Silent refluksista/ylireagointiako?! vol. 2

Nostan tämän kysymyksen esiin sillä seuraavat kohdat ovat kuin meidän päivämme ja mietin onko jo aiemmin epäilemäni silent refluks todella meilläkin oireena ja syynä moneen minua mietityttävään asiaan:

Poika ei pulauttele (ei siis mitään kaarimaisia oksuja tms) mutta syö välillä rintaa tosi huonosti, päästää irti, lussuttaa hetken, päästää taas irti...pulloa ottaa välillä hanakammin, välillä taas ei ollenkaan. Röyhtäytän aina syötön jälkeen ja poikkeuksetta tulee kova röyhtäys, samalla kuulen kun maito "virtaa" ylös alas. Ulos sitä ei kuitenkaan juuri tule.

Poika hikottelee ja aivastelee usein ja putsaan nenää aikas usein myös. Yskii silloin tällöin. Sylkeä erittyy paljon ja syö mielellään nyrkkiää (tuttia ei huoli) Pullosta kun juo joutuu usein nielemään niin että kuuluu "klunk klunk" - ääni. Lattialla on alkanut viihtyä nyt paremmin, alkuun ei ollenkaan.


Meillä erona tosin se että huolii tutin mutta ja nukahtaa se suuhun myös mutta hetken päästä alkaa yökkiä ja sylkee sen pois. Pullosta ei ole tarvinnut antaa vielä kovin usein mutta ne kerrat poika on syönyt hyvin siitä. Tutteli-korvike tuli ulos kaaressa ja Nan-korvikkeesta tuli oksentelun lisäksi kovat vatsakivut pariksi tunniksi. Nania sai 20ml silloin.

Räkää on nenässä joka aamu kauheat pallerot ja aamuyön syötön jälkeen on uni rauhatonta. Päiväunet meillä menee hyvin eikä poika huuda päivisin. Iltaisin on kovaa huutoa lähes joka ilta, eikä siihen tunnu vaikuttavan väsyneisyys tai nälkä.

Poika nieleskelee paljon ja ruokatorvea pitkin selvästi nousee jotain muttei tule ulos. Kuplia korkeintaan. Olen myös ihmetellyt kun ei sammasta ole vaikka syö litran maitoa päivässä. Liekö vatsahapot pitäneet kielen puhtaana?!

Kakka ei enää tule hyvin. Aluksi vauva kakkasi usein ja sitten muuttui ripulille, jota kesti muutaman päivän ja siitä eteenpäin on nyt kakkaaminen harventunut. Ensin tuli kahden viikon ajan 2 krt/vko, sitten kerran viikossa ja nyt enää kerran kahdessa viikossa. Rakenteeltaan kakka on vellimäistä, muttei väriltään sen kummempaa, ei vihreää eikä mustaa. Ilmavaivoja on pojalla paljon myös ja ne haisevat TODELLA pahalle. Näitä on nyt tullut lisääntymään päin parin viikon ajan.

*muoks Ikää nyt 2kk, paino on noussut hyvin sekä pituus. 7vko 6,230 kg ja 59,5 cm

Ja huomasin myös kyynärtaipeiden olevan kuivat ja punaiset eilen vaikka käytän mietoa pesuainetta eikä meillä ole kotieläimiäkään allergisoimassa.

**muoks Ja poika päästää välillä sisään hengittäessään kovan vinkaisun ikäänkuin jotain olin mennyt tai menossa väärään kurkkuun.
 
Kyllähän tuossa on hurjan paljon silent-refluksi oireita. Nieleskely, yskiminen, usein toistuva hikkailu, syömisvaikeudet, tukkoisuus, limapallerot nenässä, takaisinvirtauksen äänet, korinat yms. Refluksi on ihan kivulias vaiva, vaikka jotkut lääkärit ja neuvolan henkilökunta saattaa väittää että ei se vaivaa vauva tai että sitä ei voi hoitaa. Refluksikot ovat usein itkuisia ja se saattaa vaikuttaa myös nukkumiseen (heräilyt yms.). Refluksivaivaiset voivat olla huonoja viihtymään makuuasennossa, jossa refluksioireet pahenevat.

Refluksi voi olla allergista tai rakenteellista tai kumpaakin yhtäaikaa. Hoito on erilaista syystä riippuen. Jos on lieviä iho-oireita ja kakkaan liittyviä ongelmia myös, lähtisin liikkeelle allergiaepäilystä. Useimmiten syynä on maitoallergia ja mahdollisesti muita allergioita. Mieluiten jos vaan on mahdollista suosittelen hakeutumaan yksityiselle lasten allergologille. (Lastenlääkärit eivät useinkaan tunne tarpeeksi hyvin allergia- ja refluksiasioita.)
 
Moi

huomasin vasta että olit nostanut mun aloituksen, eli sen verran on meillä tapahtunut nyt että juttelin lääkärimme kanssa ja näkemättä edes poikaamme totesi että vahvasti refluksilta kuulostaa. Nyttemmin poika on aloittanut myös pulauttelun, eikä ole väliä sillä saako Omneota (meillä siis käytössä tämä korvike alusta asti) vai rintaa, yhtä paljon tulee ulos.

Lääkäri ohjeisti kokeilemaan Gavisconia, ostin sitä apteekista mutta en ole vielä aloittanut - täälläkin kyselin kokemuksia ko. valmisteesta. Pojalle tuli tässä välissä flunssaa, ja ajattelin että jos ja kun aloitamme tuon Gavisconin kokeilun, on parempi olla terveenä.

Kiinteistä lääkäri sanoi, että olisi parempi aloittaa heti neljäkuisena tuon pulauttelun ja refluksioirelun takia. Ennen tätä ajattelin kyllä että kävisimme näytillä.

Ja meillä siis poika ei juuri nuku päivisin (45min kerrallaan saattaa mennä, 1,5 h on jo luksusta) tai jos nukkuu, joudun käymään tooosi usein heijaamassa vaunua. Itkee mielestäni kipuitua. Yöt olleen rauhallisempia ja syö yöllä todella hanakasti. Nyttemmin on nimittäin alkanut kieltäytyä pullosta päivällä joten tankkaa yöllä.

Eräs mammatuttava muuten suositteli Thicken Up - tuotetta apteekista - onko joku kokeillut? pitäi osaltaa auttaa pulautteluun.
 
Mellie: Teillä hoitolinja on selvästi rakenteelliseen refluksiin. Rakenteelliseen refluksiin auttaa kiinteät, koska ne pysyvät paremmin vatsassa kuin neste. Gavisconia käytetään rakenteellisen hoitoon myös. Thicken Up paksuntaa maitoa tehden siitä kiisselimäistä, jotta se ei nousisi niin helpotta vatsasta. Nuo ovat toimivia keinoja rakenteelliseen löysyyteen, mutta allergista refluksia ne eivät helpota.

Meillä on kokeitu tuota Thicken Upia, mutta ei se auttanut silent refluksiin, joka oli allergiasta johtuvaa. Jos vika olisi ollut rakenteellinen löysyys, olisi siitä apua tod.näk. ollut. Oleellista on siis pyrkiä selvittämään refluksin syy, se määrää hoitotavan.
 
Alkuperäinen kirjoittaja NallePuh82:
Mellie: Teillä hoitolinja on selvästi rakenteelliseen refluksiin. Rakenteelliseen refluksiin auttaa kiinteät, koska ne pysyvät paremmin vatsassa kuin neste. Gavisconia käytetään rakenteellisen hoitoon myös. Thicken Up paksuntaa maitoa tehden siitä kiisselimäistä, jotta se ei nousisi niin helpotta vatsasta. Nuo ovat toimivia keinoja rakenteelliseen löysyyteen, mutta allergista refluksia ne eivät helpota.

Meillä on kokeitu tuota Thicken Upia, mutta ei se auttanut silent refluksiin, joka oli allergiasta johtuvaa. Jos vika olisi ollut rakenteellinen löysyys, olisi siitä apua tod.näk. ollut. Oleellista on siis pyrkiä selvittämään refluksin syy, se määrää hoitotavan.
`

Samat sanat täältä, että hoitolinja on suunniteltu rakenteelliseen refluksiin. Jos alkaa tuntumaan, että hoito ei tehoa tai jopa pahentaa tilannetta, kannattaa alkaa selvittämään allergista puolta refluksioireiluun.

 
Silent refluksista vol.2:ssa oli lainaus, joka olisi voinut olla mun kirjoittama meidän tytöstä (2kk)! Olen tänään menossa neuvolaan ja sain taas lisää varmuutta näistä keskusteluista siihen, että otan JÄLLEEN KERRAN (!!) neuvolatätin kanssa puheeksi tämän asian. Olemme lääkärilläkin olleet ja ihan fiksulta vaikutti, mutta ei liiemmin ottanut kantaa vaan vakuutteli, että normaalia on ja hyvin yleistä jne.
Kun nyt saisi ensi hätään kokeilla vaikka sitä Gavisconia. Ei ole kiva katsoa, kun tyttö kärsii!
 
Teikku: neuvoloissa on keskimäärin tosi huono tietämys refluksista ja allergioista. Ei siis ole hyvä jäädä sinne puljaamaan asiaa, jos eivät ota vakavasti. Myös osa lastenlääkäreistä valitettavasti tuntee huonosti refluksi- ja allergia-asioita. Joskus asiantuntevan lääkärin löytämiseen menee aikaa. Refluksi voi olla ihan allergiaoirekin. Meillä lapsella refluksi oli pääosin maitoallergian oire. Gaviscon toimii rakenteellisen refluksin tapauksessa. Tsemppiä sinullekin selvittelyyn! Kurjaahan se on nähdä oman lapsen kärsimystä ja sen pitkittymistä :snotty:
 
Kiitos NallePuh ja Ahmutar taasen kommenteista, en tajunnutkaan että rakenteellista refluksia lääkäri epäilee nyt tässä meidän tapauksessa. Itse olen tuntosarvet koholla mahdollisen maitoallergian takia koska esikoinen oli suolioireinen maitoallergikko (todettiin tosin vasta vuosikkaana, mistä lähtien korvikkeena Almiron Pepti joka toimi hyvin).

Teikku: Gaviscon on reseptivapaasti apteekista ostettavissa mutta annostus on tietty tsekattava lääkärin kanssa (meillä poika nyt 6,7 kg ja määrättiin 2-2,5ml joka syönnin jälkeen, yht n. 6-7 krt vuorokaudessa.) Tsemppiä - neuvolassa eivät tosiaan välttämättä tästä oireilusta tiedä sen ihmeemmin, ja usein kuuleekin tuota "vauvat nyt vaan itkee" tai "kaikki vauvat pulauttelee".
 
Kiitos kommenteista!!! Tällä kertaa tuntu, et ne neuvolassa edes vähän ymmärsi mun huolen ja murheen. Olin kyllä sisuuntunut täällä lukemistani keskusteluista et en päästänyt neuvolatätiä helpolla. Gavisconia nyt sitten hain...kokeillaan edes. Viidesti 1ml per päivä. Kuukauden päästä lääkärineuvola, et viimestään sillon katotaan jatkosta ja lääkäri ottaa kantaa.
Sitä on kaikesta niin varpaillaan, kun tyttö on meidän ensimmäinen. Ei voi tietää mikä mitäkin on :/
 
Mellie: Läheskään kaikki lääkärit eivät tiedä, että refluksi voi olla allergianoire. Monesti siis allergiaa hoidetaan rakenteellisena refluksina. Näin meille kävi ensin, kunnes vaihdoimme lääkäriä allergologiin. Kannattaa siis pitää allergia mielessä, koska teillä yhdellä sama vaiva on, tosin eri oireella.
 
Ajattelin päivittää tilannettamme, eli kävimme näytillä lastentautien erikoislääkärillä ja allergologilla, joka totesi heti että vahvasti refluksilta kuulostaa ja että ainoa tapa saada selvyys on ph-mittaus.

Asiassa ei kuitenkaan päästy eteenpäin, sillä lääkäri löysi pojalta märkivän välikorvatulehduksen :( joka tietty täytyy hoitaa ensin kuntoon. Nuhaa pojalla onkin ollut kohta pari viikkoa, ja yöt yhtä hulinaa, joten jotain tällaista epäilinkin - tosin kävimme näytillä eri lääkärillä muutama päivä sitten ja silloin korvat olivat vielä OK.

Ab-kuurin jälkeen joka tapauksessa käymme vastaanotolla uudelleen ja silloin mietitään tuo ph-mittauksen ajankohta.

Teikku, mikä teillä tilanne? Auttoiko Gaviscon?
 
Moi
mä hain apteekista ilman reseptiä (näin siis ainakin Espoossa). Farmaseutti oli kyllä vähän kyssärinä kun kerroin että tulee vauvalle. Jos kokeilet Gavisconia niin kantsii kuitenkin tsekata sen annostelu, tässä ketjussa kirjoitin aikaisemmin että meille määrättiin 2-2,5ml / kerta (poika silloin 6,7kg). Mä en ehtinyt tätä kokeilemaan nuhien ja korvatulehduksen takia ja nyt ootellaan pääsyä ph-mittaukseen jossa refluksia tutkitaan.
 
Hei! Lueskelin teidän juttujanne ja ajattelin tulla kysymään mielipidettä. Meillä nyt 9vkoa vanha pikkumies ja alussa huusi pitkälle yöhön eikä mikään auttanut, paitsi tietysti tissi hepotti oloa vähäksi aikaa ja kanniskelu. Joskus tuntui ettei pieni saanut henkeä koska jäykisti koko vartalonsa ja työnsi pään niin taakse kuin sai. Sitten jätin ruokavaliosta pois sitrushedelmät ja pojalta pois vitamiinin jossa oli sitruunahappoa makuna. Samoin pois jäivät suklaa ja pähkinät. Alettiin kylpeä joka ilta ja itkut helpottivat huomattavasti, mutta vieläkin tuli välillä kohtauksia ja yleensä heräsi itkemään unissaan. Alussa ei noussut myöskään paino ja nieleskeli paljon, mutta ei oksentanut. Suuhun nousi usein jonkin aikaa syötön jälkeen kirkasta nestettä jossa vähän maitoa mukana ja nenä tukkoinen aina välillä. Sitten puhuin meidän lastenlääkärin sijaisen kanssa ja ehdotti että kokeiltaisiin lääkitystä refluksiin. Auttoi ilmeisesti myös jonkin verran ja itkuja ei enää ole tullut kuin satunnaisesti. Nyt kuitenkin kuolaa tulee todella paljon ja yskii ja aivastelee päivittäin. Myös hikka tosi usein ja tuntuu kuin koko ajan mässyttäisi jotain suussa. Yöunet sujuvat hyvin, mutta välillä herää itkeskelemään ja vaikuttaa että jotain nousee ylös aina syönnin jälkeen, mutta se niellään. Selällään viihtyy hetken sängyllä, mutta mahallaan ei juuri ollenkaan. Asutaan siis ulkomailla ja kysyisinkin kannattaako teidän mielestänne mennä erikoislääkärille tutkituttamaan kunnolla vai kuunnella lastenlääkäriä jolla käymme, jonka mielestä normaalia pikkuvauvalle ja neuvoo vain hieromaan masua ja soittamaan klassista musiikkia?

 
Kyllä mäkin menisin erikoislääkärille näytille. Teillä kuitenkin oli jo joku lääkitys oireisiin? Pulautteleeko poika paljon? Meillä poika ei aluksi pulautellut ollenkaan, mutta nyt tulee isoja pulautuksia, jopa niin että siivoan välillä täällä lattioita...Meillä myös itkee unissaan, etenkin päivällä, eikä päikyistä siis yleensä tule oikein mitään. Poika viihtyy kanssa parhaiten pystyssä ja suorastaan inhoaa autonistuinta (eli lyhyetkin matkat ovat olleet tähän asti yhtä tuskaa sekä äidille että vauvalle.


 
Mäkin asioisin tuosta asiasta refluksista ja mieluiten myös allergioista ymmärtävän erikoislääkärin luona. Joskus, yllättävän useinkin, refluksi on allergista. Monet "tavan" lastenlääkärit eivät ymmärrä refluksia tarpeeksi ja eivätkä nimenomaan ymmärrä että se voi olla kivulias lapselle ja että sitä voidaan hoitaa. He kuittaavat sen takia refluksin olevan "vauvuutta", "normaalia" tai "ei vauvaa mitenkään vaivaavaa" yms.
 

Yhteistyössä