putkituksesta kyssäri

  • Viestiketjun aloittaja ikiliikku
  • Ensimmäinen viesti
ikiliikku
monta korvatulehdusta teidän lapsilla oli ennenkuin putket pantiin? mun pojalla ollu nyt 5 ja lääkäri lupasi enskerralla laittaa lähetteen putkitukseen jos ei korva parane ilman kuuria,oli vielä vähän punainen ja kutiaa.
 
Hoh hoh.. riippuen paikkakunnasta, mut jos huonosti käy, niin saa putket loppukeväästä..

Meillä oli 6 korvatulehdusta 10 viikon sisällä ja sit mentiin yksityiselle, sai putket viikossa.

Muoks. Siis lähetteestä menee n. 1-2 vkoa että saat soittoajan sairaalan korvalekurille, joka määrittää kiireellisyyden. Pistää jonoon, ajan saatte sitten joskus kirjeellä.
 
Meillä alkoi korvatulehduskierre 3kk vanhalla tytöllä.Tytöllä oli 3 perättäistä pahaa tulehdusta jonka jälkeen lääkäri päätti putkituksesta, päästiin parissa päivässä, yksityisellä käytiin.
 
Julkisella puolella riippuu tosiaankin paikkakunnasta ja jopa esim. omalääkärin asenteista/näkemyksistä, milloin saa lähetteen putkitukseen tai korvalääkärille. Lähetteen käsittelyajat ja putkituksen odotusajat tuntuvat vaihtelevan paljon. Jotkut ovat odottaneet kuukausia.

Meillä oli neljä korvatulehdusta pojalla 2,5 kuukauden sisällä. Me hoidatetaan lasta yksityisellä puolella. Meille alettiin puhua vaihtoehtona putkitusta kolmannen korvatulehduksen jälkeen, että "jos tulee vielä neljäs korvatulehdus, niin putkitusta suositellaan". Kun neljäs tulehdus todettiin, putkitus tehtiin kolmen päivän päästä (käytännössä mahdollisimman pian).
 
Meillä putkitettiin muistaakseni 3-4 perättäisen jälkeen, joista yksi vaati parantuakseen kaksi antibioottikuuria. Putkitukseen päästiin yksityisesti vuorokaudessa. Omalääkärin kanssa oli jo ollut putkituksesta puhetta aiemmin ja soittoajalla sovittiin putkitus seuraavalle päivälle. Meillä putkitus tehtiin keväällä ja julkisella puolella sitä lupailtiin meille EHKÄ seuraavaksi syksyksi, jos kesä menee vielä sairastaessa.
 
Meillä typyllä oli kolme tulehdusta ja saatiin lähete ihan julkisella puolellakin. Neljäs kun oli niin kiireellisyysluokka vaihdettiin ykköseen eli kiireellisimpään ja siitä noin kaks viikkoa niin putkitettiin. Typy oli siis 4kk-7,5kk koko ajan kroonisessa tulehduksessa.
Odotaminen on raskasta, mutta putkituksen jälkeen (joka tehtiin korvaklinikalla kun eivät noin pientä alle 7kg suostuneet yksityisillä edes nukuttamaan) alkoi meillä helpottamaan...
 
Itse tiedän yhden tapauksen, jossa putkitusta odotettiin noin 2 kuukautta ja sinä aikana korvatulehdus uusi 2 kertaa. Voi liittyä alueelllisiin eroihin, resurssipanostuksiin yms.

Kannattaa kysellä aikatauluista omalta lääkäriltä sekä suoraan sieltä minne se lähete menee.

Linkissä sivulla 13 on vuonna 2006 tehdyt putkitukset (10 000 lasta kohti) sairaanhoitopiireittäin. Tilastosta löytyy alueellisia eroja siinä kuinka tehdään putkituksia julkisella puolella. Tässä ei ole huomioitu tietenkään yksityisellä puolella tehtyjä putkituksia, mutta kertonee jotain alue-eroista Suomessa. Samanlaisia alueellisia eroja on myös Ruotsissa.

http://finohta.stakes.fi/NR/rdonlyres/9C7BCC35-7DD9-4065-913F-36C089D8C244/0/2008_Arviointiseloste1.pdf
 
Mulla tutulla on lapsi jonossa putkitukseen julkiselle ja on jo liimakorva, olleet jonossa on yli kuukauden ja aikaa ei ole vielä tullut. Nyt on ilmeisesti alustavasti väläytelty, että ehkäpä helmikuussa. Heillä ei ole vakuutusta, mutta harkitsevat nyt jo yksityiselle menoa omakustanteisesti. Onneksi jossain päin toiminta on nopeampaa.

Minä olen veikkaillut pitkien jonojen syyksi täällä osittain sitä, että täällä ei ole ollut mahdollisuutta putkituttaa yksityisesti ja kaikki eivät jostain syystä tajua, että naapurikaupunkiin on "luvallista" mennä lääkäriin. Käsittääkseni ensimmäinen yksityinen lääkäriasema joka tekee putkituksia aloitti toimenpiteet vasta ihan hetki sitten. Toivottavasti se lyhentää myös julkisen jonoja.
 
Suurimmat alueelliset erot lasten korvien putkituksissa vuonna 2006 olivat Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Karjalan välillä. Eniten tehtiin putkituksia Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä (119) ja vähiten Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirissä (23) 10 000 lasta kohti. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin luku oli aika keskiluokkaa, vaikka yksityisiä palveluita on paljon tarjolla ja välimatkat niihin monilla suhteellisen lyhyitä.
 

Yhteistyössä