puhumaton?

  • Viestiketjun aloittaja puhumattoman äiti
  • Ensimmäinen viesti
puhumattoman äiti
Meillä poika nyt 2.7v. ja ei puhu oikeastaan lainkaan. Vain muutamia sanoja. Itse luin jostain vauvalehdestä että jos ymmärtää ja kuulee kaiken niin ei ole hätää, odotellaan vaan rauhassa. Poikamme ymmärtää ja kuulee kaiken ja sanoo muutamia sanoja.Osaa sanoista hän käyttää päivittäin. Mutta esim.äidin osaa sanoa mutta ei osaa "käyttää" sitä. Onko muita kohtalotovereita? Meitä se ei ole kauheasti haitannut mutta sukulaisia se tuntuu häiritsevän.
 
myy
TÄÄLÄ OLIS TOINENKIN.POIKA ON 3V JA PUHUU VÄHÄN.
JUST SAATIIN NEUVOLASTA KÄSKY MENNÄ PUHETERAPIAAN. JA HOITOPAIKKA VAIHDETAAN MYÖS PERHEPÄIVÄHOIDOSTA PÄIVÄKOTIIN TAI RYHMIKSEEN.
 
Nonnuli
Poikani on 2,3 v, eikä sanoja ole kuin n.20. Neuvolassa asiaan puututaan vasta 2,5 v, mutta poikani ihana hoitotäti otti yhteyttä puheterapeuttiin jo nyt. Häneltä saimme vinkkejä, joilla puhetta voi auttaa alkuun ja saimme esim kuvakortit, jotka auttavat kommunikointia. Minun poikaani ainakin itseään harmittaa kun hän ei saa asioitaan toimitetuksi ja siksi on helpottavaa kun saamme apua jo nyt.
 
Amy
Meidän poika alkoi puhumaan vasta 2v 5kk. En ollut huolissani asiasta, sillä hän kyllä kuuli ja ymmärsi kaiken, ajattelin että kyllä ajallaan oppii. Vuoden välein on käyty muutaman kerran puheterapeutilla seurannassa. Puheen tultua poika edistyi nopeasti ja on kehittynyt paljon. Nyt hän on 4,5 v. L,S ja R puuttuvat vielä, tosin joissakin sanoissa ne jo kuuluvat lähestulkoon oikein. Eli kyllä poika varmaan ne osaa jo sanoa kouluun mennessä. Muussa ei ole viivästymää kuin tuossa puheessa. Nykyisin tartutaan herkästi tuohonkin puheen viivästymään, mikä on tietysti hyvä asia. Tuleepahan ajoissa ilmi, jos on jotain enemmän vialla.
 
Meillä kanssa samanikäinen poika ja puhuu muutamia sanoja. Nyt on ihan lähiaikoina alkanu sanat lisääntymään ja osaa jo yhdistää kaksi-kolme sanaa. Meillä sanottiin 2-vuotisneuvolassa, että kolmevuotiaaksi voi ihan rauhassa puhetta odotella, pojilla on kuulemma puheen kehitys muutenkin hitaampaa ja meillä poika lähti 10kk iässä kävelemään ja vauhti on jatkuvasti kova, niin ei "ehdi" puhetta ajatella :)
Pyysin kunnalta pojalle hoitopaikkaa pariksi päiväksi viikossa justiin tuon puheen hitaan kehityksen takia, ja poika aloittaa parin viikon päästä.
 
Meillä neiti 2v10kk aloitti puhumisen 2 kk sitten. Me saimme neuvolalääkäriltä lähettiin puheterapiaan jo 2-vuotis neuvolasta ja kiinteästi kävimme siellä viime syksyn. Opettelimme miehen sekä päiväkodin kanssa tukiviittomia, jonka avulla tyttö sai ilmaistua itseään paremmin ja näin "sanomisen pakko" jäi pois. Päiväkotiin hän pääsi ns. kahden paikalle. Puheen alettua hän alkoi tosi nopeasti puhumaan kokonaisia lauseita sanapäätteineen jne. Äänteitä puuttuu jonkun verran, mutta niitä nyt ehditään rauhassa odottelemaan.

Itse olen ollut äärettömän tyytyväinen näihin tukitoimiin, mitä tyttösemme sai. Uskon, että niistä on ollut hänelle hyöytä, vaikka puhuminen sitten onneksi alkoikin ihan helposti ja omana aikanaan.
 
kaikki aikanaan
Oma tyttöni aloitti puhumisen vasta kolme vuotiaana. Isot sisarukset puhuivat hänen puolesta. Viitelöi kyllä käsillä ja sai itsensä ymmärretyksi. Kolmivuotiaana tuli sitten jo nopeasti kokonaisia lauseitakin. Lapsi on nyt jo aikuinen, eikä tosiaankaan mikään hiljainen. Puhetta tulee kyllä niiden puhumattomien vuosienkin edestä.
 
puhumattoman äiti
Kiitoksia kaikista vastauksista. On mukavaa, ettei ole asiansa kanssa ihan yksin. Kävimme pojan kanssa puheterapeutilla ja hän tuli siihen tulokseen, että pojalla puheen tuottaminen on vain hankalaa. Terapeutti toivookin, että poikamme pääsisi syksyllä muutamaksi tunniksi viikossa ryhmikseen lasten kanssa leikkimään.Auttaisi vähän asiaa. Mutta käynnin jälkeen olen hyomannut, että yritystä on ihan selvästi enemmän kuin ennen.
 
Tääläkin äiti, jonka poika alkoi sanomaan sanoja ollessaan 2,5v. Siihen asti oli sanaton. Muutos tapahtui hänen ollessaan 3.v. Saatiin lähete puheterapeutille silloin 2.5v ja sieltä saamiemme ohjeiden mukaan alettiin käyttää tukiviittomia. Olimme päässeet niissä vasta alkuun, kun poika alkoi yllättäen ja tosi nopeasti käyttää neljän-viiden sanan lauseita. Juuri eilen olimme puheterapiassa ja sielläkin ihmetelltiin nopeaa kehitystä. Ýhä puuttuu R,L jaD, mutta sanojen käyttäminen ei ole enää kuin hieman ns. "normaalin" kolmevuotiaan tasosta. Että eiköhän se tästä.
On muuten kiva kuulla, että meitä kohtalotovereita on näinkin paljon.
 
Meillä kans poika 3v ja puhetta vähän.3-vuotisneuvolasta laitettiin puheterapeutille. Ensi viikolla olisi aika arviokäynnille.Sanoja on aika paljonkin,mutta lauseet puuttuvat.Pieniä kahden kolmen sanan lauseita on mutta pidempiä ei.S ja Rkin tulevat.Meillä on kyllä 5-vuotias isosisko ,joka puhua pulputtaa paljon. Puhui jo alle 2-vuotiaana pitkiä lauseita ja nykyään puhuu paljon veljensä puolesta. En kyllä ymmärrä mikä tässä mättää ja millä saisi pojan innostumaan puheesta. Oikeastaan eihän hänen edes tarvi puhua kun saa itsensä ymmärretyksi muutenkin.On aika kekseliäs ja sisko puhuu puolesta.Puheenymmärryksessä ei ole vikaa.Vaikealta tuntuu yrittää tukkia isosiskon suu.Onko jollakin tietoa ,että miten päiväkoti tai ryhmis auttaa puheeseen.Meillä tulee kevään aikana myös hoitopaikan vaihto ajankohtaiseksi,kun se kuulemma auttaa kun on isompi ryhmä. Mutta miten????


 
netta03
Meillä poika 3,5v. ja dysfasia todettu vuosi sitten. Tai oikeastaan dysfasia on hieman huono sana kuvaamaan, kun on nimenomaan puheenkehityksessä viivästynyt, ei ymmärtämisessä. Nyt on vuosi käyty puheterapiassa ja tukiviittomia käytetty ja on päiväkodissa integroidussa ryhmässä. Sanoja on n. 40, jotka tulevat täysin oikein, suurin osa "puheesta" on omaa kieltä, jota ymmärtää vain me vanhemmat... Poika itse selvästi "kärsii", kun ei voi kommunikoida kavereiden kanssa kunnolla. Mutta hitaasti ja varmasti eteenpäin. Täytyy olla kiitollinen kaikesta tuesta mitä olemme saaneet ja onneksi oli oma lääkäri tarkkana, ja huomasi ajoissa. Tsemppiä teille ja jaksamisia kevääseen!! :)
 
Miituu
Poika alkoi puhua n. 3 vuotiaana niin että minä, äiti, sain suunnilleen kaikeata selvää. Nytkun poika on n. 4,5v. muutkin jo ymmärtävät lähes kaiken. R- ja d puuttuvat puheesta ja muutenkin lausuu jotkut sanat hassusti. Puheterapiassa käytiin seurannassa ja nyt on taas n. ½ vuoden kul. kontrolli. Päiväkotiin kun pääsi n. 3 v., alkoi puhetta tulla enemmän. Siellä tiedettiin viivästymästä ja tädit huomioivat poikaamme asiassa hienosti (antoivat vähäsen enemmän "yksityisopetusta": lukivat ja kyselivät asioita rauhallisissa oloissa, pelasivat pojan kanssa ja ehkä mukana oli joskus 1-2 muutakin lasta jne.). Nyt on uudet ongelmat kyseessä.. josta kyselen muilta mielipiteitä ja kokemuksia...
 
Meillä kans poika nyt 2,5v ja ei paljon puhele. Sanoo sanoja alku tai loppu tavuilla, muuten aika paljon puhuu tuota omaa kieltä. Mielestäni ymmärtää ihan hyvin puhetta.
Puheterapeutilla käytiin ja sanoi että uskoo pojan kyllä alkavan puhumaan, nyt sitten odotellaan tuonne 3v, josko se siihen mennessä olis alkanut puhumaan. Jos ei niin sitten uusi aika terapeutille. Me ei sen kummemmin mitään neuvoja saatu, ei muuta kun odottaminen jatkuu....
 
Taksu
Poikani oli hiljaa 2,5- vuotiaaksi ja sitten se aklkoi ihan yhtäkkiä.
Joskus voi olla kyse juuri dysfasiasta, jos puhetta ei ala herumaan. Kannattaa tietenkin ottaa selvää, ennenkuin alkaa murehtimaan.
Lapsia kun on niin erilaisia.
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 10.03.2005 klo 16:10 vieras kirjoitti:
Olisi kiva vaihtaa teidän muiden äitien kanssa ajatuksia, kuulumisia ja näiden meidän lasten puheenkehityksen asioita.

Ettei yksin tarvitsisi murehtia.
=) OLEN SAMAA MIELTÄ KANSSASI TÄSTÄ!

KIRJOITELLAAN VAAN AINA KUN JOTAIN UUTTA ILMENEE.
MEILLÄ ON ENSI TIISTAINA EKA PUHETERAPIAKÄYNTI.KIRJOITTELEN SITTEN KUULUMISIA. :wave:
 
Mother harmaana
Täällä 2v4kk pojan äiti joka on myös välillä miettinyt pojan puheen puuttumista.Sanoja on paljon ja poika toistaa kuulemiaan sanoja kiitettävästi perässä.Muutamia lyhyitä lauseita on tullut.Poika osaa siis puhua yksittäisillä sanoillaan niin että ymmärrämme mitä hän tarkoittaa mutta varsinaisia lauseita ei tule.Hän osaa mm. pyytää lisää,anna,loppu,kiitos,äiti,ulos,auto,ajaa,kuski,pois,tyttö,mummi yms.
Hän ymmärtää kyllä puhetta mutta ei itse siis muodosta kokonaisia lauseita.En itse vielä varsinaisesti ole huolissani asiasta,kaipa aika tekee tehtävänsä.Tosin jos lauseita ei vielä ole 3-vuotiaanakaan niin sitten alan jo huolestua minäkin.Ärsyttää vaan joidenkin sukulaisten kommentit ja ihmettelyt että eikö teidän poika vielä puhu......???Kaikille ei riitä vastaukseksi että annetaan lasten kasvaa/kehittyä/kypsyä omassa tahdissaan.Tuntuu että nykymaailmassa mikään ei enään riitä.Ensin ihmetellään että eikös se jo kävele....kun kävely on opittu niin sitten ihmetellään, eikös se jo käy potalla ja jätä vaippoja pois.....kun se asia on jotenkin opittu niin sitten eikös se jo puhu.....???Koko ajan vaan pitäisi osata aikaisemmin ja aikaisemmin kaikki asiat.Kun puhe on tullut niin sitten varmaan aletaan ihmettelemään että eikös se kolme vuotias osaa vielä lukea ja kirjoittaa.....???Näin ainakin meidän suvussa... :kieh: \|O \|O
 
Puheterapeutilla on nyt sitten käyty.Hän oli sitä mieltä,että meidän poika ei ole mitenkään toivoton tapaus.Uskoo meidän pojan puheen lähtevän "lumipallon lailla vyörymään. Joitakin vinkkejä saatiin,miten puhetta saataisiin tulemaan. Ja jos kesän lopussa tätä hänen uskomaa ryöpsähdystä ei ole tapahtunut aloitetaan terapia.

=)
 
"Kiva" kuulla, että näissäkään asioissa emme ole yksin! Meillä nuorempi poika nyt 4v., puhetta ei oikeastaan lainkaan ennen kolmea ikävuotta, ainoastaan "omaa" kieltä. Lähete puheterapiaan saatu elokuussa 2003, sitä vaan ei meidän kaupungissa ole saatavilla.
Perhepäivähoidossa tähän asti, nyt pitäisi siirtyä integroituun päiväkotiin - mikäli paikkoja vapaana! Ennen 3v. kellään ei ollut asian suhteen hätää ja nyt on hirvittävä tohina ja revitään joka suuntaan. Se on ainakin äidin mielestä todella turhauttavaa... Sen verran olen jo matkan varrella oppinut, että varsinkin näillä suuremmilla paikkakunnilla asiat on sen verran hankalia, että jos apua on tarjolla, niin se tulee itse tietää mistä sitä hakee ja mitä kaikkea pitää osata vaatia. Voimia kaikille asian suhteen ponnisteleville! :headwall:
 
kiva tosiaan tietää että ei ihan ainoita olla joilla on ongelmia lapsen puheen kanssa.
Olen tähän ketjuun vieras nimimerkillä jo kirjoitellutkin.

Mikä minua eniten harmittaa tässä meidän tilanteessa, että monet ihmiset kattoo ihan ihmeissään kun poika ei selviä sanoja sano,kovasti höpöttää, mut kun se on sitä omaa kieltä.
Sitten sitä jatkuvasti päivitellään että eikö se vieläkään puhu, ja että mitä se nyt sano, ja pitäishän sen jo puhua. Samoin se vertailu omiin tai toisiin lapsiin, että kyllä se ja se puhu jo sillon ja sillon. Todella inhottavaa välillä, ei aina jaksais niitä kommentoida. Pitäis nyt antaa lapsen kehittyä omia aikojaan.
 
heippa mulla 6-vuotias poika joka ei puhu ollenkaan. hänellä kyllä sairaus joka estää puheen kehittymisen! käytetään viittomia. aika raskasta ku lapsi ei ymmärrä mitä sanotaan tai ainakkan kaikkea. nimensä tietää. hän kyllä kuulee! mut hyvin ollaan pärjätty.
 
MrsSmith
Meidän esikoispoika on nyt 3v9kk eikä kunnolla puhu. Selviä sanoja kyllä tulee jonkun verran mutta muuten onkin sitä omaa kieltä. KYSissä on tutkittu, mitään ei kokeissa löytynyt, onneksi :D Tosin me jo se osattiin sanoa ennen niitä kokeitakin mutta tulipahan tutkittua =)
Poju ymmärtää kaiken mitä hänelle sanotaan ja tosiaan sanoo jonkun verran selviä sanoja mutta ei vain saa ulos mitä hänellä on asiaa. Hän on keksinyt ottaa käyttöön osoittelun eli tavallaan viittomat, puheterapeutilla käydään n. kerta/viikko. Joissain kehityksen alueilla hän on hieman jäljessä mutta me vanhemmat emme siitä ota stressiä vaan annamme hänen kehittyä omaan tahtiinsa =)
Hänellä on nyt pikkuveli 9kk joten voi olla että kun veikka oppii puhumaan niin saattaapa vanhempikin ruveta puhumaan =) Ja päiväkodissa käy kolmesti viikossa puolipäiväisenä, lääkärit suosittelivat päiväkotia "kuntoutuksellisessa" mielessä. Hyvin on siellä viihtynyt ja ehkä sekin on antanut pontta sanalliselle ulosannille =)
Elikkä ei kannata huolestua jos lapsi ei puhu, kyllä se puhe sieltä aikanaan tulee viimestään ennen kouluunmenoa =)
Tsemppiä muille "puhumattomien" vanhemmille :hug:
 
Kiitos kommentistasi!!! =) =)
Lohduttavaa kuulla,että muitakin on. Meillä kans poika siirretään
päiväkotiin kesällä vähäisen puheen takia.Ja puheterapiakin aletaan
kesän jälkeen jos puhe ei sitä ennen lähde sujumaan.Meidän poika
on nyt 3v ja 3kk.
Tsemppiä kaikille!!!

:hug:
 
ä67
Meillä poika sanoi yli 10 selvää sanaa ennenkuin oppi kävelemään (1v5pvä). Sitten unohti kaiken ja alkoi päristä. Jokaisella autolle ja laitteelle hänellä oli oma äänensä joka vieläpä aivan muistutti oikeaa ääntä. Joten ymmärsimme aina hyvin mitä hän tarkoitti. Kunnes sitten kesällä 3-vuotiaana sanallinen solmu aukesi. Kesäloman jälkee olisi monet kerrat tehnyt mieli käskeä häntä olemaan vähän aikaa hiljaa, puhetta tuli aivan riittävästi. Puheterapeutti ei ollut vielä mitenkää erityisen hädissään, sanoi vaan että katsotaan 4-vuotiaana uudelleen. Eipä taida tarvita katsoa. Anna lapsellesi aikaa, kyllä hän vielä ehtii. Jos kuitenkin tulette menemään puheterapeutille, muista että kaikki on vain plussaa pojallesi ja hänen hyväkseen. Se ei tee lapsesta enempää tai vähempää epäonnistunutta, jokainen vai kehittyy eri tavalla.
 

Yhteistyössä