Plaaaplaaa höhAlkuperäinen kirjoittaja Aamuäree:Tää on nyt taas semmoinen kysymys että moukka suomalainen ei nyt vain voi tykätä siitä kahvista. Kun siitä on väärin tykätä kun se on pahaa.
Vai?
Lähinnä sillä, että ilmainen/halvin kahvi on aina se, mitä suomalaiset tuppaavat juomaan.Alkuperäinen kirjoittaja Aamuäree:Niin ja miten tämä 'ABC:n ilmainen jälkiruokakahvi' liittyy siihen paahtoasteeseen mistä nyt puhut?
Tosin siten että on sitä vaaleampaa paahtoa arvatenkin, mutta että oikein 'ilmainen jälkkärikahvi', ja vielä absilla......
Ei makuasioista voi kiistellä. Kysymys on siitä, että miksi täällä Suomessa juodaan vaaleampaa kahvia kuin missään muualla maailmassa?Alkuperäinen kirjoittaja Aamuäree:Tää on nyt taas semmoinen kysymys että moukka suomalainen ei nyt vain voi tykätä siitä kahvista. Kun siitä on väärin tykätä kun se on pahaa.
Vai?
Ei aina!Alkuperäinen kirjoittaja Tunkion kukko ilman munia:Lähinnä sillä, että ilmainen/halvin kahvi on aina se, mitä suomalaiset tuppaavat juomaan.Alkuperäinen kirjoittaja Aamuäree:Niin ja miten tämä 'ABC:n ilmainen jälkiruokakahvi' liittyy siihen paahtoasteeseen mistä nyt puhut?
Tosin siten että on sitä vaaleampaa paahtoa arvatenkin, mutta että oikein 'ilmainen jälkkärikahvi', ja vielä absilla......
Ja se on aina sitä vaaleaa paahtoa.
No miksi?Alkuperäinen kirjoittaja Tunkion kukko ilman munia:Ei makuasioista voi kiistellä. Kysymys on siitä, että miksi täällä Suomessa juodaan vaaleampaa kahvia kuin missään muualla maailmassa?Alkuperäinen kirjoittaja Aamuäree:Tää on nyt taas semmoinen kysymys että moukka suomalainen ei nyt vain voi tykätä siitä kahvista. Kun siitä on väärin tykätä kun se on pahaa.
Vai?
Musta tossa HS:n jutussa ei nyt ihan siitä ollut kyse.Alkuperäinen kirjoittaja Aamuäree:Tää on nyt taas semmoinen kysymys että moukka suomalainen ei nyt vain voi tykätä siitä kahvista. Kun siitä on väärin tykätä kun se on pahaa.
Vai?
No ei jutussa, mutta tässä ketjussa kyllä. Kai.Alkuperäinen kirjoittaja persvakoonasana:Musta tossa HS:n jutussa ei nyt ihan siitä ollut kyse.Alkuperäinen kirjoittaja Aamuäree:Tää on nyt taas semmoinen kysymys että moukka suomalainen ei nyt vain voi tykätä siitä kahvista. Kun siitä on väärin tykätä kun se on pahaa.
Vai?
No varmaan kyse on puhtaasti tottumuksesta ja perinteestä ja niiden myötä tulleesta makutottumuksesta - ihan niin kuin muuallakin maailmassa ihmiset juovat kahvinsa omien tottumustensa mukaisesti.Alkuperäinen kirjoittaja Tunkion kukko ilman munia:Ei makuasioista voi kiistellä. Kysymys on siitä, että miksi täällä Suomessa juodaan vaaleampaa kahvia kuin missään muualla maailmassa?Alkuperäinen kirjoittaja Aamuäree:Tää on nyt taas semmoinen kysymys että moukka suomalainen ei nyt vain voi tykätä siitä kahvista. Kun siitä on väärin tykätä kun se on pahaa.
Vai?
Mulle tuli sama mieleen kun noita ap:n viestejä luen.Alkuperäinen kirjoittaja evita:Sain sen käsityksen, että sinusta on jotenkin ongelmallista, että suomalaiset juovat enimmäkseen vaaleapaahoista kahvia. Onko se todella ongelma?
Mä yritän laittaa ihmiset ajattelemaan itse. En anna heti vastausta lapsillekaan, vasta tovin päästä, kun he ovat ise yrittäneet pohtia asiaa. Ei kai muuten synny edes keskustelua?Alkuperäinen kirjoittaja Aamuäree:No miksi et voi kertoa sitä nyt sitten heti suoriltaan?
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Kahvi+muuttuu+tummemmaksi+Suomessakin/1135244032386Isot paahtimot selittävät suomalaisen kahvin vaaleutta täkäläisellä pehmeällä vedellä, joka uuttaa maut parhaiten vaaleasta kahvista. Pauligin ja Meiran mukaan Suomessa on "maailman parhaat raaka-aineet", joissa ei ole makuvirheitä. Niinpä kahveja ei tarvitse "peittää tummaksi" paahtamalla.
Ymmärtääkseni kofeiinipitoisuus on papulajikkeesta riippuvaa, ei niinkään paahdosta. Esi Robusta on melko korkean kofeiinin papu.Alkuperäinen kirjoittaja Tunkion kukko ilman munia:Sodan jälkeen Suomessa oli pula-aika ja kaikki kortilla. Kahvipaahtimot keksivät, että paahtamalla kahvipapuja vähemmän kuin normaalisti pavuista saadaan suurempi määrä kahvijauhetta. Ennen sotaa Suomessakin nautittiin tummepaa paahtoa kuin sodan jälkeen.
Kahvipavut kutistuvat paahtoprosessissa, joten sitä pienemmäksi ne menevät, mitä enemmän paahdetaan. Jättämällä paahtaminen lähes puolitiehen, saatiin vähäisestä papujen määrästä enemmän kahvijauhetta. Suomalaiset ovat tottuneet tottuivat tähän "pula-ajan" kahviin, jota myydään nykyäänkin Suomessa 97%.
Vaalean paahdon huonot puolet:
-liikaa parkkihappoja, jotka saavat kahvin maistumaan kitkerälle ja aiheuttavat monelle vatsavaivoja
-kitkerä maku
Hyvät puolet:
-vaaleassa paahdossa on enemmän kofeiinia kuin tummassa paahdossa
-mydyimpänä paahtona se on usein kaikkein edullisinta
Alkuperäinen kirjoittaja Huspati Huta:Ymmärtääkseni kofeiinipitoisuus on papulajikkeesta riippuvaa, ei niinkään paahdosta. Esi Robusta on melko korkean kofeiinin papu.