Riikka Purran hallitukselta taas hyvä lakiesitys: uusintarikollisilta poistuu ensikertalaisuus

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Perussuomalaiset ovat olleet koko vuoden Venäjällä rakentamassa suhteita. Ehkä Viipurin vankila saadaan taas auki? Vai miettiikö Perussuomalaiset porukan muiluttamista siperiaan saakka?
Venäjä tuskin nyt tulee kyseeseen kun ollaan pilattu välit. Muussa tapauksessa Siperia ei välttämättä olisi kovin huono vaihtoehto. Siellä vankienhoito voidaan toteuttaa edullisesti koska vartiointiinkaan ei tarvitse satsata niin paljoa. Hengissä et pääse pakoon kuitenkaan.
 
vierailija
Pitäisi silti miettiä mikä on rikos ja mikä rike. Esimerkiksi onko järkevää että joku istuu sakosta (jos ei ole rahaa maksaa sakkoa) tai vahingossa tehdystä talousrikoksesta (jos ei ole ymmärtänyt miten kirjataan oikein tms). Mitä jos ei tajua vaikka yel asiaa tai sen rajaa. Mitä tarkoittaa ensikerta ja toinen kerta.
 
Miten uusintarikollisilta poistuu ensikertalaisuus, eihän uusintarikollinen ole ensikertalainen???
Koksupersulogiikkaa.
Ei vaan demla-logiikkaa, eli vasemmistolaisten oikeustieteilijöiden hengen hedelmiä.

Rikoslaki ja ensikertalainen
Lain mukaan rikoksen tekijää pidetään ensikertalaisena, jos hän ei ole aiemmin tehnyt minkäänlaisia rikoksia. Rikoksen tekijää pidetään vankeinhoidon mukaan ensikertalaisena myös, jos hän ei ole suorittanut rikoksesta tuomiota vankilassa nyt käsiteltävänä olevaa rikosta edeltäneiden kolmen vuoden aikana.
Pääsääntöisesti ensikertalaiset tuomitaan ehdolliseen vankeusrangaistukseen, ellei kyse ole hyvin vakavasta rikoksesta. Tästä johtuen yli kahden vuoden mittaiset vankeusrangaistukset kuitenkin aina määrätään ehdottomina vankeuksina. Mikäli päädytään tuomitsemaan ehdottomaan vankeusrangaistukseen, ensikertalaisella on lievemmät vapautumissäännökset. Pääsääntöisesti ehdonalaiseen vapauteen hän pääsee kärsittyään puolet määrätystä rangaistuksesta. Esimerkiksi ensikertalainen tuomitaan rikoksesta kolmen vuoden vankeuteen. Hänellä on mahdollisuus päästä ehdonalaiseen vapauteen yhden vuoden ja kuuden kuukauden vankilassa olon jälkeen.



 

Yhteistyössä