Selittäisikö joku kansantajuisesti (asuntolaina/korkoasiaa)

  • Viestiketjun aloittaja tyhmätyhmempityhmin
  • Ensimmäinen viesti
tyhmätyhmempityhmin
Mitä tarkoittaa seuraavat käsitteet

Prime-korko
Euribor
Marginaali
Korkokatto

Mitä suosittelet ensiasunnon ostajalle koroksi? Kannattaako pankkeja kilpailuttaa- onko säästö vaivan väärtti?

Kiitos ja halaus.
 
prime-korkoon tai euriboriin sidotun lainan korkoon yleisen korkotason heilahtelut vaikuttaa eri tavoin; euribor nopeasti ja prime pidemmällä aikavälillä, siis niin korkojen noustessa kuin laskiessakin. marginaali on se pankin oma osuus korosta, kai. korkokatto ei sano mitään. minä suosin prime-korkoon sidottua, joku muu varmaan jotain toista.
 
vieras
Yritän jotain selostaa... Prime on pankin oma korko joka vaihtuu sen mukaan miten pankilla menee. Euribor on taas sidottu yleiseen talouteen. Euribor saattaa vaihdella päivittäin. Voit valita ainakin 3 kk tai 12 kuukauden euriborin. Silloin korko pysyy samana 3kk tai 12 kk. Korko siis määräytyy lainan ottajan kohdalla sen mukaan paljonko sinä päivänä euribor on. Tilannetta voi seurata esim. päivän lehdestä. Mariginaalin määrittelee pankki jokaiselle lainalle erikseen, juuri sitä voi kilpailuttaa. Korkokatto on sellainen että sovitaan pankin kanssa enimmäiskorko mihin lainan korko voi nousta. Tämä maksaa jotain ja on määräaikainen. Sitten on erikseen määräaikaisia korkoja jotka pysyvät samana sovitun vuosimäärän.
 
Alkuperäinen kirjoittaja tyhmätyhmempityhmin:
Mitä tarkoittaa seuraavat käsitteet

Prime-korko =Pankin "oma" korko, laskee tai nousee muutaman viikon varoitus ajalla. Seurailee 12kk euriboria mutta viiveellä ja loivemmin.

Euribor = Määritelty korko, kulloinenkin taso määritellään päivittän, tähän eivät pankit pysty suoraan vaikuttamaan, jos sidot lainasi tähän korko katsotaan tarkastuspäivänä ja on sitten voimassa sen ajan kunnes seuraava tarkastus ajankohtainen esim 12kk euribor niin tiedät koron sen 12kk kunnes seuraava tarkastus tulee, vastaavasti 3kk euriborissa tarkastus tietty 3kk välein.

Marginaali = Pankin palkkio lainastasi, esim 0.5% joka siis tulee tuon valitun koron päälle esim 12euribor +0.5% on se korko jonka lainastasi maksat, kuten joku mainitsikin juuri tätä voit kilpailuttaa pankkien kesken.

Korkokatto = Pankin maksullinen korkovakuutus joka rajaa maksimikoron tietyksi ajaksi, vaikka 3vuodeksi max 5% korko, ei tietenkään hyväntekeväisyyttä vaan laskettu siten että pankille todennäköisesti kannattaa (tulevastahan ei varmaksi tiedä) mutta jos vaikuttaa yöuniisi niin joku arvohan niilläkin on.

Mitä suosittelet ensiasunnon ostajalle koroksi? Kannattaako pankkeja kilpailuttaa- onko säästö vaivan väärtti?

Korot ovat laskussa joten melko lyhyttä kannattaisi nyt suosia, esim3kk euribor, neuvottele kuitenkin pankissa valmiiksi mahdollisuus vaihtaa pidempään korkoon halutessasi (ilmaiseksi tai pienellä korvauksella)

Jos taas kiinnostus ei riitä seuraamaan tilanteita niin 12kk euribor korossa ainakin tiedät korkosi melko pitkälle etukäteen ja jos siltä näyttää on aikaa varautua korkotason muutokseen, prime käyttäytyy aika pitkälti kuten 12 euriborkin mutta loivemmin liikkein ja hitaammin, miinuksena kuitenkin se että varsinaista tarkastus päivää ei ole vaan korkotason muutokset ilmoitetaan muutamaa viikkoa ennen kuin se tapahtuu.

Makuasia minkä valitset, karkeasti sanottuna lyhyet tulevat (yleisesti) pitkällä aikavälillä hieman halvemmiksi mutta muutokset ovat myös nopeampia.
http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/korot/

Kilpailuttaa kannattaa aina, ihan periaatteestakin. :kieh:
quote]
 

Yhteistyössä