Refluks todetaan ultralla?

Moi!

Vauvamme (4 kk) saattaa kärsiä refluksista. Lastenlääkäri kirjoitti lähetteen erikoislääkärille, jonka luona emme ole vielä käyneet. Oma lastenlääkärimme sanoi, että mahdollinen refluks nähdään ultralla. Onko kenelläkään kokemusta tällaisesta? Eli onko tämä ihan normaali tapa tutkia refluksia?
 
Jonkunlaisia rakenteellisia/toiminnallisia vikoja voidaan ultrassa nähdä.

Monestikaan refluksin olemassaolon diagnosointi ei ole lasten ja vauvojen refluksia hyvin tuntevan lääkärin toimesta vaikea diagnosoida vaan refluksidiagnoosi voidaan tehdä jopa vanhempien kertomien oirehavaintojen perusteella. Itse asiassa ultran käyttö refluksin diagnosoinnissa on käsittääkseni melko harvinaista, tosin toisinaan käytetty. Joskus tehdään vuorokauden kestäviä ph-mittauksia, mutta sekään ei ole täysin luotettava refluksin diagnosoinnissa. Refluksia voi olla vaikka mittaustuloksissa se ei näykään.

Refluksissa sen diagnosointia haasteellisempaa on refluksin syiden löytyminen. Refluksi voi olla rakenteellista tai allergista tai molempia yhtäaikaa. Erilaisista syistä tai niiden kombinaatioista seuraa toisistaan poikkeavat hoitosuunnitelmat. Rakenteellista refluksia hoidetaan yleensä ns. asentohoidoilla (esim. kohotettu sängyn pääty), lääkkeillä, jopa leikkauksilla. Allergista refluksia hoidetaan kuten allergioita yleensäkin eli välttämällä oireita aiheuttavia ruokia. Jotkut tarvitsevat sekä rakenteellisen että allergisen refluksin hoitamista.
 

Yhteistyössä