vierailija
Ei koske Suomea...
Rypsiöljyn ja muistisairauden yhteydestä uusi tulos - ei vaikuta suomalaisiin suosituksiin
Torstai 7.12.2017 klo 13.54
Amerikkalaistutkimuksen väite rypsiöljyn vaikutuksesta muistiin ei anna professori Ursula Schwabin mukaan aihetta huolestua.
Tutkimus tehtiin hiirillä.
Tutkijoiden mukaan heidän tutkimuksensa osoittaa, että rypsiöljy on aivoille enemmänkin epäterveellistä kuin terveellistä.
Tutkimusryhmä aiempien tutkimusten mukaan neitsytoliiviöljy voisi olla aivoterveydelle hyödyksi.
Myös nämä kokeet tehtiin hiirillä.
Templen yliopistossa tehdyn tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.
Hiiret eivät ole ihmisiä
- Kun rasvojen vaikutusta tutkitaan hiirillä, voidaan saada tuloksia, jotka eivät ole sovellettavissa ihmisiin, kommentoi ravitsemusterapian professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta.
Schwabin mukaan hiirikokeissa hiirille syötetään usein rasvamääriä, jotka ovat valtavia verrattuna siihen rasvamäärään, mitä hiiri normaalioloissaan ravinnostaan saa.
Hiirikokeissa hiirille voidaan syöttää niin paljon rasvaa, että vastaavia kokeita ei ihmisillä voi edes toteuttaa.
(MOSTPHOTOS)">
Muistisairauksien ehkäisyssä terveelliset elintavat ja terveellinen, monipuolinen ruokavalio on oleellista. (MOSTPHOTOS)
Rasvojen laadussa parannettavaa
Mikään vakavasti otettava tutkimustulos ei Schwabin mielestä toistaiseksi horjuta suomalaisia ravitsemussuosituksia rasvan saannin suhteen, ei edes muistisairauksien ehkäisyssä.
- Edelleen muistisairauksien ehkäisyssä oleellista on se, että ruokavalio on monipuolinen ja että rasvan laatu saadaan kuntoon.
Aivoterveydelle ja kokonaisterveydelle olisi parasta, että kovaa rasvaa syödään paljon vähemmän kuin pehmeitä rasvoja.
Rypsiöljy ja oliiviöljy kuuluvat molemmat näihin suositeltaviin pehmeisiin rasvoihin.
http://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/201712072200586575_we.shtml
Rypsiöljyn ja muistisairauden yhteydestä uusi tulos - ei vaikuta suomalaisiin suosituksiin
Torstai 7.12.2017 klo 13.54
Amerikkalaistutkimuksen väite rypsiöljyn vaikutuksesta muistiin ei anna professori Ursula Schwabin mukaan aihetta huolestua.
- Hiirikokeissa saatiin osviittaa siitä, että rypsiöljy voisi olla haitaksi muistisairaille.
- Hiirikokeista ei voi kuitenkaan tehdä suoria johtopäätöksiä vaikutuksista ihmisiin.
- Suomessa rypsiöljyn kaltaisia pehmeitä rasvoja syödään terveyden kannalta katsottuna edelleen liian vähän.
Tutkimus tehtiin hiirillä.
Tutkijoiden mukaan heidän tutkimuksensa osoittaa, että rypsiöljy on aivoille enemmänkin epäterveellistä kuin terveellistä.
Tutkimusryhmä aiempien tutkimusten mukaan neitsytoliiviöljy voisi olla aivoterveydelle hyödyksi.
Myös nämä kokeet tehtiin hiirillä.
Templen yliopistossa tehdyn tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.
Hiiret eivät ole ihmisiä
- Kun rasvojen vaikutusta tutkitaan hiirillä, voidaan saada tuloksia, jotka eivät ole sovellettavissa ihmisiin, kommentoi ravitsemusterapian professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta.
Schwabin mukaan hiirikokeissa hiirille syötetään usein rasvamääriä, jotka ovat valtavia verrattuna siihen rasvamäärään, mitä hiiri normaalioloissaan ravinnostaan saa.
Hiirikokeissa hiirille voidaan syöttää niin paljon rasvaa, että vastaavia kokeita ei ihmisillä voi edes toteuttaa.
(MOSTPHOTOS)">
Muistisairauksien ehkäisyssä terveelliset elintavat ja terveellinen, monipuolinen ruokavalio on oleellista. (MOSTPHOTOS)
Rasvojen laadussa parannettavaa
Mikään vakavasti otettava tutkimustulos ei Schwabin mielestä toistaiseksi horjuta suomalaisia ravitsemussuosituksia rasvan saannin suhteen, ei edes muistisairauksien ehkäisyssä.
- Edelleen muistisairauksien ehkäisyssä oleellista on se, että ruokavalio on monipuolinen ja että rasvan laatu saadaan kuntoon.
Aivoterveydelle ja kokonaisterveydelle olisi parasta, että kovaa rasvaa syödään paljon vähemmän kuin pehmeitä rasvoja.
Rypsiöljy ja oliiviöljy kuuluvat molemmat näihin suositeltaviin pehmeisiin rasvoihin.
http://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/201712072200586575_we.shtml