Terveysintoilu johtuu varmaan siitä, että suomalaisessa ruokakulttuurissa on jo pelkästään mun elinaikanani tapahtunut melkoinen muutos. Italiassa on jo ammoisista ajoista lähtien käytetty sydämelle terveellistä oliiviöljyä, kun taas Suomessa vielä 40 vuotta sitten kaikki paistettiin voissa. Suola yksistään ei ole mikään tappava myrkky, mutta kun se yhdistetään muihin epäterveellisiin ruokatottumuksiin, niin sitten on.
Se, mikä italialaisille on ruuassa ollut itsestään selvää jo vuosisatoja, jos ei jopa vuosituhansia, on suomalaiselle vasta muutaman vuosikymmenen ravitsemusneuvonnan tulos. Kannattaa myös muistaa, että ei tästä niin montaa vuosikymmentä ole, kun Suomessa sai esim appelsiineja kaupoista vain helmi-maaliskuussa.
Ylipainon ainoa syy taas on liian runsas energian saanti suhteessa energiankulutukseen. Kun ruokamäärät ovat lisääntyneet samaan aikaan kuin suo, kuokka ja Jussi on muuttunut lähiöksi, tietokeneeksi ja Jesseksi, niin tottakai ihmiset lihoo. Puhumattakaan kauppojen kaikista herkkuhoukutuksista.