Eilen tullut A-studio:
http://yle.fi/uutiset/nakokulma_vauvat_aidit_ja_alkoholi_-_lahteeko_lapasesta/6833868
"A-studio kertoi maanantaina, että imettäville äideille annetaan tiukempia alkoholiohjeita kuin tutkimustiedon valossa olisi tarpeen. Käypä hoito -suositusten mukaan kohtuukäyttö ei ole este imetykselle. Käytännössä äitejä patistetaan silti usein nollalinjaan.
Tarkoitus on tärkeä, mutta fokus pielessä. Äideille ei aina välitetä täsmentää, että vaarana ei ole vauvan myrkyttyminen alkoholilla, vaan humalan muut seuraukset. Tilanne on tyystin toinen kuin raskaana.
Yksinkertainen laskutoimitus kertoo, että äidin pitää olla aika järkyttävässä jurrissa, jotta saa johdettua vauvaansa enemmän etanolia kuin d-vitamiinitipoista. Maidon promille kuulostaa hurjalta, mutta desissä se on yhtä kuin millilitran kymmenesosa. Tällaista alkoholitippaa ei vauvan verestä pystytä edes havaitsemaan."
"Sosiaali- ja terveysministeriön oppaassa ei satunnaista viinilasillista katsota esteeksi imetykselle, koska alkoholi poistuu rintamaidosta samalla vauhdilla kuin verestäkin. Sen sijaan runsas alkoholinkäyttö on haitallista jo senkin vuoksi, että vauvan käsittely muuttuu epävarmaksi."
Tutkimuksen tekijät katsovat, ettei neuvonta saisi olla ristiriitaista mutta kylläkin yksilöllistä. Suurin osa äideistä ei ole alkoholin riskikäyttäjiä, ja satunnaisen viinilasillisen kieltämiselle heiltä ei oikein löydy perusteita. Sen sijaan humalajuomisen omaksuneille äideille rajoitukset ovat tarpeen.
Tutkijoiden mukaan lapsi saa esimerkiksi imeväisikäisille suositelluista D-vitamiinitipoista suunnilleen saman määrän alkoholia kuin äidinmaidosta, jos äiti olisi nauttinut kaksi alkoholiannosta." (A-studio)
"Terveydenhoitajat suhtautuvat imettävän äidin alkoholinkäyttöön jyrkemmin kuin lääkärit. Tämän havaitsi vastavalmistunut lääkäri Aleksis Pohjola, joka heräsi tutkimaan nykyistä suosituslinjaa oman lapsen syntymän myötä.
Toisin kuin monet luulevat, imettävän äidin juoma alkoholi ei juuri lisää lapsen veren alkoholipitoisuutta. Humalajuomista kannattaa kuitenkin välttää, koska se voi johtaa lapsen hoidon laiminlyöntiin.
Tutkimuksen pohjalta päätettiin täydentää aiheeseen liittyvää Käypä hoito -ohjeistusta." (Lääkärilehti)