Eteistakykardiat eli supraventrikulaarinen takykardia, SVT
Eteisten puolelta lähtevä nopealyöntisyys on tyypillisesti nuorten rytmihäiriö, joiden sydän on terve. Taustalla on sydämen sähköratojen synnynnäinen poikkeavuus, mutta sitä voi liittyä myös sydän- ja keuhkosairauksiin. Oireena on äkillisesti alkava ja loppuva tykytyskohtaus. Syke on yleensä 140-260 kertaa minuutissa ja tykytys voi kestää hetken, tunteja tai vuorokausia. Nopealyöntisyyteen voi liittyä huonovointisuutta, heikotusta, kipua tai ahdistusta rinnassa. Rytmihäiriö ei uhkaa potilaan henkeä.
Hoito
Akuutin SVT-kohtauksen voi potilas itse saada pysähtymään kiertäjähermon (vaguksen) ärsytyksellä. Lopetuskeinoja ovat:
-kaulavaltimon hierominen
-hengityksen pidättäminen
-Valsalvan keino (nenä kiinni - keuhkot täyteen - suu kiinni - voimakas puhallus suljettuja hengitysteitä vasten istuvassa asennossa 10-15 sekunnin ajan - vapautus)
-kyykistyminen, makuuasento
-yskiminen,nieleminen,juominen
-kasvojen kastelu kylmään veteen
Akuutti SVT pystytään pysäyttämään tehokkaasti suonen sisäisesti annettavilla lääkkeillä, yleensä adenosiinilla. Muita lääkkeitä ovat kalsiumsalpaajat ja beetasalpaajat, joita voidaan käyttää myös estolääkkeenä. Parantava hoito nykypäivänä on poikkeavan sähköradan tuhoaminen sydänkatetrilla. Se edellyttää ensin rytmihäiriön perusteellista selvittämistä elektrofysiologisilla tutkimuksilla, joita tehdään suurimmissa sairaaloissa. SVT ei vaikuta elinikään.
Liikunta
Liikunnalle ei ole mitään rajoituksia, jos SVT rytmihäiriötä ei ilmene rasituksessa. Jos rytmihäiriön taustalla on sydänsairaus, rajoitukset tulevat sen perusteella.