Raskaana olevat/olleet:uskalatteko syödä joulupöydästä graavikalaa,mätiä,

  • Viestiketjun aloittaja hhhhht
  • Ensimmäinen viesti
Graavilohta voi syödä huoletta jos se on itsetehtyä. Listeriaa on vain vakuumipakatuissa kaloisa. Mätiä muistaakseni söin, mutta kaduin sitä kyllä vaikka mitään ei tullutkaan. Pastöroidusta maidosta valmistettuja juustoja söin jouluna ja muulloinkin.
 
"hips"
Listerian riski on aina raassa kalassa. Pakastus ei tapa listeriaa. Vakuumissa bakteeri lisääntyy voimakkaasti ja todennäköisemmin aiheuttaa vakavan infektion vastustuskyvyltään heikoimmille (esim. raskaana oleville). Listeriahan on erittäin yleinen bakteeri luonnossa, mullasssa ym. siksi niillä kaloillakin sitä on. Samoin voi listerian saada raasta lihasta. Muistaakseni joka 8 jääkaapissa on listeria, noin esimerkin vuoksi. Suomessa kuolee vuosittain useita sikiöitä listerian vuoksi. Jokainen punnitseee itse riskinsä, mutta sitä on turha väittää ettei riskiä olisi.
 
Huom harmaana
[QUOTE="hips";22215621]Muistaakseni joka 8 jääkaapissa on listeria, noin esimerkin vuoksi. Suomessa kuolee vuosittain useita sikiöitä listerian vuoksi. Jokainen punnitseee itse riskinsä, mutta sitä on turha väittää ettei riskiä olisi.[/QUOTE]

Eli raskaana ollessa ei pidä syödä mitään jääkaapista?
 
anna mennä
[QUOTE="vieras";22215358]Ei raskaana olevat saa viettää joulua :eek: :eek: kaikkee sitä kysellään :eek:[/QUOTE]

Jos sun joulusi on kiinni jostain kalasta niin voi helvetti. Vedä myös alkoholia uutena vuotena, ettei vaan oma elämä kärsi vauvasta. Loppuu se oman elämän viettäminen ihan niin kuin ennenkin siihen kun vauva kuolee.
 
en syö
Listeriabakteeri aiheuttaa vakavaa sairautta riskiryhmiin kuuluville

5.10.2010

Suomessa on tämän vuoden aikana todettu jo 54 listeriabakteerin aiheuttamaa vakavaa sairastumista. Sairastuneista joka viidennen tiedetään kuolleen.

Sairastuneista puolet on yli 70-vuotiaita ja suurimman osan sairastuneista tiedetään kuuluvan tartunnalle altistavaan riskiryhmään. Kolme tapausta liittyy raskaudenaikaiseen tartuntaan. Suomessa todetaan vuosittain 20-50 listeriabakteerin aiheuttamaa tartuntaa.

Tietyt riskiryhmät sairastuvat herkemmin listeriabakteerin aiheuttamaan vaikeaan yleisinfektioon tai aivokalvontulehdukseen. Riskiryhmään kuuluvat henkilöt, joiden vastustuskyky on heikentynyt perussairauden tai siihen liittyvän lääkityksen (esimerkiksi syöpä-, diabetes-, maksa- ja munuaistautipotilaat, kortisonilääkitystä saavat henkilöt) tai ikääntymisen vuoksi. Raskaana olevilla listeria-infektio voi johtaa keskenmenoon tai ennenaikaiseen synnytykseen. Vastasyntyneet voivat saada tartunnan äidiltään. Terve aikuinen tai lapsi sairastuu hyvin harvoin vakavasti.

Listerian kannalta riskielintarvikkeita ovat sellaisenaan syötäväksi tarkoitetut tuotteet, joilla on useamman viikon myyntiaika. Listeriabakteeria on todettu säännöllisesti tyhjiö- tai suojakaasupakatuissa kylmäsavustetuissa ja graavisuolatuissa kalatuotteissa. Listeriaa saattaa esiintyä myös tuoreissa kasviksissa, raa'assa lihassa sekä pastöroimattomassa maidossa ja siitä valmistetuissa juustoissa. Riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden kannattaa välttää näiden elintarvikkeiden syömistä.

Tyhjiö- ja suojakaasupakatut kalatuotteet tulisi säilyttää korkeintaan +3°C. Pakkauksen avaamisen jälkeen tuotteet kannattaa syödä mahdollisimman pian. Elintarvikkeiden kuumennus tuhoaa listeriabakteerin. Elintarvikkeita ei saa käyttää pakkaukseen merkityn viimeisen käyttöpäivän jälkeen.

Elintarvikkeita valmistavan toimijan velvollisuus on varmistaa elintarvikkeiden turvallisuus myös listerian varalta. Listerian esiintymistä elintarvikkeissa valvotaan tehostetusti. Listeriabakteerin aiheuttamia sairastapauksia ei ole pystytty yhdistämään tiettyyn elintarvikkeeseen, mutta listeriapotilaista ja kalatuotteista on kuitenkin todettu samanlaisia listeriatyyppejä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja Elintarviketurvallisuusvirasto Evira selvittävät tilannetta yhteistyössä.

http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/uutinen?id=23208
 
"vieras"
Meinaan syödä ja syön pastöroituja tuotteita(en kuitenkaan ulkomaisia),ne ovat sallittuja.
Ihan uusimpien neuvolankin ohjeiden mukaan.

Vakuumipakattuja en todellakaan söis,mutta ihan itse tehtyä graavikalaa tietenkin.En silti useampana päivänä kuin yhtenä.Siinä kohtaa otan varman päälle.

Mädistä en ole ottanut selvää,enkä sitä siksi syö.En ees varmaan tykkäis,ku ne näyttää poksahtelevilta:D
Smetanaa voi syödä kyllä,juu.

Puhtaus ja ruuan oikea säilytys on kaiken a ja o.
 

Yhteistyössä