Sensuroitko?

Ei-curlingia
\
Alkuperäinen kirjoittaja 05.02.2007 klo 17:35 Chayenne kirjoitti:
Mun mielesta lastenkirjan sensurointi on tavallaan lapsen aliarvioimista. Mielestani lapsi kylla ymmartaa, etta kyseessa on satu ja pelottavien asioiden avulla han voi nimenomaan tyostaa tosielamankin pelottavia asioita. Siina mielessa minakin sensuroin, etta valitsen lapsille luettavat kirjat tarkkaan.

Iso peesi !
 
Kyllä joskus saatan hypätä jonkun sivun yli mutta se tehdään yhteistuumin tytön (3,5 v) kanssa. Jos minusta joku kohta tuntuu siltä että saattais pelottaa niin kysyn tytöltä, että pelottaako. Yleensä ei. Yhden kerran halus että ei lueta paria sivua, olikohan joku Koiramäki.

Mut harvemmin. Sen verran on jo muutenkin tullu valkattua noita kirjoja. Joulupukki toi Pekka Töpöhännän. Sellasen paksun missä ei ole kuvia. En ole vielä perehtynyt onko sopiva kirja ton ikäiselle.

Meillä muuten tykätään loruista. Ne on varmaan aika "vaarattomia".

Hyvä aihe. Jatketaan keskustelua! Kertokaa samal minkäikäisiä lapsia teillä on :)
 
En sensuroi, mutta jos minua väsyttää kovasti, saatan lyhentää. Esim . Varhain aamulla kissa nousi sängystä ja meni pihalle kirkkaaseen auringonpaisteeseen, saatan lukea " Aamulla kissa meni ulos. Aurinko paistoi jo." Disney-kirjat ovat jo valmiiksi sellaista kieltä että niistä ei lyhentämisen jälkeen jää jäljelle mitään.
 
Caroline
Onpas mielenkiintoinen aihe. Mulla kaksi lasta; poika 8 v. ja tyttö 2 v. Tyttö ei vielä kovin paljoa jaksa kirjoja kuunnella (nyt mieluisimmat kirjat ovat Pietu ja pallo sekä Pietu ja peitto) - ihan vaarattomia;)
Mutta pojan kanssa on lukukokemusta jo pidemmältä aikaa. Joskus olen jälkeenpäin ajatellut, että olisi pitänyt jättää joku kirja lukematta. Ainakin sellainen juttu tulee heti mieleen, kun lainasimme kirjastosta kirjan jossa kerrottiin erilaisista vaaratilanteista. Yhdellä sivulla varoiteltiin menemästä vieraiden mukaan, sillä kaikki vieraat eivät ole hyviä. Poika alkoi kovasti kysellä kaikkea siitä, mitä pahaa vieraat ihmiset voivat tehdä ym. Pelkäsi selvästi koko asiaa. Oli tuolloin 5-6-vuotias. Sitä kirjaa ei meillä toista kertaa avattu, vaikka toki tuollaisestakin vaarasta on nykyään syytä lapsia varoittaa. Kirja teki sen silti mielestäni kamalan tökeröllä tavalla ja kuvatkin olivat jotenkin kamalia.
Toisaalta ajattelen myös niin, että maailmassa on paljon pahoja ja raskaita asioita, huonoa käytöstä (esim. kiroilua) ja myös pelottavia juttuja. Lasta ei saisi kasvattaa liian pumpulissakaan - mutta rajanveto on joskus todella vaikeaa... Mitä 8 v. saisi jo tietää ja mikä on ehdottomasti sellaista, ettei lapsen kuulu siitä tietää. Koulussa viimeistään lapsi kuulee paljon sellaista, mikä saattaa olla hänelle ennestään tuntematonta. Meillä esim. poika on nyt puhunut "mahtavasta seksistä" ja kysellyt, mitä se on. On kuullut käsitteen luokkakaveriltaan.
Itse ehkä kallistuisin enemmän sille kannalle, että lapsen tulee saada tietää maailman moninaisuudesta ja myös kamalaista asioista, mutta vanhemman tulee selittää asiat hänelle ikätasoisesti.


 
Harvemmin on tarvetta sensuroida, lapset kyllä aika hyvin ymmärtävät kun sanoo ettei se ole totta vaan se on satua.

Ohjelmia kyllä jätetään välistä ja harvemmin ovat edes tv:n ääressä illalla. Poikkeus meillä oli se dokumentti sarja esihistoriallisesta puistosta, poika aina ollut kiinnostunut dinoista ja omastakin takaa löytyy dinosaurus kirjoja. Kuitenkin ohjelmaa katsoessa painotin lapsille koko aika että ne eivät ole oikeita ja että ne on tehty tietokoneella.

Mutta eiköhän sitä jokainen vanhempi tiedä mikä on oman lapsen "sietokyky" asioihin ja jo valmiiksi karsii tietyt ohjelmat pois.

Erästä ohjelmaa kyllä boikotoin aikalailla. Nimittäin tämä Brats. Olettekos koskaan kuunnelleet sitä textiä? Aivan käsittämätöntä. Meillä se ohjelma jätetään siis välistä.
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 06.02.2007 klo 11:22 äippä kirjoitti:
\
Alkuperäinen kirjoittaja 13.01.2007 klo 21:30 pitkä kiekko kirjoitti:
Meidän 6v tykkää katsoa sunnuntaina tulevaa Amazing Racea. Yleensä siinä ei ole mitään pahaa, mutta välillä kisailijat haukkuvat toisiaan niin roimalla kielellä, että en kyllä niitä lue pojalle. Jos poika kysyy, mitä siinä sanottiin, sanon vain, että sellaista rumaa kieltä käyttivät. Poika siihen tuumaa, että juu, kiroilivat, tiedän.
:\|
meillä muksut nukkuu tohon aikaan,jos ei ole loma tms.
Joo, niin nukkuu meilläkin. Katsoo sitten seuraavana päivänä nauhalta tuon ohjelman, kun tykkää niin niistä tehtävistä ja jännää suosikkiparinsa puolesta.
 

Yhteistyössä