Punaviinistä ohjepino

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Jaanuska
  • Ensimmäinen viesti Ensimmäinen viesti

Jaanuska

Aktiivinen jäsen
29.05.2004
10 350
0
36
Etelä-Karjala
Broileri-kasvispata
(neljälle)

1 pkt (8 kpl) marinoituja broilerinkoipia
1-2 rkl öljyä
1 rkl vehnäjauhoja
2-4 porkkanaa
4-6 pientä sipulia
2-3 valkosipulinkynttä
2 dl punaista marjamehua tai punaviiniä
2 dl vettä tai kasvislientä
1 nippu persiljaa
1 rkl tuoretta tai 1 tl kuivattua timjamia
1 rasia (200-300 g) tuoreita pieniä herkkusieniä
1-2 rkl öljyä
suolaa, ripaus sokeria ja sitruunapippuria

1. Kuori ja lohko porkkanat ja sipulit tarpeen mukaan.
2. Huuhtele ja halkaise sienet.
3. Ruskista ne erikseen kevyesti öljyssä.
4. Ruskista broilerinkoivet kahdessa erässä padan pohjalla.
5. Lisää sekoittaen jauhot, porkkanat ja sipulit, mehu tai viini ja vesi.
6. Sekoita ja keitä 15-20 minuuttia.
7. Lisää sienet pataan.
8. Silppua päälle persiljaa ja timjamia.
9. Sekoita ja hauduta kunnes broilerinkoivet ovat kypsiä.
10. Näet sen siitä, että lihakset alkavat irrota luista.
11. Mausta pata lopullisesti.
12. Tarjoa padan kanssa keitettyjä perunoita/ riisiä ja salaattia.

Tomaattijauhelihakastike

500 g paistijauhelihaa
1 sipuli
3-5 valkosipulinkynttä
1 prk tomaattimurskaa
1 prk tomaattipyrettä
loraus punaviiniä
loraus soijakastiketta
mustapippuria
2-3 dl vettä
suolaa
tuoretta basilikaa
voita/öljyä paistamiseen

1. Ruskista liha ja sipuli parissa erässä.
2. Lisää tomaattimurska ja pure.
3. Paista vielä tovi.
4. Lisää punaviiniä ja tarvittaessa vettä
5. kunnes kastike on sopivan sakeaa.
6. Mausta.
7. Anna hautua 20 minuuttia.
8. Lisää tarjotessa hakattua basilikaa.

Chili con Carne
Öljyä ja voita
2 - 3 sipulia
valkosipulia
n. 150 g pekonia
n. 600 g naudanpaistia kuutioina tai suikaleina
3 prk tomaattipure
n. 5 dl vettä
tuoreita chilipippureita tai chilijauhetta
paprikajauhetta
1 prk papuja tomaattikastikkeessa
punaviiniä
mustapippuria
suolaa
sokeria

1. Kuumenna öljy ja lisää voi pataan.
2. Ruskista sipulit ja valkosipuli.
3. Ota ne pois padasta.
4. Ruskista liha ja pekoni la lisää sipulit.
5. Lisää mausteet, tomaattipyre loraus viiniä ja vettä.
6. Anna hautua kannen alla kypsäksi.
7. Lisää lopuksi papupurkki ja kiehauta.
8. Tarkista maku ja lisää suolaa ja sokeria tarvittaessa.

Jouluglögi

4 dl vettä
3 dl sokeria
4 neilikkaa
1 kanelitanko
4 rkl rusinoita
1 plo punaviiniä
2 sitruunaa
1 appelsiini
mantelilastuja

1. Kiehauta vesi, sokeri, mausteet, ja rusinat.
2. Lisää punaviini ja hedelmämehut.
3. Kuumenna mutta älä keitä.
4. Lisää kuppiin mantelilastuja.

Punaviinikastike

voita tai öljyä
salotti- tai punasipuli
rouhittua mustapippuria
1 dl punaviiniä
3 dl lihalientä

Tärkkelyssuurus:
2 rkl Maizena- kastikejauhoa

Tai rasvasuurus:
1 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
1 puserrettu valkosipulinkynsi

1. Silppua sipuli ja kuullota se rasvassa.
2. Lisää viini ja lihaliemi.
3. Keitä kymmenisen minuuttia.
4. Siivilöi ja suurusta joko maissijauhoilla tai voista ja jauhoista sekä valkosipulista sekoitetulla rasvasuuruksella.
5. Sekoita tasaiseksi ja keitä viitisen minuuttia.

Punaviinikastike
4 annosta

1 tl oliiviöljyä
2 (50 g) salottisipulia
5 kokonaista mustapippuria
5 kokonaista valkopippuria
1 laakerinlehti
1 rkl punaviinietikkaa
2 dl punaviiniä
3 dl lihalientä
suolaa maun mukaan

1. Hienonna ja paista salottisipulit.
2. Lisää pannulle mausteet, etikka ja punaviini.
3. Keitä, kunnes viiniä on jäljellä 1 dl.
4. Lisää lihaliemi.
5. Keit, kunnes jäljellä on 2 dl.
6. Siivilöi.
7. Suurusta tarvittaessa arrowjuurijauheella.

Helppo punaviinikastike
(4 annosta)

3 dl vettä
1 dl punaviiniä
1,5 rkl Knorr vasikkaliemitiivistettä
4 rkl Maizena ruskeaa suurustetta
0,2 tl mustapippuria

1. Kuumenna vesi, punaviini ja liemitiiviste kiehuvaksi kattilassa.
2. Lisää suuruste samalla sekoittaen ja mausta kastike mustapippurilla.
3. Tarjoa kastike lihan kanssa.

Punaviinikastike lihalle
(4 annosta)

2 kpl salottisipulia
1 rkl Flora Culinessea
50 g pekonia
1,5 dl vettä
2 dl punaviiniä
1 rkl Knorr vasikkaliemitiivistettä
0,5 tl Sokeria
1 rkl Maizena maissitärkkelystä
2 rkl vesi
1 kpl punasipulia

1. Kuullota hienonnetut salottisipulit rasvassa paistinpannulla.
2. Lisää paloiteltu pekoni ja ruskista ne.
3. Lisää vesi, viini, liemitiiviste ja sokeri.
4. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia.
5. Sekoita tärkkelys ja vesi ja kaada suuruste kastikkeen joukkoon.
6. Kiehauta kastike.
7. Siivilöi kastike ja lisää siihen hienonnettu punasipuli.
8. Anna kastikkeen hautua vielä muutama minuutti.
9. Tarjoa punaviinikastike esimerkiksi pihvin tai paahtopaistin kanssa.

Punaviinikastike

2 dl vahvan makuista punaviiniä
3/4 rkl maissisuurustetta (Maizena)
50-100 g voita
(1 tl lihafondia)
ripaus valkopippuria

1. Keitä viiniä kunnes sitä on jäljellä puolet.
2. Sekoita joukkoon vatkaten maissisuuruste.
3. Keitä minuutti.
4. Lisää voi pieninä kuutioina ja sekoita kunnes se sulaa.
5. Mausta.

Mansikkabooli
(20 hengelle)

70 cl kuohuviiniä
70 cl keskitäyteläistä punaviiniä
20 cl brandya
10 cl mansikkalikööriä
2 cl sitruunamehua
5 cl mansikkasiirappia
50 cl spritea

1. Yhdistä aineet boolimaljassa, jossa on iso jääkimpale.
2. Lisää lopuksi mansikkaviipaleita.

Punaviinikastike
(5 annosta)

4 dl hyvää lihalientä tai kastikepohjaa
1 dl punaviiniä
2 rkl balsamiviinietikkaa
1 tl yrttisekoitusta, esim. timjamia, salviaa, rosmariinia
½ rkl Maizena -suurustetta
mustapippuria myllystä

1. Keitä lihalientä, punaviiniä, etikkaa ja mausteita kokoon noin 15 minuuttia.
2. Ripota joukkoon suuruste ja tarkista maku.
3. Terävöitä se varovasti mustapippurilla.

 

Yhteistyössä