Silent refluksista / ylireagointiako?

Heippa,

olen vajaa 3kk ikäisen pojan äiti ja huolissani mahdollisesta silent refluksista. Syntymän jälkeen poika alkoi saamaan painoa huonosti ja rintamaidon oheen otettiin Omneo-korvike. Osittaisimetyksellä ja ko. korvikkeella kasvua onkin tullut mukavasti, painoa nyt reilut 6kg ja pituutta 61cm.

Poika ei pulauttele (ei siis mitään kaarimaisia oksuja tms) mutta syö välillä rintaa tosi huonosti, päästää irti, lussuttaa hetken, päästää taas irti...pulloa ottaa välillä hanakammin, välillä taas ei ollenkaan. Röyhtäytän aina syötön jälkeen ja poikkeuksetta tulee kova röyhtäys, samalla kuulen kun maito "virtaa" ylös alas. Ulos sitä ei kuitenkaan juuri tule.

Ehkä suurin syy, miksi tännekin kirjoittelen, ovat rikkonaiset ja katkonaiset "päiväunet" (meillä voisi puhua päivähuudosta). Poika nukahtaa vajaassa minuutissa, nukkuu ehkä n. 30min minkä jälkeen saankin sitten käydä heijaamassa / vetämässä / hötkyttämässä vaunuja 5 minsan, 10 minsan välein. Uni katkeaa kimeään itkuun, (kipuitkuun?) eikä välillä auta heijaaminenkaan vaan joudun ottamaan pojan vaunuista olalle, jonne poikkeuksetta rauhoittuu. Unet vaan ei sitten enää välttämättä jatku.

Yöllä nukkuu suht hyvin ja pärjätään parilla syötöllä - ihmettelenkin että voiko tämä olla silent refluksin oireistossa mahdollista?

Poika hikottelee ja aivastelee usein ja putsaan nenää aikas usein myös. Yskii silloin tällöin. Sylkeä erittyy paljon ja syö mielellään nyrkkiää (tuttia ei huoli) Pullosta kun juo joutuu usein nielemään niin että kuuluu "klunk klunk" - ääni. Lattialla on alkanut viihtyä nyt paremmin, alkuun ei ollenkaan.

Kysyisinkin viisaammilta, onko syytä huolestua vai onko tämä vain kehitysvaihe joka menee ohi....

 
kerros mitä on silent refluks?

mulle ei tullu muuta mieleen omasta kokemuksesta kuin mites on korvien laita? voisko olla korvatulehdusta? Onko korvia kattonu lääkäri?
meillä oli tollasta just päikkärit vaikka ihmeen hyvin yöllä nukkuikin. Jos on nuhaa, aivastelee yms. Pulautus, oksennus on kans merkki / voi olla merkki korvatulehduksesta...
vaikka teillä ei kuulemma raja pulautusta tulekaan...
onks tätä ollu kauan?
tosiaan arvailuja vaan, ja tuo tuli mulle mieleen.

jos asia vaivaa eikä arki ns parane vie Korvalääkärille jolla on kunnon laitteet.
ite aattelen ett parempi katsoa kuin katua. Pari hukka reissua on tullut mutta useimmiten kuitenkin hyvä kun menin lääkäriin.

tsemppiä!

ehkä joku muu osaa auttaa lisää...
 
Moi

kiitti vastauksesta!

silent refluksi on takaisinvirtaus joka johtuu löysästä mahanportista (voi myös olla allergiaoire). Mahahappo nousee ylös ruokatorvea mikä aiheuttaa oireilua. Silent refluksi on tätä hapon nousua, mutta siihen ei liity pulautukset, minkä vuoksi tätä ei usein huomata.

Pojalla on ollut koko ikänsä tätä pätkänukkumista päivisin - allergiaa mietin ensin (siskollaan todettiin maitoallergia vuosikkaana), mutta kun iho on hyvä, kakka normaalia (suht löysää ja vähän vihertävää joskus, mutta voipi johtua korvikkeestakin) eikä sen kummempia oireita, niin ajattelin että josko tuo hapon nousu voisi olla syypää noihin rikkinäisiin uniin.

Täytyy miettiä tuo korvahommakin - luulisi vaan että se sotkisi yöt kokonaan?!?Ja ne on mennyt suht kivasti (koputan puuta...)

 
Nuo oireet kuulostavat erittäin tutuilta. Meillä on nyt 11 kk ikäinen poika, jolla todettiin silent-refluksilla oireileva maitoallergia noin puolen vuoden iässä.

Meillä nukuttiin huonosti päiväunia: oli pätkäunisuutta ja heräilyä. Oireina oli muun muuassa usein toistuvaa hikkaa, tukkoisuutta ja yskimistä. Meillä oikein näki joskus kun suuhun tuli nestettä ruokatorvesta (puklailtu ei kuitenkaan normaalia enempää ). Paljon oli nieleskelyä, kun poika nieleskeli ylöspäin vatsahappoja ja takaisinvirtaavaa maitoa alaspäin. Limapalleroita oli jatkuvasti nenän sieraimissa. Syömisvaikeuksia oli paljon. Ikään kuin pojalla oli ristiriita. Hän halusi juoda mutta päästi irti ja itki. Joskus joi selkä kaarella. Päivät oli usein pojan kantelua, koska hän ei viihtynyt lattialla eikä nukkunut hyvin päiväunia. Itkuisuutta oli päiväsaikaan paljon. Iltaisin oli pahimmillaan suoraan huutoa ja tukkoisuuskohtauksia. Nämä ovat ns. GER-huutoja, joissa tapahtuu pahimmat vatsahappojen nousut. Pystyasento tuntui helpottavan parhaiten itkuisuuteen ja huutoihin. Öisin nukuttiin, ihme kyllä, meillä hyvin jopa pahimpaan maitoallergiaoireilunkin aikaan. Meillä iho oli koko ajan hyvä ja kakkakin normaali!

Kyllä siis sinuna kovasti lähtisin selvittämään syitä kuvaamillesi oireilla. Musta ne vaikuttavat hyvinkin silent-refluksilta. Refluksia on sekä rakenteellista että allergista. Joillakin on yhtäaikaa kumpaankin lajia. Olennaista on, että refluksin hoito on hyvin erilaista sen syystä riippuen. Meillä se on ollut pääosin selvästi allergista, jolloin ilman kunnossa olevaa ruokavaliota ei tilanne ratkea. Erityiskorvikkeena meille sopii Neocate (ei ns. pilkotut erityiskorvikkeet).

 
Moi

suurkiitos vastauksesta Ahmutar! Miten teidän pojan kohdalla todettiin tuo refluksi? Kävittekö tutkimuksissa? Olen lukenut tuosta ph- mittauksesta eikä vaikuta oikein kivalta vauvan kannalta...toisaalta, jos sen perusteella selviää että kyseessä todella on ko. vaiva, lienee sen väärti.


 
Meillä todettiin refluksi, tai allergologimme viime kädessä vahvisti sen, ilman ph-mittausta. Oireet olivat niin selvät. Meillä aloitettiin Losec Mups -lääkitys, koska ruokatorvi oli mennyt jo niin huonoon kuntoon (ts. tuli ajoittain veriviiruja suusta...) ja viikko sen jälkeen aloitettiin Neocate. Jos Neocate ei olisi auttanut, oltaisiin tehty järeämpiä tutkimuksia kuten tähystystä rakenteellisen vian selvittämiseksi.

Meillä Neocate on ollut olennainen osa hoitoa. Pelkällä lääkityksellä ei pärjättäisi. Losec Mupsia on tarkoitus kokeilla ensin vähentää ja mahdollisesti jättää sitten kokonaan pois. Nyt aika on mennyt ruokavalion laajentamiseen (kokeiluihin) ja Kelan Neocate-korvaavuuksiin tarvittaviin valvottuihin altistuksiin allergiasta. Lääkityksen poistamiseenkin pitää varata oma aikansa.

Riippuen lääkäristä refluksidiagnoosin voi saada kyllä ihan ilman sitä ph-mittaustakin. Olennaista on alkaa selvittämään refluksin syitä ja syiden perusteella tehdä hoitosuunnitelma. Ph-mittaus joka tapauksessa todentaa vain sen refluksin olemassaolon, ei sen syytä. Jotkut lääkärit eivät tunne niin hyvin refluksin oireita, varsinkaan silent-refluksin, ja haluavat sitten sen takia sen ph-mittauksen.

Jos se ph-mittaus tarvitaan, niin ei se ole niin paha miltä kuulostaa. Itse letkun laitto on ikävin vaihe. Muuten useimmiten se vuorokausi mittarin kanssa menee hyvin eikä vauva huomaa sen letkun ja mittarin olemassaoloa.

Olettaen että refluksi olisi nyt vauvalla allergiaperäistä, olisi ehkä hyvä alku selvittää ruokavalion vaikutusta. Koska teillä on jo perheessä ollut allergiaa, niin onko teillä siltä ajalta hyvää lääkärisuhdetta? Mieluiten teille sopisi lääkäri/allergologi, joka ymmärtää refluksin ja suolioireisten allergioiden päälle.
 
Mellie,

viestisi olisi voinut olla kirjoittamani, niin tutulta kuulosti. Piti oikein lukea toiseenkin kertaan...

Reilun neljän kuukauden ikäisellä pojallani todettiin silent refluksi PH-mittauksella. Mittaus ei ollut lainkaan paha, kuten Ahmutarkin arveli. Ainoastaan sen laittamisen aikana poika itki, mutta muuten ei ollut moksiskaan. Mittalaitteen kanssa on lisäksi noin pienen kanssa helppo olla, kun ei lapsi pääse vielä itse liikkumaan ja laite voi olla vauvan vieressä vauvan loikoillessa/nukkuessa ja sylissä ollessa vanhempi voi pitää laitetta hihnassa olallaan.

Meillä epäillään rakenteellista syytä refluksiin ja aloitimme Prepulsid-lääkityksen. Ollaan käytetty vasta niin vähän aikaa, etten osaa sanoa vaikutuksesta vielä.

Minäkin suosittelen, että menette allergologille (vaikka kyse ei olisikaan allergiasta). He tuntevat taudin. Taudin diagnosointi on luonnollisesti vasta alku, että voidaan ylipäänsä aloittaa hoidon suunnittelu ja hoito. Mutta ainakin minulle se jo sinällään oli helpotus. Nyt ei enää tarvitse arvailla, mistä pojan itkut ovat johtuneet.

 
Meillä lapsella on myös refluksi ja korvikkeena meilläkin Neocate. Lisäksi lääkityksenä Losec Mups. Kannattaa ehdottomasti mennä allergologille, sieltä saa parhaan avun. Jos oireet on selkeät, ei sitä PH-mittausta välttämättä tarvita ja teillä noita perinteisiä refluksin oireita kyllä tuntuu olevan. Olellista on juuri pyrkiä selvittämään refluksin syy ja hoito tulee sitten sen mukaan. Meille ei tarvinnut tähystystä tehdä, koska erityiskorvike ja Losec Mups auttoivat. Usein on helpoista aloittaa selvittelyt allergioista, koska se ei vaadi järeitä toimenpiteitä vaan korvikkeen vaihdon ja usein homma alkaa selvitä sitä kautta.
 
Suurkiitos kaikille teille jotka vastasitte. Olenkin epäillyt, että tuo omneo ei välttämättä käy kun nuo päikkärit ovat niin repalaiset. Tänään on taas "nukuttu" kahdet päikyt, ekat vaunuissa joissa hirveätä huutoa n. 2 tunnin ajan ja toiset sisällä, 40 minsaa tasan eikä toivoakaan että nukahtaisi uudelleen. Sylkeä tulee myös koko ajan.

Onneksi meillä on hyvä allergialääkäri, tosin vähän matkan päässä mutta taidanpa varata ajan ja käydä näytillä pojan kanssa.

Kiitos vielä kun jaoitte kokemuksianne!
 
Nostan tämän kysymyksen esiin sillä seuraavat kohdat ovat kuin meidän päivämme ja mietin onko jo aiemmin epäilemäni silent refluks todella meilläkin oireena ja syynä moneen minua mietityttävään asiaan:

Poika ei pulauttele (ei siis mitään kaarimaisia oksuja tms) mutta syö välillä rintaa tosi huonosti, päästää irti, lussuttaa hetken, päästää taas irti...pulloa ottaa välillä hanakammin, välillä taas ei ollenkaan. Röyhtäytän aina syötön jälkeen ja poikkeuksetta tulee kova röyhtäys, samalla kuulen kun maito "virtaa" ylös alas. Ulos sitä ei kuitenkaan juuri tule.
Poika hikottelee ja aivastelee usein ja putsaan nenää aikas usein myös. Yskii silloin tällöin. Sylkeä erittyy paljon ja syö mielellään nyrkkiää (tuttia ei huoli) Pullosta kun juo joutuu usein nielemään niin että kuuluu "klunk klunk" - ääni. Lattialla on alkanut viihtyä nyt paremmin, alkuun ei ollenkaan.
Meillä erona tosin se että huolii tutin mutta ja nukahtaa se suuhun myös mutta hetken päästä alkaa yökkiä ja sylkee sen pois. Pullosta ei ole tarvinnut antaa vielä kovin usein mutta ne kerrat poika on syönyt hyvin siitä. Tutteli-korvike tuli ulos kaaressa ja Nan-korvikkeesta tuli oksentelun lisäksi kovat vatsakivut pariksi tunniksi. Nania sai 20ml silloin.

Räkää on nenässä joka aamu kauheat pallerot ja aamuyön syötön jälkeen on uni rauhatonta. Päiväunet meillä menee hyvin eikä poika huuda päivisin. Iltaisin on kovaa huutoa lähes joka ilta, eikä siihen tunnu vaikuttavan väsyneisyys tai nälkä.

Poika nieleskelee paljon ja ruokatorvea pitkin selvästi nousee jotain muttei tule ulos. Kuplia korkeintaan. Olen myös ihmetellyt kun ei sammasta ole vaikka syö litran maitoa päivässä. Liekö vatsahapot pitäneet kielen puhtaana?!

Kakka ei enää tule hyvin. Aluksi vauva kakkasi usein ja sitten muuttui ripulille, jota kesti muutaman päivän ja siitä eteenpäin on nyt kakkaaminen harventunut. Ensin tuli kahden viikon ajan 2 krt/vko, sitten kerran viikossa ja nyt enää kerran kahdessa viikossa. Rakenteeltaan kakka on vellimäistä, muttei väriltään sen kummempaa, ei vihreää eikä mustaa. Ilmavaivoja on pojalla paljon myös ja ne haisevat TODELLA pahalle. Näitä on nyt tullut lisääntymään päin parin viikon ajan.

*muoks Ikää nyt 2kk

Ja huomasin myös kyynärtaipeiden olevan kuivat ja punaiset eilen vaikka käytän mietoa pesuainetta eikä meillä ole kotieläimiäkään allergisoimassa.

**muoks Ja poika päästää välillä sisään hengittäessään kovan vinkaisun ikäänkuin jotain olin mennyt tai menossa väärään kurkkuun.


 
Alkuperäinen kirjoittaja VanamoBr:
**muoks Ja poika päästää välillä sisään hengittäessään kovan vinkaisun ikäänkuin jotain olin mennyt tai menossa väärään kurkkuun.
Nostan tätä keskustelua, kun bongasin tuon VanamoBr:n kommentin tuolta lopusta... Meillä reilu 7-kuukautinen, joka tekee juuri noin! Nyt vajaan viikon verran sitä on ollut.

Lääkäri käski tarkkailemaan ja neuvolatätikään ei tiennyt sanoa oikein juuta eikä jaata. Kuumetta ei ole, eikä myöskään nuhaa. Pientä kuivaa yskää esiintyy juuri tuon vinkaiseva sisään päin hengityksen jälkeen. Rajoittanut aika paljon ääntelyään ja jotenkin pidättäytyneempi, ei esim. kiljahtele entiseen tyyliinsä, ikään kuin siellä kurkussa olisi jotain hämminkiä.

Olisikohan meillä kysymys myös tuosta refluksista. Ei ole kyllä pienintäkään hajua, että mitä se tuon ikäisellä tarkoittaa ja miten se todetaan ja hoidetaan... Ja mitenköhän se tuosta vielä pahenee?
 
Moi
huomasin että olitte nostaneet tämän keskustelun. Eli ap päivittää: meillä nyt poika 1v3kk. Refluksi todettiin pH- mittauksella kun poika oli 4 kk ikäinen. Käyrästä oli selvästi havaittavissa happonousut, jotka muuten korreloivat suoraan heräämisten kanssa (kesken unien siis). Lääkkeeksi saimme Zantacin.

Zantac tuntui helpottavan oireita, mutta kävin kuitenkin kuukausi sitten lasten erikoislääkärillä näytillä, kun poika oli ollut pitkään jotenkin tosi itkuinen. Hän oli sitä mieltä että lääke vaihdetaan Losec Mupsiin ja katsotaan parin viikon päästä, onko muutosta parempaan tapahtunut. Ja nyt vaikuttaa siltä, että Losec on tehokkaampi. Poika ei enää röyhtäile, kurluttelee kyllä silloin tällöin ennenkuin nukahtaa ja nukkuu edelleen pääpuoli koholla...mutta ei ole mitenkään tuskainen tai itkuinen enää. Olen ikionnellinen! Ruoka maistuu hyvin, mutta juomisen kanssa on edelleen ongelmaa: poika ei oikein osaa nielaista juoksevia nesteitä. Myös kurkussa tuntuu olevan usein jotain häikkää. Näistä oireista lääkäri totesi, että lasten kirurgin täytyisi tsekata kurkun rakenne ja tehdä mahdollisesti tähystys jotta ruokatorven tilanne selviäisi.

Lääkäri kysyi myös, yskähteleekö poika öisin tai mennessään nukkumaan. Liittyy siis kuulemma refluksiin.

Leijonaäipälle: kannattaa hakeutua hyvän lastenlääkärin tai allergologin vastaanotolle jos epäilee refluksia. On nimittäin lapselle kivulias vaiva joka pitää tutkia ja lääkitä. PH- mittausta ei välttämättä tarvita, oireiden kuvaus saattaa riittää.

Voimia!
 
Minulla on 3kk ikäinen tyttö ja olen myös alkanut epäillä tätä refluksi-juttua.Nukkuu aamupäivän päikkärit vaunuissa hyvin (2-3h) ja toiset huonosti (n.1-2h) Muita unia ei halua enää nukkua ja yöunille mennäänkin jo 8-9 aikoihin. Öisin nukkuu mun vieressä 1-2h kerrallaan(nukahtaa tissille) ja tosi huonosti. Vääntelee ja kääntyilee ja piereskelee,nälkä ei varmaan ole kun ei auta tissikään. Päivisin on melkein koko ajan tyytymätön=itkee ja kitisee.Syöminen on juur sellaista kun joku kuvaili;haluais syödä muttei voi,riuhtoo ja vääntää itseään. Unien jälkeen on max.½h tyytyväinen. Nieleskelee tosi paljon koko ajan,pulauttelee vähän. Ja sen kuulee kun jossain päin kehoa "kurisee" nesteet. Rintamaidolla kasvaa,mielestäni ihan ok(ens vko lääkärinla). Olen yrittänyt antaa pullosta kaikkia kaupasta saatavia korvikkeita(luulin että merkilläkin voi olla väliä) mutta ei huoli/osaa syödä pullosta.Tuttia ei huoli myöskään.
Olen myös ajatellut että vaivat ovat ihan "normaaleja" mutta on tosi turhauttavaa kun mikään ei auta ja huomaa että pineen sattuu. Kateellisena kuuntelen kavereiden "helpoista" vauvoista jotka vaan syö ja nukkuu ja seurustelee.
Miten se ph mitataan ja onko muuta tapaa selvittää kyseistä vaivaa? Täytyykö mennä oikein allergologille vai riittääkö lastenlääkäri? Osaako joku suositella hyvää lääkäriä Porin seudulla?
 
Varsinais-Suomessa on Erkka Valovirta erinomainen lääkäri sekä lasten allergioissa että refluksissa. Ei ole omakohtaista kokemusta, mutta monet ovat kehuneet ja suosittelevat.

Ph-mittaus ei ole välttämätön. Asiantunteva lääkäri tunnistaa vauvojen/lasten refluksioireet kuvailuista ja tekee hoitosuunnitelman. Ph-mittauksessa laitetaan ohut letku nenän kautta ruokatorveen. Letku on laitteessa, jota kuljetetaan mukana (pieni reppu selkään). Laitteessa on mittari, joka rekisteröi ph-arvoja. Mittaus kestää 24 h. Useimmiten ollaan kotona laitteen kanssa ja merkitään paperille milloin lapsi on ollut makuulla, pystyssä, syö, oireita yms.
 

Yhteistyössä