen aika paljon tällä hetkellä soseita. Varsinkin kaupan liha-kasvissoseet sisältävät niiiin paljon kaikkea, että ne ovat haasteellisia kokeilla allergiselle lapselle. Yhdessä purkissa tulee helposti niin monta uutta ruokaa lapselle..., että sopivuuden arviointi on hankalaa.
Oikeastaan nyt kun on päässyt vauhtiin liha-kasvissoseiden teossa ja on oppinut tehokkaat rutiinit, niin liha-kasvissoseiden tekeminen on oikeastaan ihan mukavaa puuhaa =) Sen jälkeen kun joku ruoka-aine on julistettu sopivaksi, teen kyseistä ruoka-ainetta suuria määriä kerrallaan valmiiksi pakastettuina sopivina annoksina. En sekoita eri aineksia pakastamisvaiheessa vaan pakastan ne erikseen. Poimin sitten pakkasesta yhden liha-annoksen ja sille lisukkeen. Nyt sitten teen mikrossa lisäksi riisiä liha-kasvissoseannokseen. Nyt meillä on vadelmakokeilu menossa, jossa käytän pakkaseen tekemääni vadelmasosetta.
Ainoa valmissosepurkki on meillä tällä hetkellä Piltti aprikoosisose (sisältää tapiokatärkkelystä, C-vitamiinia ja hedelmäsokeria). Suunnitelmissa on kokeilla hedelmä-/marjapuolella seuraavaksi ehkä banaania (vielä hieman mietinnässä...). Jos banaani sopii, niin sitten kokeillaan Piltti banaani-tyrniä. Se sisältää myös tapiokatärkkelystä, jota on myös tuossa aprikoosisoseessa.
Ai niin, ja Semperin mustikkakokeilu jäi meillä sittenkin epäselväksi. Se meni tosi lupaavasti mutta päätettiin yhden illan huutokohtaukseen, ehkä liian hätäisesti.... Tehtiin tulkinta, että ei sopinut Semperin mustikkasose. Reilun vuorokauden kuluttua huomattiin, että pojallehan oli puhjennut yläetuhampaat yhtäaikaa ja ne olivat jo ihan riisinjyvän kokoiset. Nyt on sitten mietinnässä johtuiko sittenkin hampaiden puhkeamisesta se yhden illan huuto. Tarkoitus on jossain vaiheessa kokeilla mustikka uudellen ihan pelkkänä puhtaana mustikkana. Jos mustikka sopii ja lisäksi vadelma, voi jo todennäköisesti ottaa käyttöön esim. Muksun vadelma-mustikkasoseen, jossa on hedelmäsokeria, riisitärkkelystä ja C-vitamiinia.
Melkoista shakkipeliä nämä kokeilut ovat, kun samalla miettii että "jos tämä sopii, niin sitten voi kokeilla sitä ja sitä" jne.