Sanoja tai sanontoja joita et ymmärrä etkä jaksa ottaa selville!

  • Viestiketjun aloittaja selvitetääs
  • Ensimmäinen viesti
-vieras-
[QUOTE="jepulis";29253074]Matti kukkarossa.

Tulisko se tablettitietokone siitä, että tabletti (lääke) on aika pienikokoinen. Ja tablettitietokone on pienempikokoinen kuin normaali tietokone (meillä se vaan on keskikokoinen tietokone, kännykkä on pikkutietokone;-)). Eli jos se tabletti viittaa siihen pieneen kokoon.
Samoin se pöydälle laitettava tabletti on pienempi kuin tavallinen pöytäliina. En tiäh. Näin mää kuvittelisin.;-)[/QUOTE]

Eiköhän se pöydälle laitettava tabletti tule ihan siitä, että table (engl., ransk.) = pöytä.

Tablet computer taas lienee samaa juurta kuin englannin tablet, joka tarkoittaa pientä taulua (esim. käteen mahtuvaa savitaulua, niitä mihin ennen vanhaan kaiverrettiin tekstiä).

Sitä en sen sijaan ymmärrä, miksi pillereitä sanotaan suomeksi tableteiksi.
 
-*-*-*-
Sitä en sen sijaan ymmärrä, miksi pillereitä sanotaan suomeksi tableteiksi.
Wikipediassa sanotaan että tabletti on litteä kiekko. Olisikohan tuo litteä vastaus tähän. Eli lääketapletti on litteä, pöytä(levy) on litteä, ja tabletti(tietokone)kin on litteä.

Table (tai joku vastaava, väännös) ei ehkä englanninkielessä tarkoitakaan suoraan pöytää, vaan jotain litteää?
 
vieras2
Siis englannin tablet-sanalle yksi merkitys on levy, laatta tai taulu. Siitä se tulee tietysti tablet-tietokoneisiin.

Lääkemerkityksessä tabletti on alun perin ollut juuri sellainen litteä ja kiekon muotoinen lääke, kun taas pilleri on ollut pyöreä. Eli näissä kahdessa merkityksessä se tabletti viittaa nimenomaan muotoon.

Olisko lautasen alle tulevassa tabletissa pohjana sitten se pöytä, table, mene ja tiedä.
 
duurissa
[QUOTE="Repe";29254320]Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista.

a) mitä tämä tarkoittaa? Missä yhteydessä lausahdusta voi käyttää?
b) mistä juontaa juurensa?[

Kettu ja pihlajanmarjat on Aisopoksen saduista tunnetuimpia. Sadusta on lähtöisin ilmaisu ”happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista”.

Tarina on seuraava: Kettu löysi pihlajapuun, ja halusi syödä marjoja. Hän yritti napata niitä puusta, mutta ne ovat liian korkealla. Jonkin aikaa turhaan yritettyään kettu totesi: ”Ne ovat kuitenkin happamia”, ja lähti murheissaan pois. Tarinan opetus on, että ihmiset tapaavat haukkua sellaisia asioita, joita he eivät saa.
 
  • Tykkää
Reactions: njp
"äitee"
meillä sanotaan et tekipä eetua tai nannaa kun joku tekee hyvää.

mikä se sanonta kynttilästä olikaan...joku vakan alle...en nyt muista.en oo sitä koskaa ymmärtäny.meijän äitillä on paljoki mut ei oo itellä jääny ne mieleen.

eteenpäin sanoi mummo ku lumessa rämpi.tmv.
 
[QUOTE="äitee";29255409]meillä sanotaan et tekipä eetua tai nannaa kun joku tekee hyvää.

mikä se sanonta kynttilästä olikaan...joku vakan alle...en nyt muista.en oo sitä koskaa ymmärtäny.meijän äitillä on paljoki mut ei oo itellä jääny ne mieleen.

eteenpäin sanoi mummo ku lumessa rämpi.tmv.[/QUOTE]

Älä pidä kynttilääsi vakan alla, tarkoittaa, että anna sen valaista muitakin. Tieto, taito, yms.
 
"möpöni"
Nuorena vitsa väännettävä. -Miksei enää vanhana?

Millanen puu, sellaset oksat. - ?

Levis kun Jokisen eväät. - Kukas nyt on se kuuluisa Jokinen?
Vanha ei opi uusia temppuja enää, nuorena oppii helpommin eikä oo vielä niin tapoihinsa juurtunut ja kyynistynyt. Ei vanha koira opi uusia temppuja on vähän sama.

Puujutun kuulin ekaa kertaa, mutta idea on varmaan sama kuin niin makaa kuin petaa-sanonnassa. Eli omat teot vaikuttaa siihen mitä saa, jos puu kärsii niin oksatkaan ei kukoista?

Jokista en muista, joskus se jossain selitettiin.
 
  • Tykkää
Reactions: Britney
[QUOTE="möpöni";29366674]Vanha ei opi uusia temppuja enää, nuorena oppii helpommin eikä oo vielä niin tapoihinsa juurtunut ja kyynistynyt. Ei vanha koira opi uusia temppuja on vähän sama.

Puujutun kuulin ekaa kertaa, mutta idea on varmaan sama kuin niin makaa kuin petaa-sanonnassa. Eli omat teot vaikuttaa siihen mitä saa, jos puu kärsii niin oksatkaan ei kukoista?

Jokista en muista, joskus se jossain selitettiin.[/QUOTE]

Aaaa, no nyt tajusin :p Niinhän ne onkin nyt kun tarkemmin ajattelee. Ja aika helppoja sinänsä, mut ei vaan aina aukee. Varsinkin minä lähen miettimään joskus liian vaikeesti asioita.
 
"jep"
Oisko tuo "millainen puu, sellaiset oksat" myös perheen/suvun vaikutukseen viittaava? Siis että jälkeläiset (vrt. sukupuu) tapaavat muistuttaa vanhempiaan? Jos siis vaikka puhuttaisiin huonokäytöksisestä lapsesta, jonka äiti/isäkin usein käyttäytyy ikävästi, voitaisiin sanoa noin?
 
"möpöni"
[QUOTE="jep";29366751]Oisko tuo "millainen puu, sellaiset oksat" myös perheen/suvun vaikutukseen viittaava? Siis että jälkeläiset (vrt. sukupuu) tapaavat muistuttaa vanhempiaan? Jos siis vaikka puhuttaisiin huonokäytöksisestä lapsesta, jonka äiti/isäkin usein käyttäytyy ikävästi, voitaisiin sanoa noin?[/QUOTE]

Ei omena kauas puusta putoa. :D

Aika karuja nää sanonnat kyllä, mutta joku perimmäinen viisaus niissä piilee.
 

Yhteistyössä