Subjektiivinen päivähoito-oikeus

  • Viestiketjun aloittaja "Misu"
  • Ensimmäinen viesti
"Misu"
Voisko joku selventää mulle hiukan tuota otsikon aihetta. Ihan lyhyt kyllä, olet oikeassa tai ei, olet väärässä riittää mulle.

Onko siis niin että jos pienituloisena (tässä tapauksessa työttömänä) haluat laittaa lapsesi päivähoitoon, on lapsilla siihen oikeus ja tulojen pienuudesta johtuen voi lapset pitää siellä päivähoidossa maksutta / lähes maksutta?
 
"Misu"
Ainaisena subjektiivisen päivähoito-oikeuden puolustajana tuollainen seikka on jäänyt minulta täysin huomioimatta ja nyt kyllä aion tarkistaa kantaani asian suhteen.

Miksi jollakulla on oikeus hoidattaa lapsensa maksutta / lähes maksutta jos itse on kotona ja huokailee miten raskasta lasten kasvattaminen on? Mitä nämä ihmiset tekevät päivät pitkät kun lapset on hoidossa? Tämä ihminen jonka kanssa tänään keskustelin, ihmetteli miten jaksan hoitaa lapsiani kotona kun olisi mahdollista viedä ne hoitoon ja totesi vielä ettei harkitsekaan töihin menoa kun tällainen järjestelmä on olemassa! Aaaargh, tämä rupesi jo ärsyttämään!
 
"Lissu"
Tätä oikeutta käytetään härskisti. Pari vuotiaskin saatetaan tuoda päiväkotiin jo klo 7 aamulla ja toinen vanhemmista jatkaa uniaan kotona ja touhuaa kotona herättyään, mitä huvittaa. Lapsi on pitkän päivän hoidossa ja vanhempi/vanhemmat kotona työttöminä.
Päivähoitohenkilöstökin on kauhuissaan tilanteesta, mutta minkäs teet, kun se on lain mukaan sallittua.
Ymmärtäisin entisajan puolipäivähoitopaikat 4h/pv klo 9-13 yli 3 vuotiaille, mutta lapsen vieminen säilöön 8-10 tunniksi olisi kiellettävä!
 
Totuuksia
Subjektiivinen päivähoito-oikeus alkaa olla kaikista huonoin ilmiö , joka päivähoitoa on kohdannut.

Ainakaan ruuhkasuomessa ei enää riitä varoja pitää yllä järjestelmää, joka paisuu kuin pullataikina. Härskeimmät vanhemmat tosiaan tekevät niin kuin tuoss edellä on kirjoitettu. Lapsen parasta ei enää ajatella, kun kuvitellaan, että päiväkoti on olevinaan kaikissa tapauksissa välttämätön kasvun ja kehityksen kannalta.

Päiväkoti on pahimmillaan nimittäin hyvin ikäviä ilmiöitä lietsova paikka. Sen tietävät vain ne, jotka tunnista toiseen näkevät lasten stressin. Ja sitä stressiä totisesti yritetään vähentää kaikin keinoin, mutta kun keinot loppuvat silloin kun työntekijöitä on yksinkertaisesti liian vähän. Henkilökunnan määrä on määritelty sillä tavalla, että jokainen päivähoidossa oleva lapsi olisi erittäin, erittäin pärjäävä ja jaksaisi loistavasti. Mutta heitä on muutama prosentti lapsista.
 
[QUOTE="Lissu";27227169]Tätä oikeutta käytetään härskisti. Pari vuotiaskin saatetaan tuoda päiväkotiin jo klo 7 aamulla ja toinen vanhemmista jatkaa uniaan kotona ja touhuaa kotona herättyään, mitä huvittaa. Lapsi on pitkän päivän hoidossa ja vanhempi/vanhemmat kotona työttöminä.
Päivähoitohenkilöstökin on kauhuissaan tilanteesta, mutta minkäs teet, kun se on lain mukaan sallittua.
Ymmärtäisin entisajan puolipäivähoitopaikat 4h/pv klo 9-13 yli 3 vuotiaille, mutta lapsen vieminen säilöön 8-10 tunniksi olisi kiellettävä![/QUOTE]

Täällä saa lapsi olla hoidossa korkeintaan klo 8-15 mikäli toinen vanhempi on syystä tai toisesta kotona (oli se työttömyys, sairaus tai mitä hyvänsä).
 
Totuuksia
Alkuperäinen kirjoittaja nöppönen;27227896:
Täällä saa lapsi olla hoidossa korkeintaan klo 8-15 mikäli toinen vanhempi on syystä tai toisesta kotona (oli se työttömyys, sairaus tai mitä hyvänsä).
On ikävää, että käytännöt vaihtelevat paikkakunnan mukaan, tai sen mukaan, kuinka vahvasti päiväkodin johtaja kykenee laittamaan jarruja väärinkäytöksille :(
 
On ikävää, että käytännöt vaihtelevat paikkakunnan mukaan, tai sen mukaan, kuinka vahvasti päiväkodin johtaja kykenee laittamaan jarruja väärinkäytöksille :(
Minusta tuo voisi olla ihan valtakunnallinen säännös. Näin lapsi, jonka vanhempi on kotona, ei venytä kuitenkaan hoitajien päivää suuntaan eikä toiseen. Omakin lapsi on ollut hoidossa kun olin työtön, tosin hoitoaika 8-12 oli meille riittävä. Sovin työhaastattelut yms aina aamuille.
 
[QUOTE="Misu";27227051]
Miksi jollakulla on oikeus hoidattaa lapsensa maksutta / lähes maksutta jos itse on kotona ja huokailee miten raskasta lasten kasvattaminen on? Mitä nämä ihmiset tekevät päivät pitkät kun lapset on hoidossa? [/QUOTE]

Hei, yllätys: vähävaraisuus ja työttömyys sekä jaksamattomuus/arjenhallinnan ongelmat/masennus kulkevat usein käsi kädessä. Lapselle voi olla parempi olla päiväkodissa. Ei sillä ole tämän asian kanssa mitään merkitystä, maksaako perhe päivähoidosta vai ei.
 
"Lissu"
Kyse ei ole pelkistä verorahoista, vaan lapsien parhaasta. Lapset ovet todella stressaantuneita, kun ovat oppineet kyynerpäätektiikalla löytämään oman paikkansa isossa ryhmässä. Liian varhain lapsi joutuu taistelemaan paikastaan suuressa ryhmässä.
Kouluun tulevista lapsista huomaa kyllä tämän päiväkodin vinouttaman käytöksen. Lasta kun ei ole luotu kasvamaan 15-20 lapsen ryhmässä, jossa kaikki alla kouluikäisiä.
Liaskat vanhemmat etsivät kyllä aina selityksiä toiminnoilleen.
Mikään ei korvaa kotia, vaikka kuinka sitä selittäisi. Kodin pitäisi olla kyllä aika kamala paikka, jos päivähoito isoine ryhmineen, vieraine aikuisineen, vaihtuvine aikuisineen, meluineen, koko ajan rytmitettyine ohjelmineen, kiireineen....korvaisi kotihoidon. Kaiken lisäksi lapset herätetään aamuisin kesken unia lähtemään hoitoon. Jo kotona on heti aamusta hässäkkä päällä. Ei ihme, että lapsista suuri osa oirehtii.
 
Niin, päivähoitomaksut määräytyy tulojen mukaan. Työtyömänä se päivähoitopaikan pitäminen on miltei pakko, jos ei sitten ole tarkoitus jäädä pidemmäksi aikaa kotiin makailemaan tai käyttää tuota keinona hoitaa lasta kotona paremmilla tuloilla. Tietenkään päivähoitopaikan olemassaolo ei tarkoita että sitä pitäisi hyödyntää joka päivä tai pitkiä päiviä...

Meillä kuopuskin aloittaa päivähoidon alkuvuodesta 2v iässä vaikka itse jään kotiin vauvan kanssa. Omat tuloni ovat pienet mutta perheen yhteenlasketut tulot kuitenkin sellaiset että korkein maksu menee. Täällä tuossa tilanteessa lasta voi pitää hoidossa 9-15 välisen ajan, meidän tytöllä suunnitelmien mukaan noita päiviä tulee 2kpl/vko eli viikottainen hoitoaika jää 12 tuntiin.
 
  • Tykkää
Reactions: nöppönen
"vieras"
[QUOTE="Masa";27228020]Se koira älähtää johon kalikka kalahtaa.[/QUOTE]

:D meni kyllä aika kauas kalikka.
Tuloni ovat isot, maksan täysiä päivähoitomaksuja.
Näin yleisesti yrittäjänä olen sitä mieltä, että ihmisten pitäisi ottaa enemmän vastuuta omasta elämästään ja ratkaisuistaan.
Ymmärään kuitenkin, että joskus lapsella voi oikeasti parempi olla hoidossa vaikka vanhempi olisi kotona, riippuu niin lapsen iästä ja kotitilanteesta.
Ja entä sitten juopot/narkit/ muut itse itsensä yhteiskunnasta syrjäyttäneet. Tiedän kokemuksesta, että he kuormittavat julkista, veromarkoilla maksettavaa terveydenhuoltoa ja päivystyksiä todella paljon - jos esim. tehtäisiin rajaus, että tk:n ei päse hoitoon promilleissa niin hoitamatta voisi jäädä myös perheenisä, joka kerran kolmessa vuodessa vetää örvellyskännit, lyö päänsä ja saa aivoverenvuodon.
Kun hoidetaan oikeita ja tarpeellisia asioita niin hoidettavaksi tulee myös siipeilijöitä.
 
"Lissu"
Aina voidaan löytää selityksiä tarpeelle.
Itse kannatan kovasti sitä entisajan (3) 4-6 vuotiaille ollutta puolipäiväryhmää, jossa hoito oli klo 9-13 tai joissakin paikoissa 8-12. Äideille jäi kotona kauppa-, siivous-,pyykinpesu-, leipomisaikaa ja lapset saivat ikäistään seuraa, opetusta ja valvontaa. Se ei ollut mielestäni verorahojen hyväksi käyttöä. Mielestäni kotiin jäävät äiditkin jaksoivat lastensa kanssa paremmin, kun saivat kotiaskareensa hoidettua, ilman lasten jaloissa olemista ja jäi siinä äidille hieman joskus omaakin aikaa.
Edellä mainitun soisin vanhemmille ja lapsille, mutten edes 6 tunnin säilöön viemistä, silloin jos toinen vanhemmista on kotona. Päivän aloitusaikakin pitäisi olla näissä tapauksissa inhimillinen.. Tuo puolipäiväryhmä alkoi kaikilla puolipäiväläisillä samaan aikaan, joten sitä eivät vanhemmat määräilleet. Jos aamulla tarve oli esim. puolituntia aikaisemmin, siitä piti erikseen sopia, ja maksaa.
 
[QUOTE="Lissu";27228118]Aina voidaan löytää selityksiä tarpeelle.
Itse kannatan kovasti sitä entisajan (3) 4-6 vuotiaille ollutta puolipäiväryhmää, jossa hoito oli klo 9-13 tai joissakin paikoissa 8-12. Äideille jäi kotona kauppa-, siivous-,pyykinpesu-, leipomisaikaa ja lapset saivat ikäistään seuraa, opetusta ja valvontaa. Se ei ollut mielestäni verorahojen hyväksi käyttöä. Mielestäni kotiin jäävät äiditkin jaksoivat lastensa kanssa paremmin, kun saivat kotiaskareensa hoidettua, ilman lasten jaloissa olemista ja jäi siinä äidille hieman joskus omaakin aikaa.
Edellä mainitun soisin vanhemmille ja lapsille, mutten edes 6 tunnin säilöön viemistä, silloin jos toinen vanhemmista on kotona. Päivän aloitusaikakin pitäisi olla näissä tapauksissa inhimillinen.. Tuo puolipäiväryhmä alkoi kaikilla puolipäiväläisillä samaan aikaan, joten sitä eivät vanhemmat määräilleet. Jos aamulla tarve oli esim. puolituntia aikaisemmin, siitä piti erikseen sopia, ja maksaa.[/QUOTE]

Mitä jaksamiseen tulee, esikoinen oli aikanaan hoidossa 9-12 kun olin vauvan kanssa kotona. Tuo oli todella rasittava hoitoaika, ainoa joka sitä pelasti oli se että vauvan kanssa jatkettiin sitten avoimeen päiväkotiin tuoksi ajaksi ja kun haettiin isoveli hoidosta kumpikin lapsista oli syönyt ja nukahtivat päikkäreille.

Muuten olisi kyllä paljon helpommin saanut hommia hoideltua ja vapaammin liikuttua jos olisivat molemmat olleet kotona ja voitu järkätä aikataulut sen mukaan mitä halutaan.

Siksi en kuopuksen kanssa tuohon nyt rupea, mielummin ne kaksi 6h hoitopäivää viikossa millä välin kerkeän vielä vauvan kanssa jotain touhuta ja muut päivät sitten voidaan (isosisarusten kouluajat huomioiden) liikkua vapaasti.
 
"mmmm"
Tottahan se on, että on perheitä, joissa lapsen on parempi olla päiväkodissa. Mutta valtavan surullistahan se on... Koska silloin, kun perheessä on kaikki asiat kunnossa, niin onhan se ilmiselvää, että lapsen paras paikka on oma koti.
 
hurjalta tuntuu
Meillä lapsi on kuntoutuksen vuoksi päivähoidossa 7h/päivä 5 päivää viikossa. Maksamme puolet maksimisummasta, vaikka minä olen minimityöttömyystuella ja mies matalapalkka-alalla.
 
LRH
Ennen nykyistä kaikille sallivaa hoitoa oli sosiaalisista syistä mahdollisuus saada lapsi hoitoon, mutta ne asiat käsiteltiin tapauskohtaisesti. Niissäkään tapauksissa en kannata kokopäiväpaikkaa. Jos lapsen ei olisi hyvä olla kotona, kyseessä olisi huostaanotto, silloin kokopäiväinen hoito ei riittäisi, sillä sellaisissa tapauksissa lapsen ei olisi hyvä olla kotona lainkaan.

Ihmettelen kovasti päivittäistä 7 tunnin kuntoutusta. Jaksaisiko kukaan meistä aikuisista tuota. Vaikea uskoakaan, että kyseessä olisi vain kuntoutus.
 
[QUOTE="vieras";27230576]Millaista kuntoutusta sun lapsi saa? Musta toi hoitoaika on aika pitkä. Saako kuntoutusta myös päivälevon aikana vai riittäiskö hoitoajaksi esim. 8-12?[/QUOTE]

En ole edellinen kirjoittaja mutta jos omalla lapsella olisi kuntoutuksellisia tarpeita niin pitäisin häntä päiväkodissa 9-15 aikavälin, tarpeen mukaan sitten niin monta päivää viikossa kun tuntuu järkevältä.

Aikanani kuljetin lasta kuntouttavaan päiväoitoon 9-12 ja oli sen verran ärsyttävä aika että en todellakaan siihen enää rupeaisi. Joko siis lapsi jäisi ilman kuntoutusta tai olisi tuolla hoidossa pidempiä päiviä.

Kuntoutettavat lapsetkin ovat erilaisia ja joillekin säännöllisyys on tärkeää, ts päivät suht samanmittaisia. Jos kyse on lapsesta jonka hoitaminen on muutenkin raskasta niin en silloinkaan lähtisi pelkkiin muutamiin kuntouttaviin tunteihin päivässä vaan ottaisin tuon myös sen kannalta että siinä kerkeää itse (ja se kotona oleva pikkusisarus myös) saada vähän lepoa ja vapautta liikkua.

Aikanaan tuon kuntoutettavan lapsen kohdalla kysyin mahdollisuutta vaihtaa ne 15h (= 5x3h/pv) vaikka kolmeen 5h mittaiseeen päivään mutta ei onnistunut koska päiväuniaikaa ei laskettu kuntouttavaksi hoidoksi. Suosittelivat tuolloin mielummin ottamaan osapäiväpaikan milloin lapsi saisi olla hoidossa 6h/pv mutta en sitä halunnut ja siksi lähdettiin noihin 3h päiviin. Mutta kuten sanottu, enää ei lähdettäisi.
 

Yhteistyössä